Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Annak ellenére, hogy a külső környezet kedvezőtlenebb lett, a magyar gazdaság továbbra is elképesztő tempót diktál, derült ki a Takarékbank sajtóbeszélgetésén. A bank elemzői szerint éllovasok vagyunk a gazdasági növekedésben. Ami a fizetéseket illeti, idén több mint hat százalékkal növekedhetnek a reálbérek itthon. A románok nem fognak utolérni minket.
A győri Audinál 18 százalékkal emelkedtek idén az alapbérek. Forrás: Audi Hungaria

Nagy meglepetés lehet az első negyedéves gazdasági növekedés: a piac által várt 4 százaléknál akár jóval nagyobb, 5-5,5 százalékos is lehet a bővülés üteme. Ez az éves növekedésben is vissza fog köszönni a Takarékbank elemzői szerint, akik az év eleji lendület, a vártnál gyorsabb bérkiáramlás, a családvédelmi akcióterv, valamint az erőteljes működőtőke-beáramlás hatására 4,2 százalékról 4,4 százalékra emelték az idei, valamint 3,5 százalékról 3,6 százalékra a jövő évi GDP növekedési előrejelzésüket.

Minden területen bővülés

A magyar gazdaság külső környezete egyre kevésbé tűnik támogatónak, mivel az európai gazdaságok konjunktúrája egyre gyorsabb ütemben romlik. A tavalyi negyedik negyedéves adatok alapján a világgazdaság növekedése tovább lassult az előző év utolsó negyedévében elért többéves csúcshoz képest. Ugyanakkor vannak arra vonatkozó jelek, hogy már elérték a mélypontot a legfontosabb európai gazdaságok.

Ha a várakozásoknak megfelelően a kínai gazdaság ismét elkezd erősebb ütemben bővülni, akkor az - például az autóipar révén - az európai országokra pozitívan hathat. A Takarékbank elemzői azt is kiemelték, hogy a növekedést visszafogja a mezőgazdaság is, amely 2019-ben a korábbinál várhatóan jóval gyengébben teljesíthet.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hangsúlyozta azt is, hogy 5,1 százalékkal nőtt a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, és az egész éves növekedés is kimagasló volt. Szerinte a bővülés széles bázisú, mivel szinte minden gazdasági ágazat hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások és az építőipar. A Takarékban szakértői szerint a dinamikus bérkiáramlás és az új családtámogatási formák révén a fogyasztás továbbra is erőteljes marad.

Emellett a beruházások növekedési üteme továbbra is magas, robbanásszerű növekedés tapasztalható a szálláshely szolgáltatásoknál, valamint az iroda-, a kereskedelmi és a logisztikai piacon is. Nem véletlen, hogy az építőipar növekedése exponenciális, ráadásul az előjelek is pozitívak, így például a kiadott építési engedélyek száma továbbra is bővülést jelez.

A tavalyi év utolsó negyedévétől az ipar teljesítménye gyorsulást mutat, részben az előző évi alacsony bázis, részben a kapacitások üzembe helyezése, valamint az autóiparban az új modellek hazai gyártásának elindulása miatt. Az ipar kedvező kilátásait a történelmi csúcsra ugró ipari bizalmi indexek, és az utóbbi hónapokban meglóduló új ipari rendelések is alátámasztják.

A Takarékbank elemzője megjegyezte: hiába jelennek meg olyan hírek, hogy a magyar gazdaság leszakad, az adatok pont ezzel ellentétes képet festenek. Magyarország gazdasága az egyik leggyorsabban bővül Európában. A növekedésnek köszönhetően a Takarékbank elemzői szerint három éven belül például elérjük a portugál gazdaság szintjét.

Beindult az infláció

Várható volt, hogy a bérköltségek növekedése előbb-utóbb be fog gyűrűzni az inflációba. Az inflációs nyomás érdemi fokozódását mutatja, hogy a maginfláció 3,8 százalékra ugrott, az adószűrt maginfláció pedig 3,5 százalékra emelkedett, ami összhangban van az MNB előrejelzéseivel.Ez utóbbin belül kiemelkedően nőnek a piaci szolgáltatások árai.

Amennyiben az adószűrt maginfláció meghaladja az MNB várakozásait, a Monetáris Tanács folytathatja a monetáris kondíciók normalizálását a nem hagyományos eszközök visszavonásával. Suppan Gergely szerint ez elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az EKB legutóbbi bejelentései is.

A bank szerint tavaly tavasszal viszonylag alacsony volt az üzemanyagok ára, ezért bázishatások és az árnyomás élénkülése miatt 4 százalék közelébe emelkedhet az infláció a következő hónapokban. Azt is jelezték, hogy éves átlagban 3,4 százalékra emelték az inflációs várakozásukat idén a tavalyi 2,8 százalék után.

Az infláció magasabb lehet, amennyiben folytatódik az olaj-, az energia-, valamint az üzemanyagárak emelkedése, míg az emelkedő belső kereslet és a bérköltségek növekedése szintén fokozhatja az infláció gyorsulását.

Az államháztartás továbbra is jól áll, ezt jelentősen segítette a növekedés gyorsulása. Ennek és a gazdaság fehéredésének köszönhetően például az áfabevételek 42 százalékkal ugrottak meg az első három hónapban, ami példa nélküli. A kedvező folyamatoknak köszönhetően a következő években szignifikáns többlet lehet a pénzforgalmi egyenlegben. Az elemzők szerint nominálisan is csökkenhet az adósság, ha sikerül lehívni az uniós forrásokat. Suppán Gergely szerint 2021-ben 60 százalék közelébe csökkenhet a GDP arányos adósság.

Tartósan emelkedhetnek a reálbérek

A munkaerőpiacon a foglalkoztatás-bővülés üteme lelassult a szűkülő munkaerő kínálat hatására, és ezt immár szinte kizárólagos jelleggel az elsődleges munkaerőpiac állásteremtése vezérli. A közfoglalkoztatás területén az elmúlt másfél évben megkezdődött az állomány csökkenése. Így arra számítanak, hogy mérsékeltebb ütemben ugyan, de a munkanélküliségi ráta süllyedése stabilan folytatódik. A tavalyelőtti év átlagában 4,2 százalékig süllyedő munkanélküliségi ráta tavaly 3,7 százalék, idén pedig 3,3 százalék közelébe kerülhet, azaz még feszesebbé válhat a magyar munkaerő-piac.

Elemzői várakozások szerint idén 9,6 százalékkal nőhetnek a fizetések a minimálbér 8 százalékos növekedése, valamint az egyre fokozottabb szakember hiány miatt. Ez a várt 3,4 százalékos infláció mellett 6 százalékot kissé meghaladó reálbér-növekedést eredményezhet, így 2013-tól 2019 végéig már összesen mintegy 51 százalékkal nőhetnek a nettó reálbérek.

A régiós országokból történő kivándorlás is hozzájárul a bérek növekedéséhez, így folytatódhat a felzárkózás a nyugati országok fizetéseihez. A magyar bérszínvonalat az is tolhatja, hogy Szlovákiában jelentős minimálbér növekedés várható, ahogy a román béremelés is tolja felfele a magyar fizetéseket. A Takarékbank elemzői szerint a román bruttó bérek ugyan közelítik a magyar szintet, de aligha fogják meghaladni.

Ráadásul számos olyan szektor van (oktatás, egészségügy), ahol komoly lemaradás van, és szükséges lesz a jövedelmek további emelése.

Külső hatásokra gyengült a forint, év végére újra erősödhet

Az elmúlt hónapokban az enyhülő feltörekvő piaci feszültségek, valamint a kiárazódó fejlett piaci monetáris szigorítások hatására némileg visszaerősödött a forint. Érdemi erősödését okozott az a jegybanki üzenet, miszerint az adószűrt maginfláció 3 százalékra vagy afölé emelkedése indokolttá teszi a hazai monetáris politika normalizálását. Ezzel szemben meredek gyengülést okozott, hogy a várakozásoknak megfelelő monetáris politikai lépéseket követően a jegybanki vezetés azt üzente: a lépés egyszeri volt, így nem jelenti egy szigorítási ciklus kezdetét.

Az elemzők rövid távon továbbra sem látnak indokot további gyengülésre a forint euróval szembeni árfolyamában: a magyar fizetőeszköz 2019 végére visszaerősödhet 315 közelébe az euróval szemben, ezt követően pedig a korábbi időszakot jellemző 310-315-ös sávban mozoghat. A külső egyensúlyi folyamatok alakulásán túl ezt az is támogathatja, hogy a viszonylag magas növekedés mellett a nagy hitelminősítő cégek a következő években tovább javíthatják Magyarország adósosztályzatait.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.