<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
Annak ellenére, hogy a külső környezet kedvezőtlenebb lett, a magyar gazdaság továbbra is elképesztő tempót diktál, derült ki a Takarékbank sajtóbeszélgetésén. A bank elemzői szerint éllovasok vagyunk a gazdasági növekedésben. Ami a fizetéseket illeti, idén több mint hat százalékkal növekedhetnek a reálbérek itthon. A románok nem fognak utolérni minket.
A győri Audinál 18 százalékkal emelkedtek idén az alapbérek. Forrás: Audi Hungaria

Nagy meglepetés lehet az első negyedéves gazdasági növekedés: a piac által várt 4 százaléknál akár jóval nagyobb, 5-5,5 százalékos is lehet a bővülés üteme. Ez az éves növekedésben is vissza fog köszönni a Takarékbank elemzői szerint, akik az év eleji lendület, a vártnál gyorsabb bérkiáramlás, a családvédelmi akcióterv, valamint az erőteljes működőtőke-beáramlás hatására 4,2 százalékról 4,4 százalékra emelték az idei, valamint 3,5 százalékról 3,6 százalékra a jövő évi GDP növekedési előrejelzésüket.

Minden területen bővülés

A magyar gazdaság külső környezete egyre kevésbé tűnik támogatónak, mivel az európai gazdaságok konjunktúrája egyre gyorsabb ütemben romlik. A tavalyi negyedik negyedéves adatok alapján a világgazdaság növekedése tovább lassult az előző év utolsó negyedévében elért többéves csúcshoz képest. Ugyanakkor vannak arra vonatkozó jelek, hogy már elérték a mélypontot a legfontosabb európai gazdaságok.

Ha a várakozásoknak megfelelően a kínai gazdaság ismét elkezd erősebb ütemben bővülni, akkor az - például az autóipar révén - az európai országokra pozitívan hathat. A Takarékbank elemzői azt is kiemelték, hogy a növekedést visszafogja a mezőgazdaság is, amely 2019-ben a korábbinál várhatóan jóval gyengébben teljesíthet.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hangsúlyozta azt is, hogy 5,1 százalékkal nőtt a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, és az egész éves növekedés is kimagasló volt. Szerinte a bővülés széles bázisú, mivel szinte minden gazdasági ágazat hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások és az építőipar. A Takarékban szakértői szerint a dinamikus bérkiáramlás és az új családtámogatási formák révén a fogyasztás továbbra is erőteljes marad.

Emellett a beruházások növekedési üteme továbbra is magas, robbanásszerű növekedés tapasztalható a szálláshely szolgáltatásoknál, valamint az iroda-, a kereskedelmi és a logisztikai piacon is. Nem véletlen, hogy az építőipar növekedése exponenciális, ráadásul az előjelek is pozitívak, így például a kiadott építési engedélyek száma továbbra is bővülést jelez.

A tavalyi év utolsó negyedévétől az ipar teljesítménye gyorsulást mutat, részben az előző évi alacsony bázis, részben a kapacitások üzembe helyezése, valamint az autóiparban az új modellek hazai gyártásának elindulása miatt. Az ipar kedvező kilátásait a történelmi csúcsra ugró ipari bizalmi indexek, és az utóbbi hónapokban meglóduló új ipari rendelések is alátámasztják.

A Takarékbank elemzője megjegyezte: hiába jelennek meg olyan hírek, hogy a magyar gazdaság leszakad, az adatok pont ezzel ellentétes képet festenek. Magyarország gazdasága az egyik leggyorsabban bővül Európában. A növekedésnek köszönhetően a Takarékbank elemzői szerint három éven belül például elérjük a portugál gazdaság szintjét.

Beindult az infláció

Várható volt, hogy a bérköltségek növekedése előbb-utóbb be fog gyűrűzni az inflációba. Az inflációs nyomás érdemi fokozódását mutatja, hogy a maginfláció 3,8 százalékra ugrott, az adószűrt maginfláció pedig 3,5 százalékra emelkedett, ami összhangban van az MNB előrejelzéseivel.Ez utóbbin belül kiemelkedően nőnek a piaci szolgáltatások árai.

Amennyiben az adószűrt maginfláció meghaladja az MNB várakozásait, a Monetáris Tanács folytathatja a monetáris kondíciók normalizálását a nem hagyományos eszközök visszavonásával. Suppan Gergely szerint ez elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az EKB legutóbbi bejelentései is.

hirdetés

A bank szerint tavaly tavasszal viszonylag alacsony volt az üzemanyagok ára, ezért bázishatások és az árnyomás élénkülése miatt 4 százalék közelébe emelkedhet az infláció a következő hónapokban. Azt is jelezték, hogy éves átlagban 3,4 százalékra emelték az inflációs várakozásukat idén a tavalyi 2,8 százalék után.

Az infláció magasabb lehet, amennyiben folytatódik az olaj-, az energia-, valamint az üzemanyagárak emelkedése, míg az emelkedő belső kereslet és a bérköltségek növekedése szintén fokozhatja az infláció gyorsulását.

Az államháztartás továbbra is jól áll, ezt jelentősen segítette a növekedés gyorsulása. Ennek és a gazdaság fehéredésének köszönhetően például az áfabevételek 42 százalékkal ugrottak meg az első három hónapban, ami példa nélküli. A kedvező folyamatoknak köszönhetően a következő években szignifikáns többlet lehet a pénzforgalmi egyenlegben. Az elemzők szerint nominálisan is csökkenhet az adósság, ha sikerül lehívni az uniós forrásokat. Suppán Gergely szerint 2021-ben 60 százalék közelébe csökkenhet a GDP arányos adósság.

Tartósan emelkedhetnek a reálbérek

A munkaerőpiacon a foglalkoztatás-bővülés üteme lelassult a szűkülő munkaerő kínálat hatására, és ezt immár szinte kizárólagos jelleggel az elsődleges munkaerőpiac állásteremtése vezérli. A közfoglalkoztatás területén az elmúlt másfél évben megkezdődött az állomány csökkenése. Így arra számítanak, hogy mérsékeltebb ütemben ugyan, de a munkanélküliségi ráta süllyedése stabilan folytatódik. A tavalyelőtti év átlagában 4,2 százalékig süllyedő munkanélküliségi ráta tavaly 3,7 százalék, idén pedig 3,3 százalék közelébe kerülhet, azaz még feszesebbé válhat a magyar munkaerő-piac.

Elemzői várakozások szerint idén 9,6 százalékkal nőhetnek a fizetések a minimálbér 8 százalékos növekedése, valamint az egyre fokozottabb szakember hiány miatt. Ez a várt 3,4 százalékos infláció mellett 6 százalékot kissé meghaladó reálbér-növekedést eredményezhet, így 2013-tól 2019 végéig már összesen mintegy 51 százalékkal nőhetnek a nettó reálbérek.

A régiós országokból történő kivándorlás is hozzájárul a bérek növekedéséhez, így folytatódhat a felzárkózás a nyugati országok fizetéseihez. A magyar bérszínvonalat az is tolhatja, hogy Szlovákiában jelentős minimálbér növekedés várható, ahogy a román béremelés is tolja felfele a magyar fizetéseket. A Takarékbank elemzői szerint a román bruttó bérek ugyan közelítik a magyar szintet, de aligha fogják meghaladni.

Ráadásul számos olyan szektor van (oktatás, egészségügy), ahol komoly lemaradás van, és szükséges lesz a jövedelmek további emelése.

Külső hatásokra gyengült a forint, év végére újra erősödhet

Az elmúlt hónapokban az enyhülő feltörekvő piaci feszültségek, valamint a kiárazódó fejlett piaci monetáris szigorítások hatására némileg visszaerősödött a forint. Érdemi erősödését okozott az a jegybanki üzenet, miszerint az adószűrt maginfláció 3 százalékra vagy afölé emelkedése indokolttá teszi a hazai monetáris politika normalizálását. Ezzel szemben meredek gyengülést okozott, hogy a várakozásoknak megfelelő monetáris politikai lépéseket követően a jegybanki vezetés azt üzente: a lépés egyszeri volt, így nem jelenti egy szigorítási ciklus kezdetét.

Az elemzők rövid távon továbbra sem látnak indokot további gyengülésre a forint euróval szembeni árfolyamában: a magyar fizetőeszköz 2019 végére visszaerősödhet 315 közelébe az euróval szemben, ezt követően pedig a korábbi időszakot jellemző 310-315-ös sávban mozoghat. A külső egyensúlyi folyamatok alakulásán túl ezt az is támogathatja, hogy a viszonylag magas növekedés mellett a nagy hitelminősítő cégek a következő években tovább javíthatják Magyarország adósosztályzatait.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Makro / Külgazdaság Vészjósló adatok jöttek a hazai iparról
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:47
A nyersanyagok és az üzemanyagok áremelkedése is növeli a termelői árakat.
Makro / Külgazdaság Gigantikus áron indul a Csontváry-kép árverése
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:26
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni.
Makro / Külgazdaság Kifulladóban az oltási hét, majdnem 200 halott megint
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:20
Messze még a negyedik hullám teteje.
Makro / Külgazdaság Járvány előtti szinten a GDP
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:05
A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 III. negyedévében 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 0,7, százalékkal emelkedett - közölte a KSH. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló