TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyári hőség múlásával és az iskolai év elstartolásával érezhetően megnövekedett a forgalom a kiskereskedelemben. A belső fogyasztás évek óta motorja a magyar gazdaságnak, ezt a bővülést azonban hátráltatja a munkaerőhiány és a bérköltségek. A forint gyengülése szintén felfelé hajtja az árakat, ezt azonban nem tudják követni a boltosok. A szokásos gyengülés ellenére is erős lehet a második félév.

Fékeződhet a kiskereskedelmi forgalom a második negyedévben. Az idei első felében 6,9 százalékkal nőtt a forgalom a boltokban. Ebben szerepe lehetett az online kasszarendszernek is, de egyedi tételek is mindig befolyásolták az értéket. A tavalyi esztendőt nem számítva az első félévek növekedési ütemei többségében erősebbek voltak az egész éves átlagoknál az elmúlt években - a második félévben tehát még bármi lehet az első féléves eredményekhez képest, a várakozások szerint pedig akár 6 százalék fölött is lehet ez az ütem –írja a Blokkk.com.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedik a boltos költekezés, nem véletlen említik olyan gyakran, hogy a belső fogyasztásra támaszkodik a magyar gazdaság a növekedésben. Ez a folyamatosság sokat számít, de előreláthatóan a családok teljes költekezésének átrendeződése miatt is azért ez az 5-6 százalék körüli ütem mérséklődni fog. Idén viszont ezer milliárd forinttal is megugorhat a boltos költekezés, a második félévben az első félévinél kisebb ütem mellett.

Belendültek a vásárlók a nyári hőség után

A kereskedőknek különösen nehéz volt túlvészelni a nagy nyári hőséget: bár az üdülőhelyeken, az ásványvizek, nyári strandholmik, ventilátorok, jégkrémek piacán rekordok dőltek meg, sok vásárló inkább későbbre halasztották más termékek beszerzését. A hűvösebb idő és az iskolakezdés pedig érezhetően felfelé húzza a késő nyári mutatókat.

A gyenge forint miatt az import cikkek egy része gyorsabban drágult. Bár a kereskedőknek figyelniük kell, hogy ne lassabb ütemben kövessék az áremelkedést, a külföldi turisták érezhetően többet költöttek a szokásosnál. Az infláció ráadásul nem csak az üzemanyagoknál és egye élvezeti cikkeknél, hanem számos élelmiszernél is megemelte az árakat. A hőség és a munkaerőhiány a mezőgazdaságot is nyomta, a nemzetközi verseny pedig megnehezíti a termelők életét. Ősztől számos termék esetében várható újabb áremelés, holott a magyar vásárló elsősorban továbbra is az árak alapján választ.

2013 2014 2015 2016 2017 2018
Vásárlás 8,514 8,949 9,278 9,668 10,441 11,400
(változás) 101,8 105,2 105,8 104,8 105,2 106,5
Boltszám 141 ezer 136 ezer 133 ezer 129 ezer 125 ezer 122 ezer
(változás) 96,9 96,5 97,8 96,9 96,9 97,6

KSH, érték: milliárd forint, változás: kiigazítatlan volumenindex, előző évhez képest

Állandó problémává vált a munkaerőhiány

Legalább tízezer dolgozó hiányzik a boltokból a bérköltségek viszont hiába emelkednek vészes tempóban, az átlagot tekintve csak a létszám tartásához elégségesek. A foglalkoztatottak száma a boltos kiskereskedelemben a legkritikusabb elmúlt három esztendőben nem változott, az alkalmazottak száma sem mozdult el érdemben – a bérköltségek ugyanakkor az elmúlt években másfélszeresére nőttek.

Kiderült, mire megy el a magyarok fizetése

Javított első becslésén a KSH: júniusban még többet költöttek a magyarok a boltokban. Részletek >>>

Szigorodott a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi ingatlanok építésére vonatkozó törvény, vagyis a plázastop - előreláthatóan fékeződhet a boltépítés, a boltos hálózat fejlesztése. Ezzel szemben a webes kereskedelemben nincsenek ilyen komoly szabályozások, webáruházat mindenki annyit csinálhat, amennyit akar.

Az online számlarend előreláthatóan az online kasszához hasonlóan tisztítja majd a piacot, azzal a különbséggel, hogy a termelőknek, beszállítóknak, gyártóknak is vallaniuk kell az adóhatóságnak az új rendszerben: tehát már nem csak a nyugtaadás, hanem a számlaadás tükre is az adóhatóság előtt hever.

Óriási szakadék: emiatt vannak bajban a magyar kisboltok

A boltosok egyik legnagyobb gondja az eladóvándorlás boltról-boltra. Van miért: a legjobban és a legrosszabbul fizető boltok között 130 ezer forint a bérkülönbség. A kisboltok közül a benzinkutak, a nagyboltok közül az élelmiszerboltok adják a legtöbb bért. De a kisboltok között is 20 ezer felett van a bérkülönbség, a nagyok között pedig 120 ezer - További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél