Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyári hőség múlásával és az iskolai év elstartolásával érezhetően megnövekedett a forgalom a kiskereskedelemben. A belső fogyasztás évek óta motorja a magyar gazdaságnak, ezt a bővülést azonban hátráltatja a munkaerőhiány és a bérköltségek. A forint gyengülése szintén felfelé hajtja az árakat, ezt azonban nem tudják követni a boltosok. A szokásos gyengülés ellenére is erős lehet a második félév.

Fékeződhet a kiskereskedelmi forgalom a második negyedévben. Az idei első felében 6,9 százalékkal nőtt a forgalom a boltokban. Ebben szerepe lehetett az online kasszarendszernek is, de egyedi tételek is mindig befolyásolták az értéket. A tavalyi esztendőt nem számítva az első félévek növekedési ütemei többségében erősebbek voltak az egész éves átlagoknál az elmúlt években - a második félévben tehát még bármi lehet az első féléves eredményekhez képest, a várakozások szerint pedig akár 6 százalék fölött is lehet ez az ütem –írja a Blokkk.com.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedik a boltos költekezés, nem véletlen említik olyan gyakran, hogy a belső fogyasztásra támaszkodik a magyar gazdaság a növekedésben. Ez a folyamatosság sokat számít, de előreláthatóan a családok teljes költekezésének átrendeződése miatt is azért ez az 5-6 százalék körüli ütem mérséklődni fog. Idén viszont ezer milliárd forinttal is megugorhat a boltos költekezés, a második félévben az első félévinél kisebb ütem mellett.

Belendültek a vásárlók a nyári hőség után

A kereskedőknek különösen nehéz volt túlvészelni a nagy nyári hőséget: bár az üdülőhelyeken, az ásványvizek, nyári strandholmik, ventilátorok, jégkrémek piacán rekordok dőltek meg, sok vásárló inkább későbbre halasztották más termékek beszerzését. A hűvösebb idő és az iskolakezdés pedig érezhetően felfelé húzza a késő nyári mutatókat.

A gyenge forint miatt az import cikkek egy része gyorsabban drágult. Bár a kereskedőknek figyelniük kell, hogy ne lassabb ütemben kövessék az áremelkedést, a külföldi turisták érezhetően többet költöttek a szokásosnál. Az infláció ráadásul nem csak az üzemanyagoknál és egye élvezeti cikkeknél, hanem számos élelmiszernél is megemelte az árakat. A hőség és a munkaerőhiány a mezőgazdaságot is nyomta, a nemzetközi verseny pedig megnehezíti a termelők életét. Ősztől számos termék esetében várható újabb áremelés, holott a magyar vásárló elsősorban továbbra is az árak alapján választ.

2013 2014 2015 2016 2017 2018
Vásárlás 8,514 8,949 9,278 9,668 10,441 11,400
(változás) 101,8 105,2 105,8 104,8 105,2 106,5
Boltszám 141 ezer 136 ezer 133 ezer 129 ezer 125 ezer 122 ezer
(változás) 96,9 96,5 97,8 96,9 96,9 97,6

KSH, érték: milliárd forint, változás: kiigazítatlan volumenindex, előző évhez képest

Állandó problémává vált a munkaerőhiány

Legalább tízezer dolgozó hiányzik a boltokból a bérköltségek viszont hiába emelkednek vészes tempóban, az átlagot tekintve csak a létszám tartásához elégségesek. A foglalkoztatottak száma a boltos kiskereskedelemben a legkritikusabb elmúlt három esztendőben nem változott, az alkalmazottak száma sem mozdult el érdemben – a bérköltségek ugyanakkor az elmúlt években másfélszeresére nőttek.

Kiderült, mire megy el a magyarok fizetése

Javított első becslésén a KSH: júniusban még többet költöttek a magyarok a boltokban. Részletek >>>

Szigorodott a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi ingatlanok építésére vonatkozó törvény, vagyis a plázastop - előreláthatóan fékeződhet a boltépítés, a boltos hálózat fejlesztése. Ezzel szemben a webes kereskedelemben nincsenek ilyen komoly szabályozások, webáruházat mindenki annyit csinálhat, amennyit akar.

Az online számlarend előreláthatóan az online kasszához hasonlóan tisztítja majd a piacot, azzal a különbséggel, hogy a termelőknek, beszállítóknak, gyártóknak is vallaniuk kell az adóhatóságnak az új rendszerben: tehát már nem csak a nyugtaadás, hanem a számlaadás tükre is az adóhatóság előtt hever.

Óriási szakadék: emiatt vannak bajban a magyar kisboltok

A boltosok egyik legnagyobb gondja az eladóvándorlás boltról-boltra. Van miért: a legjobban és a legrosszabbul fizető boltok között 130 ezer forint a bérkülönbség. A kisboltok közül a benzinkutak, a nagyboltok közül az élelmiszerboltok adják a legtöbb bért. De a kisboltok között is 20 ezer felett van a bérkülönbség, a nagyok között pedig 120 ezer - További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Hogyan finanszírozható ekkora államadósság?
Bod Péter Ákos | 2021. január 28. 06:07
Tavaly óriási mértékben nőtt az államadósság összege, amit skerült hazai forrásokból és devizakötvény kibocsátásból finanszírozni. Bod Péter Ákos írásában azt vizsgálja, hogy az államháztartási hiány hogyan alakulhat a jövőben, és azt miként lehet majd finanszírozni.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt is bízott a szerencséjében a magyar - megtelt az államkassza
Vég Márton | 2021. január 27. 18:26
Nem veszítették el a jó szerencsébe vetett hitüket az emberek a koronavírus-járvány alatt sem, amit az is bizonyít, hogy tavaly novemberben és decemberben rég nem látott mennyiségben dőlt a játékadó az államkasszába.
Makro / Külgazdaság OGYÉI-közlemény: minden orosz vakcinatételt ellenőriznek majd
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 17:14
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményt adott ki az orosz vakcinával kapcsolatban.Ebben azt írják, tisztázták a gyártóval az aggályokat, és minden gyártási tételt ellenőrizni fognak a magyar hatóságok.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília: igyekezzenek az egészségügyi dolgozók, mert tovább kell lépni!
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 12:35
Müller Cecília szerint igyekezniük kell az egészségügyi dolgozóknak. Kiderült, hogy a tisztifőorvos szerint még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Friss
hírlevél