1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly novemberben az export volumene 7,9, az importé 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Míg a devizában számított termékforgalom mérsékelt, forintban mérve kétszámjegyű bővülést mutatott, amelyhez jelentősen hozzájárult a forintárfolyam alakulása. A novemberi export forintban és euróban számolva is éves csúcsot döntött.

Novemberben az export és az import is növekedést mutatott az októberi értékekhez képest. Az import növekedésének hátterében állhat a belső fogyasztás megugrása is, vagy a készletek további bővítése. A novemberi export euróban számolva éves csúcsot döntött meg, a kiugróan magas érték jelentheti a külföldi piacok bővülő keresletét, vagy egyszeri megugrást is mutathat. A javuló export mellett azonban a külkereskedelmi többlet a korábbi hónapok adataihoz igazodva továbbra is számottevő.


Forrás: KSH
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011. január–novemberi kivitel értéke 20 491 milliárd forint (74 milliárd euró), a behozatalé 18 649 milliárd forint (67 milliárd euró) volt; a kivitel volumene 11, a behozatalé 7,4 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1842 milliárd forintot (6605 millió eurót) tett ki, 442 milliárd forinttal (1503 millió euróval) többet, mint 2010 azonos időszakában.

A 2011. január–novemberi forgalom forintban mért árszínvonala importban 4,4, exportban 2,4 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 1,9 százalékkal romlott. Az év első tizenegy hónapjában a forint a dollárhoz képest 4,5 százalékkal értékelődött fel, az euróhoz mérten 0,7 százalékkal gyengült. Novemberben a forint értéke az euróhoz mérve 12, a dollárhoz képest 13 százalékkal romlott a bázishónaphoz viszonyítva.

Az ünnepek miatt bővülhetett híradás-technikai készülékek importvolumene

A teljes behozatal közel felét, a kivitel mintegy háromötödét képviselő gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene 9,6, illetve 5,2 százalékkal nőtt 2010. január–novemberhez képest. A novemberi kivitel volumene 6,6, az importé 4,2 százalékkal nőtt a bázishoz viszonyítva. A teljes időszakot nézve átlag feletti volumenbővülést regisztráltunk az energiafejlesztő gép és berendezés, az általános rendeltetésű ipari gép és a közúti jármű mindkét irányú forgalmában. Ezzel szemben a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék export- és importvolumene némileg csökkent. Az árucsoport behozatalában május óta tartó kétszámjegyű visszaesés novemberben a karácsonyi ünnepek keresletfelhajtó hatásának köszönhetően megállt.

Az időszak egészét tekintve a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek, a gumigyártmány mindkét irányú kereskedelmében markáns bővülést mértünk, valamint jelentős volt a szakmai, tudományos ellenőrző műszer kivitelének és a vas és acél behozatalának volumennövekedése is.

Az energiahordozók importvolumene – 20 százalékot meghaladó áremelkedés mellett – 4,7 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakának szintjét. A jelentős súlyt képviselő kőolaj és kőolajtermékek behozatalának volumene a tizenegy hónap során 5,4 százalékkal nőtt 2010-hez képest, ezzel szemben a természetes és mesterséges gázé 12 százalékkal csökkent.

2011 első tizenegy hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene nem változott, a behozatalé 5,6 százalékkal nőtt a bázishoz mérten. Az árufőcsoport kivitelében legnagyobb részarányt képviselő gabona és gabonakészítmény volumene az időszak egészében – az árak közel 40 százalékos emelkedése mellett – csaknem hatodával esett vissza. A hús- és húskészítmény exportjában és importjában kétszámjegyű volumennövekedést regisztráltak, viszont novemberben a kivitelé nem érte el, a behozatalé valamelyest meghaladta a bázishavi szintet. Az élő állat és a kávé, tea, kakaó, fűszer kivitelének volumene dinamikusan bővült.

 

Jelentősen bővült az export az EU-n kívüli országok felé

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2011. január–novemberben a kivitelben 8,6, a behozatalt tekintve 11 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. Külkereskedelmi mérlegünk az új tagállamok esetében 216 milliárd forinttal javult, nagyrészt a lengyel és cseh relációban. Ezzel szemben az aktívum a régi tagállamok vonatkozásában 266 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 19 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé nem változott a bázisszinthez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 821 milliárd forint volt, 492 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010 első tizenegy hónapjában.

Az ázsiai országok vonatkozásában a passzívum jelentősen, 753 milliárd forinttal mérséklődött, amiben a gépipari termékek kivitelének forgalma volt meghatározó; míg az EU-n kívüli európai országokkal szemben az egyenleg 232 milliárd forinttal romlott, amit az energiahordozók behozatalának alakulása befolyásolt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG