3p

Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 

  • Az ukrán hadsereg napról napra araszol előre Novoprokovika felé, amelynek körzetét állítólag tízezer orosz katona védi. Őket azért vezényelték oda, hogy visszaszerezzék a falutól északra lévő Robotinét,
  • Az orosz haditengerészet minden tengeralattjáróját áthajózta Szevasztopolból a Fekete-tenger keleti partján lévő bázisaira, majd elkezdte kivonni partra szállást támogató hajóit is. Így szakértők szerint nem maradt orosz tengeri haderő a Krímben. A félsziget nyugati partján lévő repülőtereket ért csapások után az ottani légierő állomásoztatása sem biztonságos.

Ukrán sikerekről szólnak a legfrissebb hírek.
Ukrán sikerekről szólnak a legfrissebb hírek.

  • Az ukrán hadsereg nem készül a Krím félsziget megtámadására – mondta Olekszandr Muszijenko, a kijevi katonai és jogi kutatóközpont munkatársa. A látványos támadások egyik célja a Fekete-tenger északnyugati medencéje feletti uralom megszerzése, az orosz haditengerészet, légierő és tüzérség kiszorítása innen. A másik a félszigeten keresztül a megszállt dél-ukrajnai területekre tartó utánpótlás megakasztása.
  • Az ukrán hadsereg kilőtt egy orosz parancsnoki központot Melitopol városában. Ezt megelőzően az ukrán hírszerzés megtudta, hogy egy motorgyártó üzemet rendeztek be a katonai törzshöz tartozó tiszteknek.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egyesült államokbeli látogatásához kapcsolódóan a BBC megkérdezett néhány amerikait, mi a véleményük Ukrajna további támogatásáról. A magukat demokratának és függetlennek vallók támogatják a további anyagi segítségnyújtást. A republikánus szavazók úgy vélik, a háborúban álló ország helyett a jövőben inkább az Egyesült Államok belső problémáinak megoldására kellene fordítani az állami forrásokat. 
  • Az orosz hadsereg legnagyobb presztízsű elit alakulatának három egymást követő parancsnoka mondott le vagy esett el az orosz invázió kezdete óta, ami jelzi, mekkora a fluktuáció még a legtapasztaltabb orosz katonai vezetők körében is – írta a brit védelmi minisztérium jelentésében. 
  • Lefotóztak menet közben valahol a megszállt ukrán területeken egy ISZ–3-as Sztálin becenevű harckocsit, amit a második világháború végére fejlesztettek ki a szovjetek. Ennek a tanknak a legkomolyabb harci bevetése az egyiptomi hadseregben az 1967-es háború idején volt, amikor közülük sok megsemmisült vagy hadi zsákmánnyá vált. 
  • Továbbra sem tudni, valóban súlyos beteg-e Razman Kadirov csecsen hadúr. Csak arról jönnek hírek, hogy ahol kezelték, a moszkvai kórház körkényékén időnként „nagyon drága” terepjárókonvojok jelennek meg. A rendőrség ilyenkor minden más járművet eltávolít a helyszínről. 

Forrás: BBC, Guardian, Moscow Times

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Putyin is meglepődött, hány külföldi cég jelent meg az orosz piacon
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 17:24
Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán.
Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG