<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nagyon kell Athén pénze a Nemzetközi Valutaalapnak? Most akkor nem szeretik a görögöket a gyűléseken? Kidobják őket a csoportból? Rengeteg kérdés merült fel, miután a görögök kedden nem fizették be az 1,6 milliárd eurós tartozásukat az IMF-nek. Most itt vannak a válaszok a kilenc legégetőbb kérdésre.

Minek örülne leginkább az IMF?

A Nemzetközi Valutaalap elsősorban reformokat szeretne látni, amelyet ebben a bolgposztban fejt ki a szervezet vezető közgazdásza, Olivier Blanchard, de az Európai Bizottság is rámutatott már korábban a kérdéses pontokra. Az IMF hajlandó ehhez annyi tőkét adni, hogy Görögország nyugodtan végrehajthassa a szükséges reformokat.

Nem fizette vissza Görögország a tartozását. Mi lesz most velük?

Az IMF szerint nem kell káosztól tartani: jelenleg, ha valamely nemzet nem törleszti időben az adósságát, kiesik a támogatási rendszerből, azaz Görögország nem kaphat további pénzeket a Nemzetközi Valutaalaptól. Ettől azonban még ugyanúgy tagja annak, szavazati joggal, illetve gazdaságtechnikai segítséget is kérhet, ha arra van szüksége.

Nem kaphatnának egy kis türelmi időt? Na? Csak egy kicsit?

Erről szó sem lehet. Christine Lagadre, az IMF vezetője többször, határozottan leszögezte: fejlett államnak még soha sem adtak haladékot és a görögök esetében sem tesznek kivételt. A görögök nem fizettek, így kicsúsztak a határidőből.

Elhalaszthatják a fizetést?

Nem. Régebben - 30 éve - az IMF engedélyezett ilyesmit fejletlen államoknak, annak érdekében, hogy legyen idő stabilizálni a politikai és gazdasági rendszert, azonban egy alkalommal sem váltotta be a késleltetés a hozzáfűzött reményeket.

Mihez kezd az IMF most, hogy nem kapta meg időben a pénzét?

Az IMF-nek külön eljárásmódja van arra, ha egy tagja nem fizet időben: egy keretrendszer segítségével megpróbálhatják az országgal közösen rendezni a helyzetet, újra fizetőképessé téve a görögöket. 1978 és 1989 között 19 országgal működött együtt így az IMF, egyedül Szudán és Szomália volt képtelen talpraállni, a közelmúltban pedig Zimbabwe maradt fizetésképtelen.

Milyen büntetéssel jár, ha valamely nemzet elmulasztja a fizetést?

Az egyetlen azonnali "büntetés", hogy több pénzt nem kaphat. Ha egy évig nem sikerül rendezni a helyzetet, az IMF támogathatatlansági nyilatkozatot ad ki, utána pedig beszünteti a technikai segítségnyújtást és megvonja a szavazati jogot, szélsőséges esetben pedig kirúghatják az államot.

Mit jelent a többi hitelező számára a görögök IMF-hátraléka?

Az IMF nem tud, nem szólhat bele, hogy más hitelezők miként járnak el Görögországgal kapcsolatban. Az Európai Központi Banknak és a magánbefektetőknek is megvan az önálló eljárási joguk. A Nemzetközi Valutaalap mindössze a saját hatáskörzetén belül tud intézkedni.

Akadályozza a görögök hátraléka az IMF finanszírozási képességét más országok esetében?

Az IMF még nem volt olyan erős, mint most: 300 milliárdos értékű különleges lehívási joga (SDR) van, amely a valutakosárból átszámítva 422 milliárd dollárt, vagy 377 milliárd eurót ér. Az IMF így minden igényt ki tud szolgálni.

Buknak az IMF részvényesei, ha a görögök nem fizetik vissza a tartozásukat?

Az IMF teljes anyagi biztonságban van, így minden hitelezőjét és tagját tudja fizetni, így senki sem veszít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos