3p
Nagyon kell Athén pénze a Nemzetközi Valutaalapnak? Most akkor nem szeretik a görögöket a gyűléseken? Kidobják őket a csoportból? Rengeteg kérdés merült fel, miután a görögök kedden nem fizették be az 1,6 milliárd eurós tartozásukat az IMF-nek. Most itt vannak a válaszok a kilenc legégetőbb kérdésre.

Minek örülne leginkább az IMF?

A Nemzetközi Valutaalap elsősorban reformokat szeretne látni, amelyet ebben a bolgposztban fejt ki a szervezet vezető közgazdásza, Olivier Blanchard, de az Európai Bizottság is rámutatott már korábban a kérdéses pontokra. Az IMF hajlandó ehhez annyi tőkét adni, hogy Görögország nyugodtan végrehajthassa a szükséges reformokat.

Nem fizette vissza Görögország a tartozását. Mi lesz most velük?

Az IMF szerint nem kell káosztól tartani: jelenleg, ha valamely nemzet nem törleszti időben az adósságát, kiesik a támogatási rendszerből, azaz Görögország nem kaphat további pénzeket a Nemzetközi Valutaalaptól. Ettől azonban még ugyanúgy tagja annak, szavazati joggal, illetve gazdaságtechnikai segítséget is kérhet, ha arra van szüksége.

Nem kaphatnának egy kis türelmi időt? Na? Csak egy kicsit?

Erről szó sem lehet. Christine Lagadre, az IMF vezetője többször, határozottan leszögezte: fejlett államnak még soha sem adtak haladékot és a görögök esetében sem tesznek kivételt. A görögök nem fizettek, így kicsúsztak a határidőből.

Elhalaszthatják a fizetést?

Nem. Régebben - 30 éve - az IMF engedélyezett ilyesmit fejletlen államoknak, annak érdekében, hogy legyen idő stabilizálni a politikai és gazdasági rendszert, azonban egy alkalommal sem váltotta be a késleltetés a hozzáfűzött reményeket.

Mihez kezd az IMF most, hogy nem kapta meg időben a pénzét?

Az IMF-nek külön eljárásmódja van arra, ha egy tagja nem fizet időben: egy keretrendszer segítségével megpróbálhatják az országgal közösen rendezni a helyzetet, újra fizetőképessé téve a görögöket. 1978 és 1989 között 19 országgal működött együtt így az IMF, egyedül Szudán és Szomália volt képtelen talpraállni, a közelmúltban pedig Zimbabwe maradt fizetésképtelen.

Milyen büntetéssel jár, ha valamely nemzet elmulasztja a fizetést?

Az egyetlen azonnali "büntetés", hogy több pénzt nem kaphat. Ha egy évig nem sikerül rendezni a helyzetet, az IMF támogathatatlansági nyilatkozatot ad ki, utána pedig beszünteti a technikai segítségnyújtást és megvonja a szavazati jogot, szélsőséges esetben pedig kirúghatják az államot.

Mit jelent a többi hitelező számára a görögök IMF-hátraléka?

Az IMF nem tud, nem szólhat bele, hogy más hitelezők miként járnak el Görögországgal kapcsolatban. Az Európai Központi Banknak és a magánbefektetőknek is megvan az önálló eljárási joguk. A Nemzetközi Valutaalap mindössze a saját hatáskörzetén belül tud intézkedni.

Akadályozza a görögök hátraléka az IMF finanszírozási képességét más országok esetében?

Az IMF még nem volt olyan erős, mint most: 300 milliárdos értékű különleges lehívási joga (SDR) van, amely a valutakosárból átszámítva 422 milliárd dollárt, vagy 377 milliárd eurót ér. Az IMF így minden igényt ki tud szolgálni.

Buknak az IMF részvényesei, ha a görögök nem fizetik vissza a tartozásukat?

Az IMF teljes anyagi biztonságban van, így minden hitelezőjét és tagját tudja fizetni, így senki sem veszít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG