Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Odin, a skandináv háborús isten nevével alakulnak sorra bevándorlás-ellenes önvédelmi szervezetek Norvégiától Észtországig. Azt tűzték ki célul, hogy megvédik a lakosságot az országba érkező menedékkérők bűnözésétől. A nagypolitika megosztott a kérdésben, az euroszkeptikus pártok többnyire támogatják a mozgalmat. A gyors politikai eszkaláció jeleként már az Iszlám Állam szervezi Norvégiában az ’Odin Katonái’ ellenfelét, az ’Allah Katonáit’.

Gomba-módra szaporodnak Európában a bevándorlás-ellenes és muszlim-ellenes szerveződések, amint világossá vált, hogy az érintett kormányzatok képtelenek kezelni páratlan léptékű menekült-hullámot. A ’Willkommenskultur’ propagandájának romjain egyre inkább csak az érintett kisember növekvő elbizonytalanodása maradt. Ma Észak-Európa ébredező politikai radikalizálódását vesszük górcső alá.

„Odin Katonái” (SOO) – ezzel a skandináv háborús isten nevével alakulnak sorra bevándorlás-ellenes önvédelmi szervezetek Norvégiától Észtországig, azt tűzve ki célul, hogy megvédjék a lakosságot az országba érkező menedékkérők bűnözésétől. A szilveszterkor Kölnben és más nagyvárosokban történt tömeges erőszaktevések komoly hátszelet biztosítanak az új szerveződéseknek. A fekete dzsekis, viking felvarrós fiatalok azt állítják: ők a rendőrség „szemei” és „fülei” akarnak lenni, miután a hatóságokra komoly terhet ró kötelességeik teljesítése.

Az SOO-t tavaly októberben alapították egy észak-finnországi kisvárosban, Kemiben. Az alapítója Mika Ranta, aki tagja egy észak-európai radikális szervezetnek. Saját bevallása szerint a csoportnak 600 tagja van, amely 25 sejtben szóródik szét Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Észtországban, Lengyelországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon.

Finnország

A finn SOO csoport erejét és támogatottságát mutatja, hogy a Facebook-csoportjának jelenleg 33 750 tagja van. A csoport irodáiban a fehér felsőbbrendűség eszméjének számos relikviája található.

Káncz Csaba

A nagypolitika itt is megosztott a kérdésben. Juha Sipila miniszterelnököt többen bírálták, amikor eleinte az ilyen különítmények tevékenységét a szülőkéhez hasonlította, akik iskola utáni foglalkozásokra viszik a gyerekeiket. Később módosított azzal, hogy civilek nem láthatják el a rendőrség feladatait. Az euroszkeptikus és a kormánykoalícióban is részt vevő Finnek Párt több képviselője szerint a „járőrök" nem sértenek semmiféle törvényt. Timo Soini külügyminiszter, a Finnek Pártja vezetője kijelentette, hogy az embereknek joguk van csatlakozni a járőrözéshez.

Finnországban a tömeges bevándorlás új jelenség. Tavaly nőtt meg ugrásszerűen a menekültek száma: a finn bevándorlási hivatal adatai szerint 2014-ben 3600, 2015-ben pedig már 32 ezer menekült és migráns lépett az északi országba, közülük közel húszezren iraki állampolgárok.

Norvégia

Az SOO csoportot idén február elején alapította Ronny Alte, a Norvég Védelmi Liga (NDL) korábbi vezetője és egyben a Pegida mozgalom aktivistája. Bár Erna Solberg kormányfő elhatárolódott a csoport tevékenységétől, a Haladás Párt országgyűlési képviselője, Jan Arlid Ellengsen egy hete kiállt mellettük, hiszen „dicsérendő azon polgár, aki a bizonytalanság csökkentéséhez és a bűnözés leszorításához szeretne hozzájárulni”.

A gyors politikai eszkaláció jeleként már az Iszlám Állam (IS) szervezi Norvégiában az ’Odin Katonái’ ellenfelét, az úgynevezett ’Allah Katonáit’. Az egyenruhájukon látható lesz az IS zászlaja is. A csoport közleményében az olvasható, hogy „ez a lépés válasz a hitetlen katonáknak”. A csoport szerint Allah Katonái a skandináv városok utcáin fognak járőrözni és megvédik a muszlimokat a rájuk támadó hitetlenektől.

Észtország

Február 24-én, az Észt Függetlenség napján mintegy 2500 fő fáklyás felvonulást tartott. A csoportban képviselte magát az SOO, az Észtországi Konzervatív Párt ifjúsági szervezete, valamint más euroszkeptikus és menekült-ellenes csoportosulás. Bár az országban nagyon kevés menekült van, az SOO Facebook-csoportja már 5000 tagot gyűjtött.

Az ’Eesti Paevaleht’ újság egy hete jelentette, hogy az észt fegyveres erők önkéntes tagjai, sőt aktív katonái közül is több tucat kötődik aktívan az SOO-hoz. Taavi Roivas észt miniszterelnök és Hannes Hanso védelmi miniszter közben elhatárolódott a SOO tevékenységétől.

Az 1.3 millió lakosú Észtország kevesebb, mint 1000 menekültet fogadott be az 1990-es évek óta. Bár az EU kvóta-programjának keretében beleegyezett 550 menekült befogadásába, eddig ennek a programnak az eredményeképpen egyetlen menekült sem érkezett az országba.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.