<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Október 3-án az Európai Bíróság határozatot hoz a banki hitelszerződésekben rejlő, potenciálisan visszaélésszerű záradékokról. A döntés kihatással lehet mintegy félmillió lengyel devizahiteles ügyére.

A lengyel pénzintézetek egyik legnyomasztóbb öröksége a nyugati valutákban felvett lakossági hitelek, döntően jelzáloghitelek megoldatlan ügye. A mostani kormányzati ciklusban ugyan történtek próbálkozások a tisztázásra, ám úgy tűnik ezen a héten pont kerülhet a mintegy 130 milliárd zlotyt (32,5 milliárd dollár) érintő ügyre.

Az alacsony kamatláb kilátások miatt több mint félmillió lengyel polgár adósodott el lengyel zloty helyett svájci frankban a 2004-es csatlakozást követő években. A gazdasági válság azonban a svájci valutát is érintette és a jelentkező árfolyamkockázat felülírta a korábbi elképzeléseket: a törlesztőrészletek az egekbe szöktek. 2015-re már komoly politikai kockázatot rejtett magába a kormányzat számára is ez a megoldatlan ügy.

Miután közel fél évtized elteltével sem sikerült politikai megoldást találni, így a téma eljutott az EU legfelsőbb bíróságaihoz: október 3-án az Európai Bíróság határozatot hoz a hitelszerződésekben rejlő, potenciálisan visszaélésszerű záradékokról – írja a Financial Times.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a legrosszabb esetben Lengyelország bankjainak a döntés zlotymilliárdokba fog kerülni.

A bizonytalanság középpontjában az áll, hogy mit kell tenniük a bankoknak, ha hitelszerződésük záradékai visszaélésszerűnek bizonyulnak a fogyasztók számára. Az elemzők szerint az egyik viszonylag enyhe lehetőség, hogy a bankokat arra kényszeríthetik, hogy visszatérítsék a devizahitelek túlzott felárát.

A bankok számára aggasztóbb kilátásnak tűnik az, ha arra kényszerülnek, hogy egyes svájci frank-hiteleket zloty-hitelekké konvertálják, miközben megtartják a svájci frank kamatlábait. A legrosszabb forgatókönyv pedig az lenne, ha mindez az eredeti árfolyamon történne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG