<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A csődtörvény továbbra sem oldja meg azt a problémát, hogy hazánkban alig akad valódi csődeljárás - a csődöt a végelszámolások elhúzására használják. A szabályozás számos területen problémákat okoz.

Február 15-én jelentősen megváltozott a csődtörvény - hangzott el a Magyar Lízingszövetség rendezvényén. Somogyi Ferenc, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének (FOE) elnöke szerint a jogalkotónak el kellene gondolkodnia, hogy a csődeljárások a végelszámolások számának 1  százalékát teszik ki, a mai gyakorlatban csődöt rendszerint akkor jelent egy cég, ha el akarja húzni a végelszámolást. Tavaly 129 csődeljárás volt mindössze, miközben a végelszámolások száma közel 20 ezer volt. A kényszertörlésekkel kapcsolatban is óvatosabb lenne a FOE-elnöke, hiszen ezzel azt idézhetjük elő, hogy a törölt cég helyére tartozás nélkül simán új alakulhat.

Mi a baj a sorsolással?

A FOE elnöke aggályosnak tartja a felszámolók "gépi sorsolását", az adatok szerint érdekes módon vannak lényegesen több céget kapó felszámolók. A program nem súlyoz a felszámolandó vagyon alapján és a visszatevéses módszert alkalmazza, azaz mindig minden felszámolóból "sorsol". A névjegyzék okán a cégek száma 20 százalékkal nőtt, az eljárások száma ugyanakkor közel 40 százalékkal csökkent (a már említett kényszertörlés okán).

Az I. fokú végzésig nem lehet tudni, ki a felszámoló, csak a jogerőre emelkedéskor jelöli ki a bíróság a felszámolót. Ez - bár garanciális elemnek jó - komoly feladatot jelent a felszámolóknak, hiszen a korábbi 5 nap helyett 2 nap alatt ki kell jelölni a felszámoló személyét. Ha erre képtelen az adott felszámoló, akkor törölni kell a céget. Aggályos, hogy törléssel fenyegeti a felszámolót ma már olyan esetben is, ha pénzbírságot kap a bíróságon, ez azonban sokszor nem mulasztás, hanem tévedés eredménye, ami okán komoly a félelem a felszámolók között. A fentiek összegzése szerint mindegy, hogy miként teljesít a felszámoló, a fontos az, hogy ne kapjon bírságot, hiszen akkor benn marad a névjegyzékben és tovább sorsolhatják új és új cégre. Hasznosabb lenne a felszámolási eljárás sikerességét is mérni.

A továbbképzéssel is lesznek gondok

Egy felszámoló jövő októbertől a korábbi öt helyett legfeljebb három cégnél bonyolíthatja a felszámolást. Probléma, hogy a szakmai továbbképzés feltételrendszere még nincs kialakítva, ugyanakkor a végrehajtóknak jövő év végéig meg kell felelni a ma még nem létező szabálynak. A felszámolói címjegyzék aktuális listája egyelőre csak a cégneveket és a címeket sorolja fel, a felszámolóbiztosok névjegyzéke hiányzik.

Somogyi Ferenc nem tartotta jó megoldásnak a felszámolás elrendelésekor kötelezően képezendő céltartalékot - ha egy cégvezető eltűnik, ki intézkedne a céltartalékról? A FOE korábban egy kötelező letétet szorgalmazott, amelyet minden cégnek el kellett volna különítenie, ezt azonban nem támogatta a jogalkotó. Az elektronikus értékesítési rendszerrel kapcsolatban is számos kérdést fogalmazott meg a FOE.

Mi a helyzet a lízing termékekkel?

Az Új Polgári Törvénykönyv viszonylag kismértékben szabályozta a lízing terméket, ám új szabályokat hoz a piacra. Somogyi jelezte: a felszámolók bizonyosan azt akarják majd, hogy az operatív lízingszerződéseket az új ptk. alapján átminősítsék pénzügyi lízinggé, hiszen ekkor pénzzé lehet tenni az adott eszközt. A felszámolók itt kihasználják azt, hogy a törvény szerint az operatív lízing átalakul, ha a futamidő eléri az eszköz gazdasági élettartamát, vagy akkor, ha lízingtárgy értéke a követelés szintje alá süllyed.

Itt nincs egyértelműsítve, hogy a tényleges, vagy  a számviteli (amortizációs) élettartamot kell-e alapnak tekinteni és hasonló problémákat jelent az érték megállapítása. A tanácskozáson ugyanakkor a lízingcégek részéről elhangzott, hogy kiadás előtt van egy jogszabály-magyarázat, amely szerint alapvetően a felek szerződéses akarata lesz a meghatározó abból a szempontból, hogy miként is kell kezelni az adott lízingterméket, így nem lehet átminősíteni az olyan szerződést pénzügyi lízinggé, ahol teljesen más a szerződéses viszony

Az a szabályozás, hogy a lízingbevevő jogosult a dolog tulajdonjogának átadására, vevőkijelölési szempontból jó, de felveti a fedezet-elvonás kérdését is Somogyi Ferenc szerint. A FOE elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbiaknál lényegesen komolyabb feladata van a lízingcégeknek abban, hogy minden felszólítást igazolhatóan megküldjön az ügyfélnek, miután komolyabbak lettek ezen felszólítások igazolásának kötelezettségei.

A Lízingszövetség tagjai arra is felhívták a felszámolók figyelmét, hogy az új ptk. diszpozitív, azaz a lízingcégeknek joguk van és lesz a törvény bizonyos elemeinek kizárására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Feszültség az amerikai országok között: van, akinek elege van az USA-ból
MTI | 2021. szeptember 19. 11:12
A latin-amerikai és karibi országoknak az Európai Unióhoz hasonló szervezetet kellene létrehozniuk - jelentette ki a latin-amerikai országok többségét tömörítő térségi szervezet (CELAC) szombati csúcstalálkozóján a házigazda Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos