5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A 2008-as általános pénzügyi válság és a 2011-12-es eurózóna válság idején a magyar kormány a nyugat válságáról kezdett beszélni, és a keleti sikeres, feltörekvő országokat kezdte példának tekinteni. Most, a válságok elmúltával nézzük meg, melyik csoport a vonzóbb, kit is kéne követnünk?

Az érvek úgy szóltak 1-2 éve, hogy a nyugat válságban van, de ha éppen nincs válságban, akkor stagnál, míg egy sereg keleti ország hatalmas ütemben tör előre. Az a kérdés, hogy e pillanatban melyik csoport tűnik vonzóbbnak, kik gazdagabbak nálunk, és a következő években mi várható?

Összehasonlítási alap

A legjobb gazdaságú és egyben legmagasabb életszínvonalat kínáló országok kiválasztásánál a legbiztosabb mutató az egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson. Ez az adat kisebb lakosságú országok esetén torzíthat, ezért számunkra a Magyarországgal összehasonlítható lakosságú országokat érdemes megvizsgálni. Az egyszerűség kedvéért az 5 millió felettieket vonjuk be a körbe.

Lényeges szempont még, hogy ne torzítsa a képet olyan tényező, ami a véletlen műve, vagyis ha egy ország a természettől óriási ajándékot kapott. Igen, az olajországokra gondolunk: velük értelmetlen összehasonlítást tenni. Így nem foglalkozunk az öbölbeli olajországokkal, sem Szaúd-Arábiával, de kihagyjuk ezért Norvégiát is. Oroszországot jelentősége miatt megemlítjük, noha az ország jövedelmét túlnyomórészt a nyersanyag export bevételek biztosítják.

Van még egy mutató, amit figyelembe veszünk, ez az ENSZ által publikált Human Development Index, vagyis egy, az életkörülményeket mérlegelő fejlettségi index. Ez figyelembe veszi az életszínvonalat, a várható életkort, oktatás színvonalát, életminőséget.

Ők a nyerők

Ha az eddigiek alapján megnézzük, kik lényegesen vonzóbbak nálunk, akkor a következő lista adódik: Svájc, USA, Hollandia, Ausztrália, Szingapúr, Ausztria, Németország, Kanada, Dánia, Írország, Svédország, Belgium, Finnország, Franciaország, Japán, Nagy-Britannia, Olaszország, Dél-Korea, Izrael, Új-Zéland. Kissé fölöttünk még Spanyolország és Szlovénia tartózkodik.

Nos, ha megnézzük ezt a csoportot, akkor túlnyomórészt a hagyományos értelemben vett fejlett nyugat országait találjuk benne, közülük a fele EU-tag.  Az egyetlen kivétel talán Szingapúr, de az sem az utóbbi években tört előre, és gyakorlatilag városállamnak tekinthető, ami torzítja az összehasonlítást (ha Budapest egy önálló állam lenne, igen előkelő helyen állna a rangsorban). A többiek közül Japán vagy Izrael, esetleg Ausztrália és Új-Zéland ugyan földrajzilag keletebbre vannak, de a második világháború után kialakult hagyományos értelemben vett nyugat részei.

Mi tetszett meg a keletben?

A helyzet akkor lenne érdekes, ha új országok törnének fel ebbe a csoportba, különösen az eddig keletnek vagy délnek tartott társaságból. Felmerül a kérdés, hogy miért tűntek vonzó modellnek bizonyos országok a kormány számára? A válasz abban rejlik, hogy gazdaságuk gyorsan növekszik.

A gazdasági növekedés pedig igen vonzó, hisz az most nyugaton nem nagyon van, és a világ többi országa közül sok valóban gyorsan növekszik, csakhogy igen alacsony bázisról. A kérdés akkor lenne izgalmas, ha egy gyorsan növekvő ország a közelünkbe kerülne, esetleg megelőzne minket.

A kedvencek

De nézzük, melyek azok az országok, amelyek egyáltalán szóba kerültek, mint a kelet új üdvöskéi. Mindenekelőtt természetesen Kína, amely 7-8 éven belül nominálisan is a világ legnagyobb gazdasága lesz. Csakhogy lakossága is a legnagyobb a világon, 1,4 milliárd, ami több mint négyszerese az amerikainak. Amikor tehát Kína megelőzi Amerikát, gazdasága egy főre vetítve még mindig csak negyede lesz annak. Vásárlóerő paritáson viszont nagyjából most vannak ezen a szinten. Ha magunkkal hasonlítjuk össze, kicsit több mint fele a kínai adat a magyarnak. Messze vannak még tehát, mire felérnének akárcsak hozzánk, már rég lelassul a növekedésük (már most is lassul).

A másik kedvenc Oroszország. Az orosz egy főre jutó GDP megegyezik a miénkkel, vagyis az oroszok úgy élnek, mint mi. Ez valóban jelentős eredmény, mind a cári Oroszországhoz, mind a Szovjetunióhoz képest, csakhogy ezt szinte kizárólag az olaj és a gáz eladásából érik el, enélkül töredéke lenne csak a GDP-jük.

Végül az utolsó irigyelt állam, Törökország. Kétségtelen, hogy korábbi önmagához képest óriásit fejlődött az ország, és relatív magasra is jutott: korábbi balkáni gyarmatait, melyeket évszázadokig lehúzott, egytől egyig megelőzte, és tőlünk is már csak 20 százalékkal van lemaradva. Csakhogy most ott is úgy tűnik, a gyors növekedés évei után feszültségek keletkeztek a gazdaságban, következik az elért növekmény konszolidációja.

Közép-Ázsia volt szovjet köztársaságaival pedig az a helyzet, hogy közülük a nagy területű, nagy szénhidrogén vagyonnal rendelkező, ehhez képest gyéren lakott Kazahsztán közelít meg minket, a többiek sokkal hátrébb vannak.

Jöjjenek a közelünkbe

A konklúzió tehát az, hogy ha a hozzánk hasonló, nyersanyagvagyon nélküli országokat vesszük figyelembe, akkor továbbra sincs párja a nyugatnak, ők a legvonzóbbak, és a válságokon is túljutottak. Ha a gyorsan növekvő feltörekvő kelet országai közül akár csak egy is beér minket, ne adj isten megelőz, akkor valóban érdemes lehet megnézni, mit csinálnak jobban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG