<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A valaha volt leglátványosabbnak ígérkezik az augusztus 20-ai tűzijáték. Van is mit bepótolni, hiszen tavaly elmaradt, vagyis „eltolták” az attrakciót 2021-re. Bár az 1,3 milliárd forintba kerülő durrogtatás közel hatszor drágább, mint amennyit erre a korábbi években fordítottak. A grandiózus, többnapos fővárosi programoknak és a pénzszórásnak nem titkolt célja a budapesti turizmus felrázása is.

2021-ben többnapos „fesztiválszerű” programsorozattal, hagyományteremtő módon kívánja a kormány megünnepelni az államalapítást. Szent István napja alkalmából a fő programnak természetesen a minden eddiginél látványosabb és nagyobb fény- és tűzijáték várható.

„Augusztus 20-án este az ünnepi programokat Európa legnagyobb tűzijátékával zárják” – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár néhány nappal ezelőtt.

Közbeszólt a vírus

Kovács Zoltán többek között elárulta azt is, a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek: 3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz.

Utoljára ilyen volt. Tűzijáték Budapesten 2019. augusztus 20-án.(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Utoljára ilyen volt. Tűzijáték Budapesten 2019. augusztus 20-án.(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az államtitkár szerint azt már tavalyelőtt eldöntötték – de tavaly a koronavírus-járvány nem tette lehetővé –, hogy az államalapítás ünnepét szeretnék olyan eseménnyé emelni, amely túlmutat a korábbi nemzeti ünnepeken. A grandiózus tűzijátékkal és programokkal a tetszhalott állapotából ébredő fővárosi turizmusnak is segítenének. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint az ünnepi programok célja az is, hogy megsegítsék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatot és az abból élő családokat.

Beszédes, hogy még a járvány miatti korlátozásokat is feloldották. Vagyis az augusztus 20-ai központi rendezvényeket nem érintik majd a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő intézkedések. (Nemcsak az államalapítás ünnepén, de a szeptemberi Négyesfogathajtó Európa-bajnokságon, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is érvényes lesz a lazítás.)

Nagy durrogtatás mellé természetesen óriási költségvetés is társul. Tavaly sem aprózta volna el a kormány az államalapítás megünneplésé, háromnapos rendezvénysorozatot szervezett. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. 6,57 milliárd forint értékben kötött szerződést az augusztus 20-i ünnepségsorozatra, amiben a tűzijáték ára benne se volt, erre 1,3 milliárdot szántak.

Hogy pénteken mennyire őrült sok pénzt fognak fellőni 34 perc alatt, érdemes visszanézünk az elmúlt éveket, mekkora keretet szánt a budapesti fényparádékra a kormány.

Felére vágták

Már a 11 évvel ezelőtti ünnepség is merőben sajátosra sikeredett. Míg a 2010-et megelőző években 300 millió forint körüli összegbe került az ünnepség megrendezése, 2010-ben ennek az összegnek a felét, 150 millió forintot fordítottak rá. A szerényebb költségvetésből történő ünneplés mögött egy civil kezdeményezés állt, amely tagjai azt szerették volna elérni, hogy egyáltalán ne legyen tűzijáték, az összeget fordítsák a Borsodban, Felső-Szabolcsban és a Közép- és Alsó-Tisza vidékén élő árvizek károsultjaik javára. A kormány végül részben megadta magát, kisebb lett a tűzijáték kerete, a fennmaradó összeg pedig az előbb említett térségek közintézményeinek a felújítására ment.

A következő években aztán nagyjából ugyanakkora keretből valósult meg az ünnepi tűzijáték. Ez alól kivételt jelent 2011, amikor 132 milliót fordítottak erre, illetve a 2015-ös is sajátos év volt. Ekkor „csak” 128 millió forintot áldoztak rakétázásra.

Nagyobb ugrás 2017-ben történt. Ahogy arról laptársunk, az Mfor.hu írt, négy évvel ezelőtt már 224 millióból rendezték meg augusztus 20-a legfőbb attrakcióját. Ez a 200 millió forint feletti összeg nagyjából tartotta is magát. 2018-ban és 2019-ben is 222 millió forintból hozták ki a programot. Aztán jött 2020, s az ünnepi tűzijáték ára közel hatszorosára ugrott.

Eltolták

Ahogy fentebb írtuk, a kormány már 2020-ra gigantikus tűzijátékot ígért, az államalapítás ünnepét a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon nem kísérte tűzijáték. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében lefújták a programot. Mint emlékezetes, elmaradtak a központi rendezvények is, nem volt légi parádé sem. A hvg.hu egyik korábbi cikke szerint egy nem nyilvános kormányhatározatban döntöttek arról, hogy a tavalyi ünnepségek hivatalosan nem elmaradtak, hanem azokat áttolták 2021-re. 

Vagyis az idei tűzijáték a járvány miatt lefújt tavalyi lesz.

Ráadásul a kormány kifizette a meg nem tartott tűzijátékot, ugyanis az ünnepi tűzijáték megrendezésével megbízott állami vállalat, az Antenna Hungária Zrt. akár 100 százalék előlegre is jogosult volt – derült ki szintén a hvg.hu tavaly novemberi cikkéből.

Milyen is lesz az idei/tavalyi fényjáték?

A tűzijátékot most is 21 órakor kezdik el fellőni a Dunáról. A 34 perces programban a Duna vonalában 4,3 kilométer hosszan, sokkal több kilövőállásról indítják majd a rakétákat. A nagyobbakat a Margit hídról, a Petőfi hídról és 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Összesen 40 ezer rakétát fognak eldurrogtatni, ez a korábbiakhoz képest nyolcszor-kilencszer több rakétát jelent. Az Erzsébet hídról és a Szabadság hídról görögtűz is lesz. Tóth Ferenc, az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. ügyvezető igazgatója korábban elmondta: a rakétákat többek között Spanyolországból, Portugáliából, Szlovéniából és Kínából importálták, mindegyik rendelkezik a szükséges uniós tanúsítvánnyal. Ha rossz idő lesz, a programot azonnal le tudják állítani.  

Persze most sem maradhat el a zászlófelvonás, a honvédségi légiparádé és a tisztavatás. Ezzel egybekötve egy olyan katonai bemutató is lesz, amelyen az érdeklődők megbizonyosodhatnak a megújuló, erős Magyar Honvédség képességeiről – mondta Kovács Zoltán. Áder János köztársasági elnök átadja a Szent István-rendet, majd gazdára találnak a Kossuth- és Széchenyi-díjak, a Magyar Érdemrend kitüntetések, és több, a koronavírus-járvány miatt elmaradt elismerés is.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG