<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A valaha volt leglátványosabbnak ígérkezik az augusztus 20-ai tűzijáték. Van is mit bepótolni, hiszen tavaly elmaradt, vagyis „eltolták” az attrakciót 2021-re. Bár az 1,3 milliárd forintba kerülő durrogtatás közel hatszor drágább, mint amennyit erre a korábbi években fordítottak. A grandiózus, többnapos fővárosi programoknak és a pénzszórásnak nem titkolt célja a budapesti turizmus felrázása is.

2021-ben többnapos „fesztiválszerű” programsorozattal, hagyományteremtő módon kívánja a kormány megünnepelni az államalapítást. Szent István napja alkalmából a fő programnak természetesen a minden eddiginél látványosabb és nagyobb fény- és tűzijáték várható.

„Augusztus 20-án este az ünnepi programokat Európa legnagyobb tűzijátékával zárják” – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár néhány nappal ezelőtt.

Közbeszólt a vírus

Kovács Zoltán többek között elárulta azt is, a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek: 3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz.

Utoljára ilyen volt. Tűzijáték Budapesten 2019. augusztus 20-án.(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Utoljára ilyen volt. Tűzijáték Budapesten 2019. augusztus 20-án.(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az államtitkár szerint azt már tavalyelőtt eldöntötték – de tavaly a koronavírus-járvány nem tette lehetővé –, hogy az államalapítás ünnepét szeretnék olyan eseménnyé emelni, amely túlmutat a korábbi nemzeti ünnepeken. A grandiózus tűzijátékkal és programokkal a tetszhalott állapotából ébredő fővárosi turizmusnak is segítenének. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint az ünnepi programok célja az is, hogy megsegítsék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatot és az abból élő családokat.

Beszédes, hogy még a járvány miatti korlátozásokat is feloldották. Vagyis az augusztus 20-ai központi rendezvényeket nem érintik majd a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő intézkedések. (Nemcsak az államalapítás ünnepén, de a szeptemberi Négyesfogathajtó Európa-bajnokságon, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is érvényes lesz a lazítás.)

Nagy durrogtatás mellé természetesen óriási költségvetés is társul. Tavaly sem aprózta volna el a kormány az államalapítás megünneplésé, háromnapos rendezvénysorozatot szervezett. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. 6,57 milliárd forint értékben kötött szerződést az augusztus 20-i ünnepségsorozatra, amiben a tűzijáték ára benne se volt, erre 1,3 milliárdot szántak.

Hogy pénteken mennyire őrült sok pénzt fognak fellőni 34 perc alatt, érdemes visszanézünk az elmúlt éveket, mekkora keretet szánt a budapesti fényparádékra a kormány.

Felére vágták

Már a 11 évvel ezelőtti ünnepség is merőben sajátosra sikeredett. Míg a 2010-et megelőző években 300 millió forint körüli összegbe került az ünnepség megrendezése, 2010-ben ennek az összegnek a felét, 150 millió forintot fordítottak rá. A szerényebb költségvetésből történő ünneplés mögött egy civil kezdeményezés állt, amely tagjai azt szerették volna elérni, hogy egyáltalán ne legyen tűzijáték, az összeget fordítsák a Borsodban, Felső-Szabolcsban és a Közép- és Alsó-Tisza vidékén élő árvizek károsultjaik javára. A kormány végül részben megadta magát, kisebb lett a tűzijáték kerete, a fennmaradó összeg pedig az előbb említett térségek közintézményeinek a felújítására ment.

A következő években aztán nagyjából ugyanakkora keretből valósult meg az ünnepi tűzijáték. Ez alól kivételt jelent 2011, amikor 132 milliót fordítottak erre, illetve a 2015-ös is sajátos év volt. Ekkor „csak” 128 millió forintot áldoztak rakétázásra.

Nagyobb ugrás 2017-ben történt. Ahogy arról laptársunk, az Mfor.hu írt, négy évvel ezelőtt már 224 millióból rendezték meg augusztus 20-a legfőbb attrakcióját. Ez a 200 millió forint feletti összeg nagyjából tartotta is magát. 2018-ban és 2019-ben is 222 millió forintból hozták ki a programot. Aztán jött 2020, s az ünnepi tűzijáték ára közel hatszorosára ugrott.

Eltolták

Ahogy fentebb írtuk, a kormány már 2020-ra gigantikus tűzijátékot ígért, az államalapítás ünnepét a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon nem kísérte tűzijáték. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében lefújták a programot. Mint emlékezetes, elmaradtak a központi rendezvények is, nem volt légi parádé sem. A hvg.hu egyik korábbi cikke szerint egy nem nyilvános kormányhatározatban döntöttek arról, hogy a tavalyi ünnepségek hivatalosan nem elmaradtak, hanem azokat áttolták 2021-re. 

Vagyis az idei tűzijáték a járvány miatt lefújt tavalyi lesz.

Ráadásul a kormány kifizette a meg nem tartott tűzijátékot, ugyanis az ünnepi tűzijáték megrendezésével megbízott állami vállalat, az Antenna Hungária Zrt. akár 100 százalék előlegre is jogosult volt – derült ki szintén a hvg.hu tavaly novemberi cikkéből.

Milyen is lesz az idei/tavalyi fényjáték?

A tűzijátékot most is 21 órakor kezdik el fellőni a Dunáról. A 34 perces programban a Duna vonalában 4,3 kilométer hosszan, sokkal több kilövőállásról indítják majd a rakétákat. A nagyobbakat a Margit hídról, a Petőfi hídról és 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Összesen 40 ezer rakétát fognak eldurrogtatni, ez a korábbiakhoz képest nyolcszor-kilencszer több rakétát jelent. Az Erzsébet hídról és a Szabadság hídról görögtűz is lesz. Tóth Ferenc, az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. ügyvezető igazgatója korábban elmondta: a rakétákat többek között Spanyolországból, Portugáliából, Szlovéniából és Kínából importálták, mindegyik rendelkezik a szükséges uniós tanúsítvánnyal. Ha rossz idő lesz, a programot azonnal le tudják állítani.  

Persze most sem maradhat el a zászlófelvonás, a honvédségi légiparádé és a tisztavatás. Ezzel egybekötve egy olyan katonai bemutató is lesz, amelyen az érdeklődők megbizonyosodhatnak a megújuló, erős Magyar Honvédség képességeiről – mondta Kovács Zoltán. Áder János köztársasági elnök átadja a Szent István-rendet, majd gazdára találnak a Kossuth- és Széchenyi-díjak, a Magyar Érdemrend kitüntetések, és több, a koronavírus-járvány miatt elmaradt elismerés is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos