<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
"A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy jellemzően szívélyes szlovák meghívásunkra Göncz Kinga magyar külügyminiszter ultimátummal válaszolt" - mondta Robert Fico, szlovák kormányfő. És itt még nem állt meg
"A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy a Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt Szlovákiába invitáló, jellemzően szívélyes szlovák meghívásunkra Göncz Kinga magyar külügyminiszter ultimátummal válaszolt" - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Robert Fico szlovák kormányfő.

Tűrhetetlennek nevezte, hogy Csáky Pál, a szlovák parlament képviselője és azt általa vezetett Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a magyar kormány védelmét élvezze. Mint mondta, "mi minden nálunk élő kisebbséget tisztelünk, de az MKP igenis a szlovák politikai színtér szerves része, amely semmilyen külön védelemben nem részesülhet. Mert ha nem így lenne, az a más politikai szubjektumok óriási diszkriminációját jelentené." Fico szerint Csáky nagyon téved, amikor azt hirdeti, hogy pártja, az MKP nélkül Szlovákiának nem lehet demokratikus kormánya. Az MKP-t épp ez a szemlélet sodorja mérhetetlen távolságra a kormányzati részvételtől.

Fico megfogalmazása szerint Göncz Kinga azt üzente Pozsonynak, hogy ha nem fogad szót Budapestnek, majd megnézheti magát, milyen "diplomácia poklot zúdítanak ránk az európai intézményeknél". "A válaszom erre az, hogy nagyon kategorikusan nemet mondok: nem hajtunk fejet a magyar kormány utasításai előtt." Fico, nyilván a müncheni döntésre utalva, "külön szomorú" időszerűséget tulajdonított annak, hogy a magyar külügyminiszter "ultimátuma egybeesik egy másik, hetven évvel ezelőtti ultimátum évfordulójával".

A szlovák kormányfő szerint a magyar ultimátum "a magyarok hosszú távú közép-európai megerősítését" célzó stratégia része, amit a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMMK) léte is bizonyít. Fico úgy látja, az önálló Szlovákia létrejötte, 1993 januárja óta "minden eddigi magyar kormány azonos, módszeresen szlovákellenes stratégiát követ". Fico szerint mindebben az a rossz, hogy a magyar kormányok ezt az érintett, magyar kisebbség által is lakott "országok kárára teszik. Mi azonban nem engedjük meg, hogy bárki a szlovák nemzeti és állami érdekek rovására szerezzen érvényt a magyarság terjeszkedését célzó koncepciójának. Különösképpen azt nem, hogy ezt az érdekünkben álló jószomszédi kapcsolatok kárára tegye."

Mint mondta, Szlovákia kormánya semmi olyat nem tett, amiért ne lenne tiszta a lelkiismerete, s ami ilyen lépésre jogosítaná fel a magyar külügyminisztert. "Ellenkezőleg. Kijelenthetem, hogy a magyar ultimátumok és a magyar kormánypolitika súlyosan veszélyeztetik a közép-európai térség stabilitását". Az ilyen felelőtlenségre nemcsak a jelenlegi, de a mindenkori szlovák kormány azonos módon fog reagálni, legyen az majdan balközép vagy jobbközép kormány. Ezzel együtt továbbra is érvényes Gyurcsány Ferenc szlovákiai meghívása, mert ő bizony nem adja meg a magyar miniszterelnöknek azt az örömöt, hogy - "ahogy azt Gyurcsány Visegrádon velem megtette" - egyik pillanatról a másikra eláll kettejük alaposan előkészített kétoldalú megbeszélésétől. Fico szerint - ellentétben az ultimátummal - az ő kormánya "még a Magyar Gárdára is a jellegzetes szlovák visszafogottsággal reagált", nemkülönben az egyéb sérelmek sorozatára.

Fico felemlegette, hogy kormánya milyen bőkezű volt, amikor 40 milliós adománnyal megmentette - az egyébként sok évtizede törvény alapján működő - szlovák közszolgálati rádió magyar adását, s hogy Szlovákia egyetemet adott a szlovákiai magyaroknak - noha ez még az előző kormánnyal két cikluson át együtt kormányzó MKP és a Mikulás Dzurinda féle kormány pártjai közti alku eredménye volt. Fico ismételten szólt arról, hogy Magyarország magatartását a belső belpolitikai gondok határozzák meg, hogy Gyurcsány Ferenc nem tudja kitölteni megbízatási idejét, bezzeg Szlovákiában rend van, szárnyal a gazdaság, januártól euró lesz a fizetőeszköz, országa tehát Magyarországhoz képest "különösképpen az utóbbi időszakban sikeresebb állam". Ezért szerinte nagyon rossz, ha valaki - mint Magyarország - "így kompenzálja saját belpolitikai problémáit".

Robert Fico meglehetősen ellentmondásosan szól a szlovákiai magyarok nyelvi jogairól is, mondván, ám beszéljenek az anyanyelvükön, s egymás között akár "a helységek, hegyek és folyók" nevét is tetszőlegesen használják, de az megengedhetetlen, hogy ne tudjanak "tökéletesen szlovákul", s így beszélvén ne a szlovák földrajzi neveket használják. Kormányának elszánt törekvése az, hogy minden szlovák állampolgár "tökéletesen beszéljen szlovákul, ami azt is jelenti, hogy tudni fogja a helységek, hegyek és folyók szlovák megnevezéseit is. Azt nem akarjuk, hogy a Szlovák Köztársaság polgára csak azért ne ismerje Bratislava nevét, mert magyar a nemzetisége, s ezért folyton Pozsonyt mond" - fogalmazott Robert Fico.

Az MKP nyilatkozatban helytelenítette Fico szavait, mondván, "nem a szlovák-magyar viszonyt jelenleg terhelő gondokról", nem a magyar tankönyvekből kitiltott magyar földrajzi nevekről és nem is a magyar iskolák kiéheztetéséről beszélt. Csáky Pál, az MKP elnöke tartalmatlan, egyre nacionalistábbra hangolt politikus üres színjátékának nevezte a Robert Fico által elmondottakat.

A szlovákok megint beszóltak Göncznek 
Amerikai vízum: benne lehetünk a 10-ben

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG