1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

"A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy jellemzően szívélyes szlovák meghívásunkra Göncz Kinga magyar külügyminiszter ultimátummal válaszolt" - mondta Robert Fico, szlovák kormányfő. És itt még nem állt meg
"A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy a Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt Szlovákiába invitáló, jellemzően szívélyes szlovák meghívásunkra Göncz Kinga magyar külügyminiszter ultimátummal válaszolt" - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Robert Fico szlovák kormányfő.

Tűrhetetlennek nevezte, hogy Csáky Pál, a szlovák parlament képviselője és azt általa vezetett Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a magyar kormány védelmét élvezze. Mint mondta, "mi minden nálunk élő kisebbséget tisztelünk, de az MKP igenis a szlovák politikai színtér szerves része, amely semmilyen külön védelemben nem részesülhet. Mert ha nem így lenne, az a más politikai szubjektumok óriási diszkriminációját jelentené." Fico szerint Csáky nagyon téved, amikor azt hirdeti, hogy pártja, az MKP nélkül Szlovákiának nem lehet demokratikus kormánya. Az MKP-t épp ez a szemlélet sodorja mérhetetlen távolságra a kormányzati részvételtől.

Fico megfogalmazása szerint Göncz Kinga azt üzente Pozsonynak, hogy ha nem fogad szót Budapestnek, majd megnézheti magát, milyen "diplomácia poklot zúdítanak ránk az európai intézményeknél". "A válaszom erre az, hogy nagyon kategorikusan nemet mondok: nem hajtunk fejet a magyar kormány utasításai előtt." Fico, nyilván a müncheni döntésre utalva, "külön szomorú" időszerűséget tulajdonított annak, hogy a magyar külügyminiszter "ultimátuma egybeesik egy másik, hetven évvel ezelőtti ultimátum évfordulójával".

A szlovák kormányfő szerint a magyar ultimátum "a magyarok hosszú távú közép-európai megerősítését" célzó stratégia része, amit a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMMK) léte is bizonyít. Fico úgy látja, az önálló Szlovákia létrejötte, 1993 januárja óta "minden eddigi magyar kormány azonos, módszeresen szlovákellenes stratégiát követ". Fico szerint mindebben az a rossz, hogy a magyar kormányok ezt az érintett, magyar kisebbség által is lakott "országok kárára teszik. Mi azonban nem engedjük meg, hogy bárki a szlovák nemzeti és állami érdekek rovására szerezzen érvényt a magyarság terjeszkedését célzó koncepciójának. Különösképpen azt nem, hogy ezt az érdekünkben álló jószomszédi kapcsolatok kárára tegye."

Mint mondta, Szlovákia kormánya semmi olyat nem tett, amiért ne lenne tiszta a lelkiismerete, s ami ilyen lépésre jogosítaná fel a magyar külügyminisztert. "Ellenkezőleg. Kijelenthetem, hogy a magyar ultimátumok és a magyar kormánypolitika súlyosan veszélyeztetik a közép-európai térség stabilitását". Az ilyen felelőtlenségre nemcsak a jelenlegi, de a mindenkori szlovák kormány azonos módon fog reagálni, legyen az majdan balközép vagy jobbközép kormány. Ezzel együtt továbbra is érvényes Gyurcsány Ferenc szlovákiai meghívása, mert ő bizony nem adja meg a magyar miniszterelnöknek azt az örömöt, hogy - "ahogy azt Gyurcsány Visegrádon velem megtette" - egyik pillanatról a másikra eláll kettejük alaposan előkészített kétoldalú megbeszélésétől. Fico szerint - ellentétben az ultimátummal - az ő kormánya "még a Magyar Gárdára is a jellegzetes szlovák visszafogottsággal reagált", nemkülönben az egyéb sérelmek sorozatára.

Fico felemlegette, hogy kormánya milyen bőkezű volt, amikor 40 milliós adománnyal megmentette - az egyébként sok évtizede törvény alapján működő - szlovák közszolgálati rádió magyar adását, s hogy Szlovákia egyetemet adott a szlovákiai magyaroknak - noha ez még az előző kormánnyal két cikluson át együtt kormányzó MKP és a Mikulás Dzurinda féle kormány pártjai közti alku eredménye volt. Fico ismételten szólt arról, hogy Magyarország magatartását a belső belpolitikai gondok határozzák meg, hogy Gyurcsány Ferenc nem tudja kitölteni megbízatási idejét, bezzeg Szlovákiában rend van, szárnyal a gazdaság, januártól euró lesz a fizetőeszköz, országa tehát Magyarországhoz képest "különösképpen az utóbbi időszakban sikeresebb állam". Ezért szerinte nagyon rossz, ha valaki - mint Magyarország - "így kompenzálja saját belpolitikai problémáit".

Robert Fico meglehetősen ellentmondásosan szól a szlovákiai magyarok nyelvi jogairól is, mondván, ám beszéljenek az anyanyelvükön, s egymás között akár "a helységek, hegyek és folyók" nevét is tetszőlegesen használják, de az megengedhetetlen, hogy ne tudjanak "tökéletesen szlovákul", s így beszélvén ne a szlovák földrajzi neveket használják. Kormányának elszánt törekvése az, hogy minden szlovák állampolgár "tökéletesen beszéljen szlovákul, ami azt is jelenti, hogy tudni fogja a helységek, hegyek és folyók szlovák megnevezéseit is. Azt nem akarjuk, hogy a Szlovák Köztársaság polgára csak azért ne ismerje Bratislava nevét, mert magyar a nemzetisége, s ezért folyton Pozsonyt mond" - fogalmazott Robert Fico.

Az MKP nyilatkozatban helytelenítette Fico szavait, mondván, "nem a szlovák-magyar viszonyt jelenleg terhelő gondokról", nem a magyar tankönyvekből kitiltott magyar földrajzi nevekről és nem is a magyar iskolák kiéheztetéséről beszélt. Csáky Pál, az MKP elnöke tartalmatlan, egyre nacionalistábbra hangolt politikus üres színjátékának nevezte a Robert Fico által elmondottakat.

A szlovákok megint beszóltak Göncznek 
Amerikai vízum: benne lehetünk a 10-ben

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG