4p
Küszöbön állhatnak az új amerikai szankciók az orosz-német Északi Áramlat 2 gázvezeték megakadályozása érdekében. Varsó szerint a gázvezeték „megölné Ukrajnát”. Bár tavaly ősszel Merkel és Trump háttéralkut kötött gázügyben, ez mára a jelek szerint nem érvényes.
A Nord Stream 2 tervezett útvonala. Forrás: www.nord-stream2.com

Ázsia legnagyobb gazdaságának döntéshozóit az elmúlt hetek Huawei körüli amerikai hisztériakampánya arról győzte meg, hogy Washington fő politikai célja nem a kereskedelmi deficitjének a csökkentése, hanem Peking műszaki fejlődésének hátráltatása. Európa legnagyobb gazdaságának döntéshozói eközben komoly aggodalommal figyelik, hogy a Fehér Ház egyre nagyobb politikai nyomást fejt ki az orosz-német Északi Áramlat 2 (NS2) gázvezeték megakadályozása érdekében. Az amerikai külügyminisztériumban már javában dolgoznak a szankciós mechanizmuson, az amerikai nagykövet Berlinben pedig minden alkalmat megragad a projekt ellenzésére. Az amerikai kormányzat szerint az utóbbi években Oroszország a korábbi 30 helyett már az EU gázszükségletének 40 százalékát fedezi - ez pedig aggasztó, merthogy az energiabiztonság a nemzetbiztonságot jelenti.

A CDU fejesei is egyre inkább ellenzik

A vezető német üzleti napilap, a Handelsblatt információi szerint az esetleges amerikai szankciók első sorban azon rendkívül specializált építőipari vállalatokat veszik célkeresztbe, amelyek a tengerfenéken fektetik le a gázvezetéket. Két cég esetében már indokolt a riadalom: ezek a svájci székhelyű Allseas Group és a Milánó közelében üzemelő Saipem. Ha a szankciókat ténylegesen bevezetné Washington, azzal komolyan megterhelné a német-amerikai politikai viszonyt.

Holott Damoklész kardját Berlin már régen a feje fölött érezheti, hiszen Trump a tavaly júliusi NATO-csúcson robbantott azzal a kijelentésével, hogy „Németország Oroszország zsebében van” és szerinte orosz csővezetékre elfogadhatatlan dollárokat költeni. Az egyébként is ingatag berlini koalíciós kormány számára az sem jó hír, hogy míg a német nagytőke és a hagyományosan Moszkva-barát szociáldemokrata SPD teljes vállszélességgel támogatja a projektet, addig a konzervatívok soraiban befolyásos ellenzők akadnak, így Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU új elnöke, Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának vezetője, Jürgen Hardt, a bizottság tagja és Manfred Weber, aki a néppárti csoportot vezeti az Európai Parlamentben. Ezek a konzervatívok azzal érvelnek, hogy a szövetségi kormány nem fordít elég figyelmet Kelet-Európa mélyen gyökerező félelmeire, amelyek az orosz hatalmi törekvésekkel függenek össze.

A lengyel konzervatív kormány nem is rejti véka alá aggodalmait, Jacek Czaputowitz külügyminiszter alig egy hete jelentette ki, hogy Varsó szerint gázvezeték „megöli Ukrajnát”.

Az orosz-német különalkuval épülő vezeték rendkívül vitatott egész Európában is, Dánia törvényhozása például 2017 novemberében fogadta el azt a törvényt, amely megtiltja, hogy a gázvezeték áthaladjon dán felségvizeken.

Az első cső, amit az Északi Áramlat 2-höz készítettek Oroszországban. Forrás: www.nord-stream2.com

Nem lesz elég a különalku Trumppal?

Káncz Csaba

Hét közép-európai uniós tagállam, köztük Magyarország pedig levélben kérte az ügy napirendre tűzését az uniós állam- és kormányfők 2015 decemberi csúcstalálkozóján. A dokumentumban többek között azzal érveltek, hogy az új vezetékeknek az EU energiastratégiájával is összhangban kellene lennie, amely előírja a források diverzifikálását (magyarán ne ugyanúgy orosz gáz jöjjön rajta). Azokra a külügyminiszteri végkövetkeztetésekre is felhívták a figyelmet, amelyek kimondták: meg kellene őrizni az ukrán tranzitútvonalat, és az NS2 ronthatja az ország gazdasági és politikai stabilitását.

A Kreml szerint viszont a Fehér Ház csupán piacot akar nyerni és az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) 25-30 százalékkal kerülne többe Európának, mint a csővezetéken érkező orosz energiahordozó, ráadásul az új csővezeték nemcsak Németországnak, hanem más európai országoknak is érdeke, a csökkenő brit és norvég kitermelés miatt. Valóban, míg 2016-ban kontinensünk az amerikai LNG export 5 százalékát vette föl, az 2017-re már 10 százalékra ugrott. Sajtóinformációk szerint Merkel tavaly megígérte Trumpnak, hogy fél milliárd dollárért egy LNG terminált épít Észak-Németországban az amerikai szállítások fogadására és cserébe az amerikai elnök leszáll az orosz vezeték ügyéről. Nos, a Fehér Ház a jelek meggondolta magát és a háttéralku ellenére újra az NS2 leállítását követelik.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG