<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.

Kamala Harris amerikai alelnök 100 millió dolláros (36 milliárd forint) segítséget ígért az accrai vezetésnek hétfőn Ghánában, az afrikai kontinensen kezdett körútjának első állomásán. Az amerikai alelnököt hétfőn fogadta Nana Akufo-Addo ghánai elnök az államfői palotában. Harris egyebek mellett az Egyesült Államok segítségét ígérte a nyugat-afrikai országnak nyújtott biztonsági támogatás és befektetések formájában.

„Az ön vezetése alatt Ghána a demokrácia jelzőfényévé és a globális béke és biztonság támogatójává vált”

– hangoztatta Harris.

Ghána a koronavírus-járványt megelőzően a világ egyi leggyorsabb ütemben növekvő gazdasága volt. Az élelmiszerek és egyéb szükségleti cikkek elszabadult áraival az ország adósságválságba került.

Akufo-Addo az amerikai alelnökkel folytatott megbeszélésén a nemzetközi közösség szolidaritását sürgette, hogy a Ghánához hasonló helyzetbe került országok ismét a helyes mederbe tudják terelni a gazdasági fejlődést. Mindemellett nehezményezte, hogy amerikai befektetők gyakran figyelmen kívül hagyják hazáját.

„Szeretnénk változtatni ezen a dinamikán”

– hangsúlyozta a ghánai elnök.

Akufo-Addo szót ejtett a terrorizmusról is, különös tekintettel arra, hogy az ország Burkina Fasóval határos északi részéről szórványos összecsapásokról érkeztek jelentések. A 21 millió lakosú szomszédos Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. Akufo-Addo olyan méregnek nevezte a terrorizmust, amely elterjedt Nyugat-Afrikában aláásva a térség stabilitását.

Mindemellett aggodalmát fejezte ki, hogy a Wagner orosz magánhadsereg kiterjesztheti tevékenységét a régióban.

„Nagyon valós a lehetősége annak, hogy kontinensünk ismételten a nagyhatalmak konfliktusának játszóterévé válhat”

– fogalmazott a ghánai államfő, aki ugyanakkor igyekezett eloszlatni a Kína növekvő afrikai befolyásával kapcsolatos aggodalmakat.

Kamala Harris alelnök és Nana Akufo-Addo elnök tárgyalásán a Wagner-csoport is szóba került. Fotó: MTI / AP / Misper Apawu
Kamala Harris alelnök és Nana Akufo-Addo elnök tárgyalásán a Wagner-csoport is szóba került. Fotó: MTI / AP / Misper Apawu

Washington még decemberben, az amerikai-afrikai csúcstalálkozó előtt 55 milliárd dollár (20 ezer milliárd forint) támogatást ígért a kontinensnek az elkövetkező három évben. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig további 150 millió dolláros (54 milliárd forint) humanitárius támogatást jelentett be a Száhel-övezet országai számára februárban nigeri látogatása során.

Joe Biden amerikai elnök kormánya a rivális Kína befolyásának ellensúlyozására igyekszik alternatívát nyújtani Afrikában. Peking ugyanis az utóbbi évtizedekben jelentős beruházásokat eszközölt ott, köztük infrastrukturális és erőforrás-fejlesztési projekteket is.

Harris március 29-én Tanzániába, március 31-én pedig Zambiába készül.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG