3p
A legújabb közvélemény-kutatás szerint Angel Merkel messze a legnépszerűbb a vezető német politikusok között, ha arról van szó, ki legyen a kancellár. A pártja viszont sokat vesztett népszerűségéből, bár a koalíciós partnerrel még simán győzhet is. Egy év múlva választások lesznek.
Angela Merkel. Kép forrása: AP/Michael Sohn

Angela Merkel német kancellár népszerűsége kissé nőtt, és népszerűbb, mint a saját pártja – írja egy friss közvélemény-kutatás. A Forsa Intézetnek az RTL-Stern megbízásból készült „Választási Trend” nevű körkérdése szerint egy százalékponttal növelte népszerűségét, 46 százalékra, amikor azt kérdezték a választókat, kit látnának legszívesebben kancellárként. A Der Stern szerint ez a legfontosabb fokmérője egy politikus népszerűségének.

Ezzel messze megelőzi egyik fontos riválisát, Sigmar Gabrielt, a szocialista SPD vezetőjét (alkancellárt és gazdasági minisztert), aki mindössze 16 százalékot kapott. (Ezt persze a szocialisták is tudják és lázasan keresnek másik, népszerűbb kancellár-jelöltet – a szerk.)

Az egy év múlva esedékes választásokról 69 százalék nyilatkozott úgy, hogy részt venne, és ezek 34 százaléka választaná a konzervatív CDU/CSU tömböt – a teljes választókorú lakosságon belül tehát csak 23 százalék. Ezt a Forsa közvélemény-kutató úgy értelmezi, hogy Merkelnek kétszer annyi választója lenne, mint a saját pártjának. (Kérdés, ezt van-e értelme így összehasonlítani, ha egyszer a kérdés a két esetben más és más volt – a szerk.)

A pártok népszerűségében egyébként nem volt lényeges változás, a CDU/CSU 34 százaléka után sz SPD 22, a szélsőjobboldali AfD 12, a Zöldek 11, a Baloldal (Linke) 9 százalékot kapna.

A Die Welt idézi az Insa nevű intézet egy nappal korábban közzétett felmérését is, ahol a CDU/CSU már második hete csak 29,5 százalékot kapott, ami ennél a cégnél az eddigi mélypont. Az SPD fél százalékponttal 21,5 százalékra, az AfD 1,5 százalékponttal 13,5 százalékra süllyedt.

Amint nemrég beszámoltunk róla, az utóbbi hetek német közvélemény-kutatásai során Merkelnek volt, hogy 54 százalékos népszerűséget jeleztek, de volt olyan is, hogy a megkérdezettek 42 százaléka látta volna szívesen újra kancellárnak, kutatóintézete és felmérése válogatja. (Itt írtunk erről: Mit tippelnél, ki a népszerűbb, Orbán vagy Merkel?)

A jelenleg kormányzó német koalíció együtt azonban a hazai pártoknál népszerűbb, Merkel pedig – bár a hazai adatok ritkásak – valószínűleg a legnépszerűbb hazai politikusokat is megelőzi. (Persze kérdés, melyik választási rendszer hogyan torzítja az eredményeket – a szerk.)

A német kancellárt egyébként nem közvetlenül választják, a Bundestag (szövetségi parlament) szavaz róla a Szövetségi Elnök (Bundespresident) javaslatára.

A lapok megjegyzik, hogy a Forsa felmérésének statisztikai hibahatára +/– 2,5 százalék – azaz az ennél kisebb változások nem tekinthetők mérvadónak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG