3p
A legújabb közvélemény-kutatás szerint Angel Merkel messze a legnépszerűbb a vezető német politikusok között, ha arról van szó, ki legyen a kancellár. A pártja viszont sokat vesztett népszerűségéből, bár a koalíciós partnerrel még simán győzhet is. Egy év múlva választások lesznek.
Angela Merkel. Kép forrása: AP/Michael Sohn

Angela Merkel német kancellár népszerűsége kissé nőtt, és népszerűbb, mint a saját pártja – írja egy friss közvélemény-kutatás. A Forsa Intézetnek az RTL-Stern megbízásból készült „Választási Trend” nevű körkérdése szerint egy százalékponttal növelte népszerűségét, 46 százalékra, amikor azt kérdezték a választókat, kit látnának legszívesebben kancellárként. A Der Stern szerint ez a legfontosabb fokmérője egy politikus népszerűségének.

Ezzel messze megelőzi egyik fontos riválisát, Sigmar Gabrielt, a szocialista SPD vezetőjét (alkancellárt és gazdasági minisztert), aki mindössze 16 százalékot kapott. (Ezt persze a szocialisták is tudják és lázasan keresnek másik, népszerűbb kancellár-jelöltet – a szerk.)

Az egy év múlva esedékes választásokról 69 százalék nyilatkozott úgy, hogy részt venne, és ezek 34 százaléka választaná a konzervatív CDU/CSU tömböt – a teljes választókorú lakosságon belül tehát csak 23 százalék. Ezt a Forsa közvélemény-kutató úgy értelmezi, hogy Merkelnek kétszer annyi választója lenne, mint a saját pártjának. (Kérdés, ezt van-e értelme így összehasonlítani, ha egyszer a kérdés a két esetben más és más volt – a szerk.)

A pártok népszerűségében egyébként nem volt lényeges változás, a CDU/CSU 34 százaléka után sz SPD 22, a szélsőjobboldali AfD 12, a Zöldek 11, a Baloldal (Linke) 9 százalékot kapna.

A Die Welt idézi az Insa nevű intézet egy nappal korábban közzétett felmérését is, ahol a CDU/CSU már második hete csak 29,5 százalékot kapott, ami ennél a cégnél az eddigi mélypont. Az SPD fél százalékponttal 21,5 százalékra, az AfD 1,5 százalékponttal 13,5 százalékra süllyedt.

Amint nemrég beszámoltunk róla, az utóbbi hetek német közvélemény-kutatásai során Merkelnek volt, hogy 54 százalékos népszerűséget jeleztek, de volt olyan is, hogy a megkérdezettek 42 százaléka látta volna szívesen újra kancellárnak, kutatóintézete és felmérése válogatja. (Itt írtunk erről: Mit tippelnél, ki a népszerűbb, Orbán vagy Merkel?)

A jelenleg kormányzó német koalíció együtt azonban a hazai pártoknál népszerűbb, Merkel pedig – bár a hazai adatok ritkásak – valószínűleg a legnépszerűbb hazai politikusokat is megelőzi. (Persze kérdés, melyik választási rendszer hogyan torzítja az eredményeket – a szerk.)

A német kancellárt egyébként nem közvetlenül választják, a Bundestag (szövetségi parlament) szavaz róla a Szövetségi Elnök (Bundespresident) javaslatára.

A lapok megjegyzik, hogy a Forsa felmérésének statisztikai hibahatára +/– 2,5 százalék – azaz az ennél kisebb változások nem tekinthetők mérvadónak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG