3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A legtöbb európai piacon csütörtökön látnak napvilágot a második negyedéves GDP adatok, azonban a kilátások korántsem biztatóak. Az elemzők szerint lassul a bővülés üteme, 0,7 százalék az eurózóna konszenzusa, de van, aki szerint ennél sokkal rosszabb adat is érkezhet, vagy akár el is tűnhet a növekedés.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a korábban publikált ipari termelési adatok alapján csupán 0,1 százalékos GDP növekedést vár az előző negyedévhez képest, de meglátása szerint fennáll annak a veszélye is, hogy visszaesést mutatnak a számok és már a második negyedévben recesszióba fordulhat Európa.

Még az is lehet, hogy csökkent a GDP

A GDP adatokat megelőzően közzétett ipari termelési adatok visszaesést mutatnak Európa négy jelentős gazdaságából háromban. Németországban 1,5 százalékkal, Franciaországban 0,5 százalékkal, Olaszországban pedig 0,4 százalékkal esett az ipari termelés a második negyedévben az előző negyedévhez képest. Annak ellenére, hogy Spanyolország 0,7 százalékos ipari termelés-növekedésről tudott beszámolni, fennáll annak a veszélye, hogy a többi nagy piac gyengélkedése miatt csupán 0,1 százalékos GDP bővülésről, de akár visszaesésről is tanúskodhatnak a csütörtökön publikált adatok.

Az ipari termelés alakulása néhány európai gazdaságban. (2010 = 100)
Forrás: Eurostat

Az elemzői konszenzus mindenesetre ennél optimistább: az euróövezeti éves növekedés a várakozások szerint 0,7 százalék lesz a második negyedévben az első negyedévi 0,9 százalék után.

„Elképzelhető, hogy Európa már a második negyedévben recesszió közeli állapotba kerül, így lassan lemondhatunk arról, hogy a kontinens növekedést produkál 2014-ben. A reformok elmaradása és az év végéhez közeledve a bankok várható eszközminőségi felülvizsgálata (AQR) kifejezetten megnehezítik, hogy a fogyasztás és a banki hitelezés fellendüljön” – fejti ki Steen Jakobsen.

Ha Németország tüsszent, mi is elkaphatjuk a náthát

Nem kétséges, hogy Németország exportpiacainak szűkülését Európa többi országa is meg fogja érezni – teszi hozzá az elemző. Németország egyértelműen Európa motorja volt a válság idején, és ők profitáltak a legtöbbet a bővülő ázsiai befektetésekből. Ázsia most lelassított, és Kínának is gondot okoz, hogy tartsa a saját előrejelzéseinek megfelelő növekedési ütemet, még az utóbbi három hónapban lezajlott óriási mértékű költségvetési kiadásbővítés ellenére is. Ennek eredményeképpen jelentősen visszaesett a német termékek ázsiai értékesítése.

Mindemellett a gyári megrendelések száma is csökkent, a német adat még Európához képest is 10 százalékos elmaradást mutat. Mindezek alapján Európa semmivel nem került közelebb a fellendülés esélyéhez – állapítja meg Steen Jakobsen.

Közeleg a defláció - óvatosan a részvényekkel!

A GDP adatok mellett szintén ezen a héten jönnek ki az előzetes inflációs adatok, melyek az elemző várakozása szerint megerősítik, hogy defláció következik az európai gazdaságban. Ez a környezet kedvezhet a kötvény-típusú eszközök szempontjából, hiszen a jelenlegi hozamkörnyezet továbbra is attraktívabb maradhat, ha az infláció csökkenő pályán van és a gazdasági teljesítmény oldalán is ki vagyunk téve annak a veszélynek, hogy csökkenés következik.

A jelenlegi környezetben a részvénypiacokkal óvatos lennék, ugyanis jelenleg bármilyen papírról lehet valós adatok alapján olyan elemzést készíteni, amely kedvező színben tünteti fel az adott részvényt. Most, hogy egy jó időszakon vagyunk túl, lehet, hogy érdemes csökkenteni a tétet – fogalmaz meg óvatos ajánlást Steen Jakobsen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG