<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Rosznyeft és a Novatek több tízmilliárd dolláros segítséget kért a szankciók miatt az államtól. Van pénz bőven, de ez már nagy falat az oroszoknak is: hozzányúlnak a nyugdíjrendszer kiegészítését szolgáló alap gazdaságfejlesztésre szolgáló részéhez, de annyi nem fog jutni a két cégnek, amennyire szükségük lenne.

A jóléti alap a mamutok jólétét segíti

Oroszország kész Nemzeti Jóléti Alapjából pénzügyi mentőövet dobni a Rosznyefty vezető olajvállalatnak és a Novatek földgáztermelő cégnek, amelyek a nyugati szankciók miatt több tízmilliárd dolláros segítséget kértek az államtól - mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szombaton az MTI tudósítása szerint.

"Általában véve készek vagyunk mérlegelni ezeket az előterjesztéseket (...) a Nemzeti Jóléti Alap 60 százalékának korlátján belül" - fogalmazott a miniszter a két cég kérésével kapcsolatban egy milánói rendezvényen az Interfax hírügynökség beszámolója szerint. Azt is kijelentette, hogy a Rosznyefty és a Novatek "az elsők lesznek (az alap által finanszírozott befektetések) sorában".

Nem biztos, hogy jó ötlet a nyugdíjasok tartalékaihoz nyúlni

A mintegy 85 milliárd dollárra rúgó - alapvetően az ország nyugdíjrendszerének finanszírozását szolgáló - nemzeti alap 60 százalékát fordítja belföldi befektetésekre, infrastrukturális beruházásokra az orosz kormány. Sziluanov szavai szerint az alap ezen részéből kaphatna segítséget a két bajba jutott cég, bár azt nem részletezte, hogy pontosan mennyit - írja az MTI.

A kormány már korábban is az alap vagyonának többségét infrastrukturális projektekre (egyebek között a Transszibériai vasútvonal fejlesztésére) különítette el. A beruházásokra költendő összeget nemrég emelték 60 százalékra, ami miatt sokan már túlzott pénzügyi kockázatokra figyelmeztettek, mivel az alap célja elsődlegesen az, hogy a túlfeszített nyugdíjrendszernek biztosítson tartalékokat.

Sok pénzt kaphatnak  - de még sokkal több kellene

A Rosznyefty Oroszország olajkitermelésének 40 százalékát adja, míg a Novatek a legnagyobb magánkézben lévő orosz földgáztermelő vállalat. A két vállalat azért szorul segítségre, mert az Európai Unió és az Egyesült Államok által az ukrán válság kapcsán kivetett szankciók miatt nem tudnak hozzáférni a nyugati pénzpiacokhoz.

Orosz sajtóértesülések szerint Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke augusztusban 1,5 billió rubeles, azaz mintegy 40 milliárd dolláros pénzügyi támogatást kért, hogy a cég törleszteni tudja külföldi adósságait. Arról nem tudni, hogy a Novateknek pontosan mekkora összegre lenne szüksége.

A Reuters azt írja: Sziluanov szavai alapján a két vállalatnak megítélendő támogatás a Rosznyefty által korábban kért 40 milliárdos összeg töredéke lehet, mivel az elérhető összesen 51 milliárd dollárért sok más vállalattal kell versengeniük - akkor is, ha az elsők között kapnak a pénzből. A fennmaradó 40 százalékhoz pedig nem akarnak nyúlni: Sziluanov stratégiai tartaléknak nevezte a pénzt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az ukránok megállították az oroszokat Harkivnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 06:49
Zelenszkij már a Krím visszafoglalására készül, a Donyec-medence jelentős részét viszont az oroszok uralják.
Makro / Külgazdaság Brit felderítő gép hatolt be az orosz légtérbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 06:31
De az oroszok gyorsan észrevették.
Makro / Külgazdaság Ukrajnában ér véget a harci helikopterek korszaka?
Litván Dániel | 2022. augusztus 16. 05:47
Komoly veszteségek, alacsony hatékonyság. Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, de az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora?
Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG