1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Februárban a kivitel volumene 1,1, a behozatalé 1,4 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Január-februárban az export volumene 3,4 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a külkereskedelmi többlet pedig 1101 millió euróra hízott. Az év első két hónapjában a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek exportja növekedett, míg a híradás-technikai eszközök kivitele jelentősen csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a január–februári kivitel értéke 3867 milliárd forint (12 873 millió euró), a behozatalé 3541 milliárd forint (11 762 millió euró) volt; a kivitel volumene 3,4, a behozatalé 2,2 százalékkal haladta meg 2011 első kéthavi szintjét. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 326 milliárd forintot (1110 millió eurót) tett ki, 25 milliárd forinttal (182 millió euróval) kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

A kivitel értéke februárban 6606 millió euró volt, amely az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,2 százalékos csökkenést jelez, januárhoz képest azonban enyhe növekedést mutat.

A 2012. január–februári forgalom forintban mért árszínvonala importban 9,9, exportban 6,8 százalékkal emelkedett az előző év első két hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,8 százalékkal romlott. A vizsgált időszakban a forint a dollárhoz képest 13, az euróhoz mérten 9,4 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök volumene mindkét forgalmi irányban némileg alatta maradt a 2011. azonos időszaki szintnek. Az árufőcsoporton belül több mint negyedével csökkent a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene, melyben szerepet játszott a tv-készülék és -alkatrész, illetve a mobiltelefon kivitelének jelentős visszaesése. E termékkör importja 2012 első két hónapjában alig változott, bár februárban már mérsékelt növekedést regisztráltak.

Egyszámjegyű volt a volumennövekedés az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés, valamint a közúti jármű mindkét irányú forgalmában, ugyanakkor az előző évi gyárbővítési beruházásoknak köszönhetően mintegy ötödével bővült az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 12,8, illetve 5,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Míg a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene közel hatodával, a gumigyártmányé mintegy negyedével nőtt, behozataluk bázisszint körül alakult. A vas és acél, illetve a fémtermékek exportvolumene számottevően, az importé átlag felett bővült, a szakmai tudományos ellenőrző műszer kivitele tizedével haladta meg 2011. január–februári szintjét.

Az energiahordozók importvolumene nem változott az előző év azonos időszakához képest. Bár januárban a kőolaj és kőolajtermék, illetve a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene csökkent, februárban az előbbi árucsoporté enyhén, az utóbbié az alacsony bázis miatt több mint harmadával nőtt. Tavaly februárban a belföldi igények kielégítése a hazai gázkészletekből történt.

2012 első két hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 3,5, a behozatalé 7,9 százalékkal emelkedett. A gabona és gabonakészítmény mindkét irányú forgalmában mérsékelt, az állati takarmánynál kétszámjegyű volumennövekedést regisztráltunk. Ezzel szemben egyszámjegyű volt a visszaesés a hús és húskészítmény, a zöldségféle és gyümölcs import-, továbbá a tejtermék és tojás export- és importvolumenében.

Az év első két hónapjában az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 2,3, az onnan érkező behozatalé 4,6 százalékkal volt több, mint 2011. január–februárban. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 53 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 6,8 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé kis mértékben elmaradt az előző év azonos időszak szintjétől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 173 milliárd forint volt, 28 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év január–februárjában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG