3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ukránok nagy csapást mértek az oroszok fekete-tengeri főhadiszállására, Kanada nagy támogatást ígért Zelenszkijnek. Reggeli háborús összefoglaló.

  • Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint tegnap kilenc ember meghalt és 16-an megsérültek, köztük két tábornok az orosz fekete-tengeri haditengerészeti főhadiszállásnál Krímben végrehajtott ukrán légicsapásában. Orosz források arról számoltak be, hogy a csapást az Egyesült Királyság által biztosított Storm Shadow rakétákkal hajtották végre, amelyeket ukrán repülőgépekről indítottak. Kirilo Budanov az Amerika Hangjának elmondta, hogy a pénteki szevasztopoli rakétacsapás „sebesültjei között” van „a csoport parancsnoka, Alexander Romancsuk ezredes, aki nagyon súlyos állapotban van. A vezérkari főnök, Oleg Cekov altábornagy pedig  eszméletlen.
  • Az ukrajnai Poltava középső régiójában lévő Kremencsukban polgári infrastruktúrát talált el egy orosz rakétacsapás, amiben egy ember meghalt, tizenöten pedig megsebesültek – közölte Dmitro Lunyin, a régió kormányzója pénteken a Telegramon. Elmondta, hogy a sérültek között egy gyerek is van, és az ukrán légvédelem lelőtte az egyik fellőtt rakétát.

Apokaliptikus állapotok. Emberek egy lerombolt iskolánál a frontvonalnál fekvő Orikhiv városban a Zaporizzsjai területen 2023. szeptember 7-én. Fotó: EPA/KATERYNA KLOCHKO
Apokaliptikus állapotok. Emberek egy lerombolt iskolánál a frontvonalnál fekvő Orikhiv városban a Zaporizzsjai területen 2023. szeptember 7-én. Fotó: EPA/KATERYNA KLOCHKO

  • Zelenszkij pénteken a kanadai parlamentben mondott szenvedélyes beszédében megköszönte Kanada katonai támogatását, és üdvözölte a két ország közötti történelmi és közösségi kapcsolatokat. „Ön mindig a történelem jó oldalán áll… Nincs kétségem afelől, hogy a szabadság és az igazságosság oldalát fogja választani” – mondta az ukrán elnök kanadai kollégájának.
  • Ezt követően Zelenszkij megerősítette Kanada katonai segélyre vonatkozó ígéretét Ukrajnának az országban tett látogatása után. Ottawa plusz 650 millió kanadai dollár (482 millió dollár) extra ígéretet tett a következő három évre. Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke azt mondta, hogy a segély 50 páncélozott járműre is vonatkozik. F-16-os kiképzőgépeket is küldenek majd a pilótáknak, és a karbantartásukban is segítenek. 
  • Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden azt mondta Volodimir Zelenszkijnek, hogy az Egyesült Államok kis számú nagy hatótávolságú rakétát fog biztosítani Ukrajna Oroszország elleni harcában – mondta el három amerikai tisztviselő és egy kongresszusi tisztviselő pénteken az NBC Newsnak. A tisztviselők nem erősítették meg, hogy mikor szállítják le a rakétákat.
  • Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes pénteken megbeszélést folytatott az orosz olajcégek vezetőivel a hazai üzemanyagpiacról – közölte a kormány. Oroszország ideiglenesen, azonnali hatállyal megtiltotta a kőolaj- és gázolajexportot a négy volt szovjet állam körén kívül eső összes országba – közölte a kormány csütörtökön anélkül, hogy pontos határidőt határozott volna meg. (The Guardian)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG