<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az uniós klímaambíciókhoz, a digitális átállás követelményeihez és a globális versenyképesség megőrzéséhez hozzáigazított európai iparstratégiát hirdetett kedden az Európai Bizottság, amely többek között a tiszta hidrogénben rejlő lehetőségekre, a külföldi befektetők piactorzító versenyelőnyének kiegyenlítésére és a zöld közbeszerzésre fókuszál, miközben sokadszorra is megpróbálja eltakarítani az útból a kkv-k fejlődésének útjában álló akadályokat.

Illusztráció.

Az Európai Bizottság kedden bemutatta új iparstratégiáját, amely kicsiktől nagyokig hangsúlyozottan az európai ipar összes szereplőjének segédkezet kíván nyújtani a gazdasági modellváltásban, aminek a klímasemlegesség és a digitális átállás szab irányt, és mindezt úgy, hogy az európai ipar továbbra is a versenyképesség élvonalában maradjon globálisan.

A négy különböző kezdeményezésből (új iparstratégia, új kkv-stratégia, belső piaci integráció erősítése, új cselekvési terv a körforgásos gazdaságról) álló csomag újszerűségét Brüsszel abban látja, hogy az az európai értékekben és a szociális piacgazdaság hagyományaiban gyökerezik.

„Európa rendelkezik a legerősebb iparral a világon. Üzleti vállalkozásaink – legyenek nagyok vagy kicsik – munkahelyeket, jólétet és stratégiai önállóságot biztosítanak. A zöld és a digitális átállás megvalósítása, és egy geopolitikai helyzetben a külső kitettség csökkentése radikális változást tesz szükségessé. És ennek most kell elkezdődnie” – szögezte le Thierry Breton, az egységes piacért felelős francia biztos.

Az új európai iparstratégia hármas célt követ. Ezek: az európai ipar globális versenyképességének a fenntartása, az EU-n belül és azon kívül azonos játékszabályok mellett, az üvegházhatást okozó gázok zéró nettó kibocsátásának (a klímasemlegességnek) az elérése 2050-ig, és Európa digitális jövőjének a formálása.

A Bizottság ezen célok elérésére a stratégiáról szóló keretdokumentumban több kezdeményezést is bejelentett. Ezek a következők:

  • Az európai technológiai szuverenitás megőrzése érdekében cselekvési terv elfogadása a szellemi tulajdon tárgyában (többek között a szellemi tulajdon nagyobb fokú védelme a lopásokkal szemben).

  • Az uniós versenyjogi szabályok már folyamatban lévő felülvizsgálata, többek között a cégfúziós szabályokra és az állami támogatási irányelvek helytállóságára vonatkozóan.

  • A Bizottság 2020 közepéig Fehér Könyvet tesz le az asztalra, amely a belső piacon tevékenykedő külföldi cégeknek juttatott versenytorzító szubvenciókra, az uniós közbeszerzési piachoz és uniós forrásokhoz való külföldi hozzáférésre fókuszál.

  • Az energiaintenzív iparágak korszerűsítésére és kibocsátásának csökkentésére irányuló átfogó intézkedések (energiahatékonyság javítása, a fenntartható és okos mobilitás támogatása stb.)

  • Európa ipari és stratégiai önállóságának megerősítése a stratégiailag fontos nyersanyagok és gyógyszerek ellátásának biztosítása révén.

  • Az ipar dekarbonizációjának felgyorsítása érdekében „tiszta hidrogén szövetség” létrehozása az akkumulátor szövetség mintájára.

  • A zöld közbeszerzést előmozdító új jogalkotás és iránymutatások kezdeményezése.

A kis- és középvállalkozásokra vonatkozó új stratégia három pillérre épül. Az első a kkv-k segítségére kíván lenni a zöld és a digitális átmenet során jelentkező kihívások kezelésében (képességépítés). A második a kkv-k működését és növekedését nehezítő szabályozói és gyakorlati akadályok lebontása. A Bizottság egy külön uniós megbízott kinevezését is tervezi, aki a kkv-kal kapcsolatos erőfeszítéseket európai szinten koordinálná. A harmadik láb pedig a kis- és közepes méretű, valamint a start up vállalkozások finanszírozási forrásokhoz való könnyebb hozzáférése.

A tervek között szerepel egy, a kkv-k európai piacra jutását megfinanszírozó alap létrehozása, vagy az InvestEU programon belül egy olyan finanszírozási kezdeményezés elindítása, ami a nők által vezetett cégeket támogatná.

Egy külön dokumentumban a Bizottság leltárt készített azokról a nemzeti korlátozásokról, amelyek az üzleti szereplők számára megnehezítik az egységes piacban rejlő potenciálok kihasználását. Ezeknek az akadályoknak a lebontása egy parlamenti tanulmány szerint 713 milliárd euró hasznot termelne az évtized végéig.

Brüsszel egy tagálamokkal közös munkacsoport létrehozását is belengette, amely a belső piaci szabályok hatékonyabb végrehajtását tenné lehetővé. A testület a kötelezettségszegési eljárásokat is fel kívánja gyorsítani, mert azok elhúzódása megítélése szerint károkat hátráltatja az egységes piac működését.

A csomag negyedik, körforgásos gazdaságról szóló új cselekvési tervét szerdán mutatja be az Európai Bizottság.

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG