4p

A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.

Rácz András Oroszország-szakértő szerint több, egyértelműen téves állítást is megfogalmazott Magyar Péter múlt heti klubrádiós szereplése alkalmával Ukrajna kapcsán, amelyeket Facebook-bejegyzésben igyekezett "helyretenni" a szakértő.

Rácz azt írja, nem igaz az, hogy Ukrajna "semmiben nem felel meg az európai uniós értékeknek, előírásoknak", ugyanis már az Ukrajna és az EU között 2016-ban hatályba lépett társulási megállapodás is "nagyon komoly" jogharmonizációt írt elő, a folyamat pedig csak intenzívebbé vált a háború kitörése óta.

"Nem igaz az sem, hogy Ukrajnában a lakosság többsége oroszul beszélt, még 2014 előtt sem. Ukrajnában az utolsó népszámlálás 2001-ben volt, szóval nem éppen friss - de már az akkori adatok is azt mutatták, hogy a lakosság döntő többsége ukránnak vallotta magát (több, mint 85 százalék), az anyanyelv-használatra pedig az jött ki, hogy a lakosság 67 százaléka az ukránt használta anyanyelvként, 30 százaléka pedig az oroszt (a maradék a különféle egyéb kisebbségeket jelentette, beleértve a magyart is)"

- írja Rácz, hozzátéve, hogy az utóbbi 23 évben jelentősen nőtt az ukrán anyanyelvűek száma.

Cáfolja a szakértő azt is, hogy az ukrajnai termőföldek jelentős része nyugati tulajdonban lenne. A 2021-es adatok szerint a 32,6 millió hektár megművelhető ukrán földterületből összesen 2,65 millió hektár volt nagy agrárholdingok tulajdonában, és ezek sem mind külföldi tulajdonban vannak. Az állítást a Lakmusz is alaposan cáfolta.

Rácz András arra is felhívja a figyelmet, hogy semmilyen amerikai "rakétatelepítések" nem voltak Ukrajnában, ez túlságosan kockázatos lépés lett volna, miközben semmi szükség nem is volt rá.

"Azt ugyanakkor Magyar nagyon pontosan látja, hogy az orosz katonai agresszió összekovácsolta az ukrán lakosságot és lényegében megteremtette az ukrán politikai nemzetet"

- fogalmaz meg egy dicséretet is a szakértő.

Bejegyzésében arról is ír, hogy valahol érthető, ha egy korábban a kormánypropaganda buborékjából tájékozódó ember ilyen álhíreknek hisz, a kérdés viszont az, hajlandó-e beismerni tévedéseit, és szakértők véleményére alapozni megszólalásait (illetve esetleges kormányzati döntéseit) a továbbiakban.

" Konkrétan Ukrajnához szerencsére elég sokan értenek elég jól ebben az országban. Például a külügy általános és tragikus leépülése ellenére a magyar államapparátus Ukrajnát még mindig nagyon jól és mélységében ismeri, egészen kiváló diplomaták dolgoznak a kinti képviseleteken. Számos szakember van a tudományos világban is, pl. az MTA Földrajtudományi Intézetében, a Társadalomtudományi Kutatóközpontban, az ELTE-n, a közgazdász kollégák között, de említhető az NKE is (bizony, Orbán Balázs ide vagy oda, ott nagyon komoly tudományos munka is folyik), sőt, ezt-azt még a Corvinuson is tudunk. Vannak kompetens civil szervezetek is, pl. a CEID, illetve tényfeltárás kapcsán a Lakmusz is. És nem becsülném alá az üzleti szektorban meglévő, témaspecifikus szaktudást sem, legyen szó akár a MOL-ról, akár a Wizzair-ről, akár az OTP-ről.
Szóval, ha egy vezető akar, akkor tud tájékozódni. És eléggé biztos vagyok benne, hogy a tudós kollégák jelentős része szívesen segít, ha megkérdezik (én is)"

- íra Rácz András, aki szerint a tévedések akkor válnak hibává, ha elmulasztjuk kijavítani ezeket

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyi munkanélküli van Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:31
A foglalkoztatottak létszáma 41 ezerrel nőtt, de emelkedett a munkanélküliek száma is 27 ezer fővel.        
Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG