6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Két szakember, Dr. Jakab Ferenc virológus és Dr. Oroszi Beatrix orvos, epidemiológus, járványügyi szakértő a járvánnyal járó koronafáradtság kellős közepén arra tett kísérletet, hogy elhiggyük: összefogással kikerülhetünk ebből a helyzetből is.

Meg fogjuk fékezni a kis szörnyeteget

A pandémia harmadik hullámának tetőzése előtti napokban Dr. Oroszi Beatrix a közösségi médiában zajlott beszélgetésben azt mondja, ez egy olyan verseny, amiben méltó partnerünk a koronavírus, azaz soha nem szabad lebecsülni.

„Rengeteg intézkedést hoztunk, aminek köszönhetően először visszaszorult a vírus, de később azzal üzent, hogy megváltozott, ezért nekünk folyamatosan figyelnünk kell ezekre az üzenetekre. Emiatt állandóan változnunk kell, újabb és újabb vakcinákat, fejlesztéseket kidolgozni, hogy elébe kerüljünk. Jelenleg épp loholunk a vírus után, de kitartónak kell lennünk, mint egy kopónak.”

Az első Miérted FB-eseményt Dr. Constantin Tamás vezette Dr. Oroszi Beatrix és Dr. Jakab Ferenc részvételével. Fotó: mfor.huAz első Miérted FB-eseményt Dr. Constantin Tamás vezette Dr. Oroszi Beatrix és Dr. Jakab Ferenc részvételével. Fotó: mfor.hu

 

Ez egy olyan versenyfutás, ahol szeretnénk mi, emberek célba érni először, ezért meg kell tartanunk ezt a felfokozott figyelmet és működést, amiben egy éve élünk.

„A háttérben virológus, mikrobiológus, epidemiológus, és még rengeteg szakember dolgozik ezen kézenfogva, és próbálja megfékezni ezt a kis szörnyeteget. És meg is fogjuk fékezni! – teszi hozzá Jakab Ferenc.

A pécsi professzor arra hívja fel a figyelmet, hogy amikor elindult a járvány, tudtuk, hogy lesz egy elsődleges hatása, ami a lakosságot és az egészségügyet terheli, de tudtuk azt is, hogy lesz egy másodlagos hatása is, amely társadalmi, gazdasági és pszichés téren fog ránk vetülni.

„Most a másodlagos hatásokban vagyunk benne, amit minden magyar ember érez a bőrén, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a helyzet szelídülni fog, ez nem is kérdés” – jelenti ki a virológus.

Oroszi Beatrix szerint sem szabad kishitűnek lennünk, ugyanis a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ami nem megállíthatatlan, és nem is terjed túl gyorsan, és ha a MERS, vagy a SARS-1 vírust kaptuk volna meg, sokkal rosszabb lenne a helyzet.

Nem sprintre, hanem maratonra kell készülni

„Tény, hogy sok embernek még az egyszerűnek tűnő higiénés intézkedések is nehezen betarthatóak, pedig a három alapvető szabállyal (maszk, kézmosás, távolságtartás) megállítható lenne a vírus” – véli a szakember.

Ehhez jön még hozzá a védőoltás, amit kevesebb, mint egy év alatt fejlesztettek ki, és nem is egy, több is van. Az idő nekünk dolgozik, még több oltóanyag jön, még újabb technológiákkal. Tehát nem vagyunk eszköztelenek, nincs okunk rá, hogy elbizonytalanodjunk, csak sok embert kell rávenni az óvintézkedések betartására.

Jakab Ferenc a vakcinafejlesztésekkel kapcsolatban azt is hangsúlyozza, nem igaz, hogy rohamtempóban összetett kotyvalékot akarnak nekünk beadni. Sőt, a variánsokkal szemben sem szabad megijedni, mert „a koronavírus koronavírus marad, ahogy a kutyából sem lesz szalonna”. Ez azért jó hír, mert az oltások miatt a későbbi variánsokkal szemben mindig lesz egyfajta védettségünk, és az új technológiáknak köszönhetően gyorsan ki lehet fejleszteni új vakcinákat.

Az epidemiológus szerint a védőoltás épp azért jó, mert nem kell átesnünk a fertőzésen, viszont elkerülhetjük a súlyos lefolyást és szövődményeket.

„Ez persze nem egyik napról a másikra fog történni. Itt nem sprintre, hanem maratonra kell készülni. Aki maratont fut, tudja, hogy van egy holtpont, amikor úgy érzi, nincs tovább, mégis, mindig túllendül” - mondja.

A védőoltásoknál is valahogy így van: nem fogjuk egyből legyőzni a vírust, de az idő nekünk dolgozik. A vakcinafejlesztésben majd a tűmentes verzió fog áttörést hozni, például orrspray formájában, illetve meg fognak jelenni a többkomponensű vakcinák, amelyek több variáns ellen is védenek majd.

Dr. Oroszi Beatrix és Dr. Jakab Ferenc. Fotó: mfor.huDr. Oroszi Beatrix és Dr. Jakab Ferenc. Fotó: mfor.hu

 

AstraZeneca: igenis biztonságos

Az AstraZeneca oltással kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet Oroszi Beatrix, hogy az oltást követő eseményeket kötelező monitorozni, ha a szúrás után 30 napon belül történik bármi, be kell jelenteni és ki kell vizsgálni, s a vizsgálatok ideje alatt az országok épp a biztonságosság miatt függesztik fel az oltásokat. Az enyhe tünetektől azonban nem kell megijedni, mert azt jelenti, hogy beindult a helyi immunitás.

„22 millió dózis AstraZenecát adtak be a világon, és 37 esetben fordult elő súlyos mellékhatásként vérrögképzési probléma. Az Európai Gyógyszerügynökség(EMA) és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megállapította, hogy nincs összefüggés ezek között, és elsősorban a skandináv országokban fordult elő, ahol az erre hajlamosító tényező magasabb” – teszi hozzá Jakab Ferenc.

Szerinte bizalmat generál, hogy minden esetet kivizsgálnak, nem legyintenek, hanem figyelnek ránk. Szerinte azonban vissza is tud nyalni a fagyi. Előfordult, hogy egy Rota-vírus elleni oltást visszavontak néhány panasz után, miközben a világ más táján ezrek haltak meg tőle. Ezért fontos megkülönböztetni az oltási reakciókat az oltási szövődményektől!

„Komoly testépítők mondják, ha nincs fájdalom, nincs hatás. Tehát nagyon fontos az immunválasz. Saját kollégámnak 38 fokos láza lett az oltás után, megvizsgáltuk, s az ő antitest száma magasabb volt, mint akinek alig volt oltási reakciója” – meséli a professor.

Üzenet

A beszélgetés végén Oroszi Beatrix üzenetként úgy fogalmazott, hogy hiába szeretne mindenki nyitni végre már, nem szabad elengednünk a gyeplőt, mintha nem lenne holnap. Ésszel és fokozatosan lehet csak, hiszen a vírus továbbra is velünk van, ezért ébernek kell maradni. Az is fontos, hogy hiába oltatjuk be magunkat, ha nem vigyázunk utána a higiénés szabályokra. Ezeket együtt kell alkalmaznunk.

„Amit tennünk kell, az nem sok, de azt következetesen. Ha ebben jók leszünk, hamarabb szabadulhatunk” – búcsúzott a szakember.

Jakab Ferenc azzal zárta a beszélgetést, hogy hónapok óta egy üzenetet mantráz, az pedig az, hogy mindenki oltassa be magát! Személy szerint ő szeretne már moziba menni, valahol egy jót enni, vagy csak kicsit felszabadultabban élni, de ehhez az kell, hogy mindenki betartsa a szabályokat, és senki ne az álhíreknek higgyen, hanem a hitelesen tájékoztató szakembereknek. Végül, a mai járványügyi retorikának megfelelően úgy fogalmazott: csak így lehet a csatát, majd a háborút is megnyernünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Itt az új lista: ezekbe az országokba már nyugodtan utazhatunk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 15:46
Újabb országok kerültek fel az EU által Covid-szempontból biztonságosnak ítélt államok listájára.
Makro / Külgazdaság A németek imádják a klímavédelmet – csak fizetni ne kelljen érte
Káncz Csaba | 2021. június 18. 14:55
A svájci klímatörvény elutasítása több más ország számára is figyelmeztetésnek tekinthető. A német benzinárról szóló populista vita jól mutatja, hogy a klímapolitika nehéz időszak előtt áll, noha elméletileg a közvélemény támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb országban szűnik meg a kötelező szabadtéri maszkviselés
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 13:39
Mégpedig Spanyolországban.
Makro / Külgazdaság Piszkos kampánypénzek: börtönbe vonulhat a volt francia elnök
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 09:33
Nicolas Sarkozyre törvénytelen kampány-finanszírozás miatt szabnának ki börtönbüntetést.
Makro / Külgazdaság Jól halad a gyerekek oltása Magyarországon: 4000-n kapták már meg a vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 09:01
A pénteki adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Magyarország számára az adóemelés méreg
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 08:36
Oltási helyzetről, kilátásokról, a bizalom újjáépítéséről és a költségvetésről is beszélt a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. 
Makro / Külgazdaság Öt-hat százalékkal kevésbé védenek az oltások a delta mutáns ellen
Kormos Olga | 2021. június 18. 05:37
A koronavírus delta variánsa miatt Angliában elhalasztották a teljes újranyitást, az USA-ban pedig kéthetente megduplázódik a deltával fertőzöttek száma. A mutáns múlt héten gócszerűen Bécsben is felütötte a fejét. Itt a tudományos magyarázat, mennyire kell félnünk tőle. 
Makro / Külgazdaság Marihuánával, pénzzel, kisteherautóval próbálják az oltás felvételére buzdítani az embereket
Kormos Olga | 2021. június 17. 19:06
Kuponokkal, kisteherautókkal, marihuánás cigarettákkal és milliós, rejtett díjjal próbálják az amerikai tagállamokban oltásra buzdítani az állampolgárokat, de a világ más pontjain is vannak hasonló kezdeményezések.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin: a média hamis képet fest Bidenről
MTI | 2021. június 17. 18:28
Nincs köze a valósághoz annak a "kissé elkedvetlenítő képnek", amelyet a média fest Joe Biden amerikai elnökről - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön Moszkvában, egy videokonferencián.
hírlevél
depositphotos