2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Bejöttek a beruházások, jövőre hatalmasat menetelhet a gazdaság az OECD szerint.

A szervezet az idei évre 1,7, jövőre azonban már 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A júniusi előrejelzés még 1,6 százalékot jósolt az idei és 3,1 százalékot a jövő évre. A felpörgés elsősorban a jövőre induló uniós beruházásoknak lesz köszönhető, a kifizetések ciklikussága miatt ezek ugyanis kevésbé kaptak szerepet az idén, így a növekedéshez is kevésbé járultak hozzá. A jegybanki kamat azonban várhatóan még marad a következő években.

Az uniós beruházások mellett a fogyasztás bővülése is húzza a gazdaságot, igaz, ez valamivel lassul majd a következő években: a közmunkaprogram, a bérek emelkedése és a foglalkoztatottság bővülése miatt idén 5, jövőre 3,8, egy évvel később pedig 3,7 százalékkal növeli a fogyasztói kedvet. A gazdasági várakozásokat illetően eddig egyébként az OECD a legkevésbé optimista az idei évet nézve.

A GDP éves növekedésére vonatkozó várakozások (%)

2016 2017
GKI Gazdaságkutató 2 2,7
IMF 2 2,5
Kopint-Tárki 2,2 2,7
Pénzügykutató 2,2 3
MNB 2,8 3
OECD 1,7 2,5

Alacsony munkanélküliség, lassuló export

A következő években további munkahelyek jönnek majd létre, elsősorban a versenyszféra bővül majd az OECD jelentése szerint, ennek következtében idén 5,1 jövőre pedig 4,5 százalékos munkanélküliséggel számolnak. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a közmunkaprogram leépítésével és a költségvetési források átcsoportosításával nagyban lehetne növelni az ország termelékenységét.

A növekvő munkaköltségek és a gyenge piacok miatt ugyanakkor az exportnövekedés elmaradhat a várttól, az árcsökkentést ugyanis nem alkalmazhatják örökké az exportőrök. Ennek következtében a szervezet arra számít, hogy a kivitel idei 8,2 százalékos bővülése jövőre 5,9 százalékra olvad. Az infláció továbbra is csak 2018 végére érheti el szerintük a 3 százalékos jegybanki célt. Az államadósság maastrichti kritériumok szerint számolt mértéke fokozatosan csökken, a GDP-hez viszonyított arány az idei 75,1 százalékról jövőre 74,1 százalékra, majd 2018-ban 72,8 százalékra eshet.

Korábban már egyébként több magyar elemző is mérsékelte az idei évre vonatkozó várakozását, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG