<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jövőre egyszázalékos jogosultsági díjat kell fizetnie azoknak a nemzeti dohányboltoknak, akik nem koncesszió, hanem kijelölés alapján árulnak cigarettát. Ez főleg az egyik legnagyobb hazai élelmiszerbolt-láncot érinti.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Évek óta tartó folyamat, hogy egyre kevesebb koncessziós nemzeti dohánybolt működik az országban, ellenben az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) által pályázat nélkül kijelölt trafikból egyre több. Még 2018 novemberében 5334 koncessziós dohánybolt mellett 601 kijelölt trafik tevékenykedett, jelenleg már csak 5216 a koncessziós bolt, viszont 684-re nőtt a kijelöltek száma.

Jövőre még egy díjat fizetni kell MTI Fotó: Sóki TamásJövőre még egy díjat fizetni kell MTI Fotó: Sóki Tamás

Ebből több következtetést is le lehet vonni. Egyrészt sok településen nem lehet akkora biznisz a nemzeti dohánybolt, mert két év alatt eltűnt a rendszerből 35 trafik. Másrészt az NDN 2015 óta nem írt ki új pályázatot, hanem azóta csak spontán kijelöléssel, pályázat nélkül ítéltek oda trafikokat a kiválasztottaknak, ami vonzóbb lehetett, hiszen a kijelölt trafikosnak nem kellett vámhatósági engedélyt beszereznie és koncessziós díjat sem fizetnie.

Ez a folyamat a jövőben lassulhat, mert a kijelölteknek is fizetniük kell.

A hatályba lépő jogszabályi rendelkezés értelmében valamennyi kijelölt köteles 2021. január 1. napjától kezdődően jogosultsági díjat fizetni, mely a kijelöléssel ideiglenesen biztosított tevékenység gyakorlásának ellenértéke. A jogosultsági díj mértéke a kijelölt által forgalmazott dohánytermékek kiskereskedelmi eladási árának 1 százaléka, amelyet  az ND Nonprofit Zrt. részére szolgáltatandó forgalmi adatok alapján kell megállapítani és amely nagysága legfeljebb az adott településen egyébként irányadó koncessziós díj összege

- közölte az NDN.

Jövőre tehát már a 684 kijelölt trafiknak is jogosultsági díjat kell fizetnie. Ez alapján megnéztük, hogy kiket sújt leginkább ez a rendelkezés. Az állami cég honlapján elérhető kijelölt-lista alapján 78 olyan céget találtunk, amelynek nevében szerepel a "Coop" szó, de például a Mecsek Füszért Zrt. is a magyar élelmiszerlánchoz tartozik, mint ahogy 11 kijelölt trafik is. Nem beszélve a Co-op Vasvár Kft.-ről, amely még 8 boltban tud cigarettát eladni a vásárlóknak, valamint a HM-Tabaco-Op Betéti Társaságról, amely szintén része a Coop-birodalomnak és három településen, Kisorosziban, Lökösházán és Örményesen lehet tőlük cigarettát vásárolni.

A kijelölés az NDN saját hatáskörében lezajló folyamat, csak semmire nem kötelező javaslatot kérhetnek az önkormányzatoktól a kijelölt személlyel kapcsolatban, de végül Esküdt Gábor vezérigazgató szava dönt. Itt érdemes beleolvasni a 2012-ben elfogadott, fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről című törvénybe, amely kimondja:

  • egy személlyel egy időpontban legfeljebb öt megkötött koncessziós szerződés lehet hatályban.

A törvényalkotó szándéka tehát az lehetett, hogy ne néhány cég kezében legyen a dohány-kiskereskedelem, ezért szerepelhet a törvényben az ötös szabály, ami viszont csak a koncessziós nemzeti dohányboltokra vonatkozik, a kijelöltekre nem. Erre a Coop-lánc is nagyon odafigyel. A koncessziós szerződéssel rendelkező 5216 nemzeti dohánybolt között is 85 olyan egységet találtunk, amely olyan céghez tartozik, amelynek nevében szerepel a "Coop" szó. Például a Halász Coop Trafik Bt. és a HMS-Coop Bt. is 5-5 engedéllyel rendelkezik.

De például a Mecsek Dohányértékesítő Bt. is szorosan kapcsolódik a Coop-lánchoz a maga 5 koncessziós szerződésével, valamint a kreatív Abaúj Cigarettaáru, Abaúj Dohányáru és Abaúj Trafikáru nevű társaságok is a Coop-hálózat részei és összesen tíz bolt tartozik hozzájuk.

Életünk része a jó szomszéd

A COOP az ország legnagyobb lefedettséggel rendelkező, hazai élelmiszerlánca, mindannyiunk „jó szomszédja”. A jelmondat kifejezi a hálózat legfontosabb ismérvét: a COOP szinte mindenütt jelen van, barátságos, közeli élelmiszerüzlet, mindennapi életünk része. Sokoldalú üzlettípusainak köszönhetően lehetősége nyílik a vásárlói igények teljes körű kielégítésére: a falvakban a lélekszámhoz igazodó kisboltok jelentik a lakosságnak a mindennapi élethez szükséges élelmiszer- és vegyiáru-beszerzési lehetőséget, a községekben és városokban nagyobb alapterületű üzletek versenyeznek a multinacionális láncokkal.

- szól a Coop bemutatkozása. A magyar tulajdonban lévő csoport árbevétele 2018-ban 627 milliárd forint volt. A franchise rendszerben működő lánc feje a Co-op Hungary Zrt., amelyben egyetlen részvényes sem rendelkezik többségi vagy minősített többségi befolyással. Tavaly 9,7 milliárd forintos forgalom mellett ez a cég 106 millió forintos veszteséggel zárt.

Ellenben például a már említett Mecsek Füszért Zrt. tavaly 47,8 milliárd forintos árbevétel mellett 485 millió forintos profitot hozott össze. A pécsi központú cég a kisvárdai székhelyű Nyírzem Zrt. tulajdonában van, ahol Pekó Lászlónak van minősített többsége. A Nyírzem pedig 2019-ben 21 milliárd forintos bevételt ért el és 744 millió forintos nyereséget könyvelhetett el. A Co-op Hungary igazgatóságának elnöki posztját is betöltő Pekó László viszont úgy döntött, hogy a kisvárdai cégből nem vesz ki osztalékot.

Fontos szereplő még Rédei István, aki idén október 23-án kapott állami kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől. Ő több mint két évtizede vezeti a jászberényi székhelyű CO-OP Star Zrt.-t, valamint a kezdetek óta igazgatósági tagja a CO-OP Hungary Zrt.-nek, elnöke a 46 milliárd forintos forgalmú nagykereskedelmi Tisza-COOP Zrt.-nek, és a COOP rendszer pénzügyi társaságának a CO-OP Hitel Zrt-nek. Hozzá is sok cigaretta köthető, hiszen például a kijelölt trafikok közül a HM-Tabaco-Op Bt.-nek, a koncessziós nemzeti dohányboltok közül pedig például a CIGARETTE-COOP Bt.-nek az egyik tulajdonosa a Rédei István többségi tulajdonában lévő ILD Befektető Kft.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos