<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Még küzd a francia elnökségért Emmanuel Macron, de már leendő európai uniós szerepét is megvillantotta, többek között a demokrácia deficittel küzdő keleti tagállamok említésével, és esetleges jövőbeni megregulázásával. A lengyel kormánypárt elnöke ki is akadt, és visszautasította a megjegyzéseket.
Emmanuel Macron. (Kép forrása: MTI/AP/Christophe Ena)

Az esélyes francia elnök a versenytársával, Le Pennel vívott választási csatában hasonlította ellenfelét Putyinhoz és nem mellesleg lengyel és magyar vezető politikusokhoz, konkrétan ki is mondta Kaczynski és Orbán nevét. Egyúttal hozzátette, hogy az Uniónak szankcionálnia kellene azokat a tagokat, akik megsértik a demokratikus normákat. Mindez arra utal, hogy Macron aktív szerepre törekszik az uniós ügyekben, és ez annyiban mindenképpen kedvező, hogy nem marad egyedül Németországra a feladat.

Ki tartson rendet?

A kérdés nemcsak európai, hanem világszinten is állandóan felmerül: ki tartson rendet, ki döntheti el, mi egy elfogadható norma, mi nem. A világban praktikusan az ENSZ feladata lenne, de csak hézagosan tölti be, így sokszor önjelölt nagyhatalmak, legtöbbször Amerika dönti el, beavatkozzon-e, vagy sem. Ugyanakkor ma már azt sem lehet mondani, hogy ami egy országban történik, az belügy, hisz ha például egy állam bűncselekményeket követ el a polgárai ellen, azt ma már az egész világ látja és érthetően nem akar belenyugodni, ugyanakkor ma már egy ország szélsőséges rezsimjéből is kialakulhat a világot fenyegető veszedelem, lásd Észak-Korea.

Egy olyan komoly, demokratikus és viszonylag szoros szövetségben, mint az Európai Unió, végképp jogos a kérdés, ugyanakkor nincs teljesen megoldva. Vannak ugyan különféle szabályszegési eljárások, de sokszor a döntés és a végrehajtás bizonytalan, és a dolgok természeténél fogva egy-egy nagyobb tagállam elszántságától függ. Így lesz nagy jelentősége, ha Franciaország aktivizálja magát az uniós politikában. Ugyanakkor a tagállamok nem állíthatják, hogy ez valamiféle birodalmi-gyarmati politika (nálunk is, a lengyeleknél is divat ez mostanában), hisz mindenki önként csatlakozott, a szabályokat ismerte és elfogadta, és ki is lehet lépni, amint ezt most a britek is teszik.

Külügyi közlemény

Visszatérve a lengyel reakcióra: a lengyel külügyminisztérium egy olyan közleményt adott ki, miszerint a Le Pen és Kaczynski közti feltételezett szövetség manipulációnak tekinthető, és az, hogy Jaroslaw Kaczynskit Le Pen azon barátai közé sorolják, akik számtalan szabadságjogot megsértenek, igazságtalan és helytelen. Kaczynski és Putyin egy lapon említése pedig különösen érzékeny kérdés, mivel a lengyel kormánypárt elnöke rendszeresen vádolja Oroszországot, hogy érintett a 2010-es szmolenszki repülőgép balesetben, melyben testvére, az akkori elnök, Lech Kaczynski is életét vesztette.

Ezt a lengyel külügyminisztérium így fogalmazta meg: mindenki, aki ismeri Lengyelország történelmét, tudja, hogy nincs joga a birodalmi Oroszország felé lengyel affinitást feltételezni. Nos, ez egy meglehetősen érdekes érv, hisz például a hidegháború alatt Lengyelország a Szovjetunió kiváló barátja volt, az egész béketáborral együtt, de amúgy is nehéz történelmi, mégpedig 100 évvel ezelőtti eseményekre utaló érvekkel politikusok mai viszonyait magyarázni (Lengyelország 1918-ig részben orosz fennhatóság alatt állt, de az ország más részeit Németország, illetve az osztrák Birodalom, később az Osztrák-Magyar Monarchia osztrák fele tartotta megszállva).

Volt alap

Mindazonáltal a macroni vádaknak a jelenlegi kormány kétségtelen antidemokratikus intézkedései mellett volt konkrétabb alapja is: a lengyel külügyminiszter januárban másfél órás megbeszélést tartott Le Pennel, és ezt ki is posztolta Twitter oldalára. A Reuters szerint februárban a lengyel állami média azt az instrukciót kapta felülről, hogy ne nevezze ultra-jobboldalinak Le Pent, és Oroszországgal való kapcsolatairól diszkréten számoljon be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG