BUX
36 373.15
+0.07%
+27.00
OTP
10 680.00
+2.20%
+230.00
MOL
1 991.00
-0.10%
-2.00
RICHTER
6 785.00
-2.30%
-160.00
MTELEKOM
402.00
+0.63%
+2.00
 
2019. november 27. 12:25

A Fővárosi Közgyűlés hosszú és vagdalkozástól sem mentes vita után megszavazta a fővárosi parkolási rendről szóló módosítást.A legfontosabb változás, hogy 2020. július 1-jétől a kerületi önkormányzatoknak maguknak, illetve az általuk erre létrehozott, ám saját vállalkozásainak kell majd végezni a parkoló automaták üzemeltetését, beleértve a díjfizetés ellenőrzését, az ügyfélszolgálatok és egyebek fenntartását. A jelenlegi gyakorlattal ellentétben tehát nem lehet külső vállalkozásnak átadni a parkolás üzemeltetését - írja az mfor.hu.

Ezen felül a parkoló automaták közötti legnagyobb távolságot a jelenlegi 75 méterről 250 méterre emelik, de 75 méterenként ki kell tenni egy információs táblát a legközelebbi automata elhelyezéséről és a díjövezet kódjáról. A változást a mobilparkolás elterjedése indokolja, mivel az így indított díjfizetés részaránya már elérte a 80 százalékot. Tóth József XIII. kerületi polgármester kérésére a rendeletmódosításba bekerült egy félmondat is, amelynek értelmében a kerületek a valós fogyasztói igények figyelembevételével ennél sűrűbb lehelyezésről is dönthetnek.

Ezenfelül javaslat készülne arról is, hogy miképpen írhatnák elő a kerületeknek, hogy a parkolóautomatákat tegyék alkalmassá a bankkártyák elfogadására is, illetve a közösségi autóhasználat fellendítése érdekében milyen parkolási kedvezményeket kapjanak a szolgáltatásban résztvevő elektromos autók.

A vitában Láng Zsolt (Fidesz) képviselő kifejtette, hogy a parkolás stratégiai kérdés, miközben a parkolás üzemeltetés az elmúlt években szitokszó lett. Úgy vélte azonban, hogy a fővárosnak nincs joga a kerületek korlátozására, lévén az önkormányzati törvény 23. pontja szerint a főváros területén a kerületi önkormányzat feladata a parkolás üzemeltetése, a főváros így nem hozhat kötelező szabályt erre vonatkozóan. Alapvető jogelv ugyanis, hogy meglévő törvényt egy önkormányzati rendelet nem írhat felül, így ez a rendelet a normakontrollt nem fogja kiállni. Ezzel érvelt később Hassay Zsófia (Fidesz) is.

A fővárosi főjegyző szerint ez tévedés, lévén a rendelet nem a parkolás üzemeltetéséről szól, hanem az ellenőrzésről.

Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester szerint az egységes fővárosi parkolási rendszer létrejöttével minden kerületvezető egyetérthet. Fontos lenne azonban, hogy a főváros kezdeményezzen egyeztetéseket a mobil parkolási szolgáltatást nyújtó cégekkel a 75-115 forint közötti kényelmi díjról. Azt is sérelmezte, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. minden parkolási díjból 10 százalékot kér az önkormányzatoktól; velük is jó lenne tárgyalásokat folytatni erről.

Tóth József (MSZP) XIII. kerületi polgármester emlékeztetett: a kötelező mobil negyvenszeres díjtételt jelentett, az Európai Bíróság is elmarasztaló döntést hozott. Javasolja ugyanakkor, hogy a 75 méteres, két automata közötti távolságot 150 méterre emeljék 250 helyett. Karácsony Gergely a vita lezárásaként elmondta, hogy a városvezetés az előterjesztés elkészítése előtt elemezte a törvényeket, szerintük kiállja a próbát, így állnak az esetleges jogvita elé. Mindenesetre úgy véli, hogy Budapestnek lépnie kell az ügyben. Az automaták közötti távolság növelésével pedig követik a külföldi trendeket, lévén van olyan város, ahol már csak mobillal lehet fizetni. De ez csupán javaslat, hiszen amelyik kerület szeretné, sűrűbben is telepítheti az automatákat.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester hozzászólásában kiemelte, hogy két okból is fontosnak tartaná a készpénzfizetés visszaszorítását: egyrészt ez a legköltségesebb megoldás az automaták beszerzése, üzemeltetése, karbantartása miatt, másrészt az összes visszaélés az automatákhoz kapcsolódik. Még úgy is 80-20 százalékos a mobil és készpénzes fizetés aránya, hogy inkább az utóbbiak felé terelték az embereket. Az automaták megritkítása segítene visszaszorítani a készpénzes parkolást, mint ahogy ezt segítené a bankkártyás használat kötelezővé tétele is. Szerinte is szükséges lenne a tranzakciós illeték csökkentése, a kényelmi díjat pedig el kellene törölni. Ez szintén tisztítaná a rendszert. Ez a sok kis lépés vezethet oda, hogy egy valóban hatékony és átlátható rendszert alakítsanak ki. Az elmúlt években tízmilliárdokat loptak a rendszeren keresztül a parkolási cégek. A polgármesterek pedig sok helyen engedtek a csábításnak, hogy a kiskapukat kihasználva hasznost húzhassanak a parkolási rendszerből.

Karácsony Gergely zárásul megjegyezte: a kampánynak vége, a hazugságot jó lenne megkülönböztetni a valóságtól. Ha sokszor ismételnek valamit, attól még nem lesz igaz. Örül, ha emlékeztetik az ígéreteire, mert neki - ellentétben a Fidesszel - volt programja. Ez a javaslat a koncepcióalkotásról szól, amelynek ez az első lépése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Komoly csomaggal készül az Európai Bizottság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 28. 16:54
Az Európai Bizottság bemutatta a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszközét sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Itt a top 10-es lista: ezeket az országokat sújtja legjobban a koronavírus
Wéber Balázs | 2020. május 28. 16:46
Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma a világon. A top 10-be Európán kívülről csupán az Egyesült Államok fért be. Ott van a listán a különutas Svédország is, ahol ugyanakkor még karantén nélkül is kisebb a halálozási ráta, mint a szigorú karantént bevezető legfertőzöttebb európai országokban.
Makro / Külgazdaság Még mindig milliók kértek munkanélküli segélyt Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:43
Úgy tűnik, hogy némi enyhülés látszik az Egyesült Államok munkaerőpiacán, a heti új munkanélküli segélykérelmek a múlt heti 2,4 millióhoz képest 2,1 millióra csökkentek.
Makro / Külgazdaság Ezért csúszhat a BMW-gyár építése?
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:28
Néhány hete komoly polémia kerekedett a Debrecenben épülő BMW-gyár körül, a sajtóban az jelent meg, hogy jelentősen csúszik a beruházás, míg Szijjártó Péter miniszter ezt cáfolta. Most viszont úgy tűnik, hogy az esetleges csúszás nem a járvány, hanem a magyar fél miatt következhet be.
Makro / Külgazdaság Több tízezer magyart fertőzhetett meg észrevétlenül a koronavírus
Gáspár András | 2020. május 28. 12:36
Csütörtökön is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, különösebb izgalmak és Müller Cecília nélkül.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: fél évet csúszik az egyszer használatos műanyagok betiltása
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:08
A kormány szerdai ülésén döntött még az iskolaőrség létrehozásáról. 
Makro / Külgazdaság Milliárdokkal toldja meg Áder János alapítványát a kormány
Valkai Nikoletta | 2020. május 28. 10:02
Létrejött egy tőkealap, vele 5 milliárd forint támogatást adnak klímavédelmi célokra.
Makro / Külgazdaság Már a járvány előtt visszaestek a beruházások
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:51
Állandó vita tárgya, hogy az uniós források nélkül milyen növekedésre lenne képes a magyar gazdaság. Az első negyedéves beruházási adatok ebből a szempontból is érdekesek.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-hatás: 100 ezer áldozat, 40 millió munkanélküli az USA-ban
Wéber Balázs | 2020. május 28. 09:47
Százezer fölé nőtt az Egyesült Államokban a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A járvány elleni védekezés ugyanakkor eddig csaknem 40 millió amerikai állásába került.
Makro / Külgazdaság Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:36
Más fontos vezetői megbízatás miatt távozik Nagy Márton - úgy tudjuk, elhagyja a Magyar Nemzeti Bankot.
Friss
hírlevél