3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ázsia közepén volt egy hatalmas brit gyarmat, amely a brit kivonuláskor ugyanolyan csúnyán, rendezetlen határokkal, megmaradt konfliktusokkal vált részekre, mint a volt Szovjetunió. Ma három ország jelenti az „utódállamokat”, ebből kettő, India és Pakisztán atomhatalom. Most újra éleződik a köztük meglévő konfliktus.

70 éve

A britek uralta egységes Indiát sok nép, de két nagy vallás, a hindu és az iszlám együttélése jellemezte. A gyarmati felszabaduláskor a két csoport egymásnak esett, véres háborút vívtak, majd bizonytalan határokkal létrejött két állam: India és Pakisztán. Pakisztán két része egymástól több mint ezer kilométerre volt, így ők is szétváltak, egyikük a mai Pakisztán lett, a másik Banglades.

Pakisztán és India közt azonban nem lett tartós béke, a két ország lassan 70 éve vitázik Kasmír tartományon. Háromszor háborút is vívtak, de aztán hogy, hogy nem, mindkét ország atomhatalom lett, egyenként több mint 100 robbanófejjel. Most már nem lehet ész nélkül egymásnak esni, hisz akkor a teljes pusztulás réme vetődik fel. Mindazonáltal Pakisztán frusztráltabb, mert India területe, lakossága és gazdasági ereje a sokszorosa Pakisztánénak. Ráadásul nem kevés muszlim maradt India területén, ami fokozza a feszültséget.

Új gondok

Most a helyzet azért kezdett éleződni, mert India múlt héten bejelentette, hogy 200 ezer hindut vissza akar telepíteni a Kasmír-völgybe, akiket még 1989-90-ben a Pakisztán által támogatott helyi iszlamisták üldöztek el. A visszatelepítés fontos prioritás a jelenlegi hindu-nacionalista indiai kormány számára.

Ezek után, valószínűleg nem véletlenül időzítve, Pakisztán szabadon engedte a 2008-as Mumbai terrorcselekmények egyik szervezőjét. A támadásoknak akkor 166 áldozata volt. A terrorista elítélését az ISI pakisztáni titkosügynökség akadályozta, elengedését pedig Pakisztán figyelmeztetésnek szánhatta, miután az ISI jó kapcsolatokat ápol különböző terrorszervezetekkel, melyek felfordulás okozhatnak India muszlimok lakta területein.

A mostani válság kifejezetten Kasmír körül forog. A pakisztániak megijedtek, hogy India a visszatelepítéssel megnöveli a befolyását a térségben, ezért ők a terrorszervezetek támogatásával válaszolnak. A 2001-ben az indiai parlament elleni támadásnál is kiderült, hogy az ISI támogatta a terroristákat. Pakisztán úgy gondolja, hogy Indiával szembeni kisebbségi komplexusát azzal kompenzálhatja, ha jelzi: a terrorszervezetek támogatásával nagy veszélyt jelenthet Indiára nézve atomháború nélkül is.

Nem kicsi a tét

Persze Pakisztánban sem mindenki egyformán keményvonalas: a hadsereg nagyon India ellenes, a miniszterelnök viszont sokkal megfontoltabb. Utóbbinak azonban kevés szövetségese van, így a hadseregnek nagy a befolyása. Ezáltal pedig, miután mindkét országban a nacionalista erők dominálnak, megint megnőtt a háború veszélye.

Előfordult már, hogy a két országot nemzetközi közvetítőknek kellett lebeszélni az összecsapásról. Sokkal keményebb dolog két atomhatalom vitája pár megyén, mint Kelet-Ukrajna, ahol az atomfegyverrel rendelkező félnek elég volt csak utalásokat tennie, hogy adott esetben akár használná is eszközeit, ténylegesen máris eldőlt a vitatott terület sorsa. Kasmír esetében sokkal nagyobb a tét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG