<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.

Amikor leszállunk a stockholmi repülőtéren, Arlandán, a falakon a leghíresebb svédek fotói néznek velünk szembe – köztük a királyi családé, az ABBA együttesé és persze a tudós-feltaláló, Alfred Nobelé. December elején – "békeidőben", az nem a járvány idején – mindig erős turista vonzereje szokott lenni a világszerte közvetített díjátadó eseménynek, belföldi és külföldi látogatók tízezrei zarándokolnak ilyenkor Stockholmba, járják a várost és vásárolják a rengeteg szuvenírt.

A járvány miatt azonban – a tavalyihoz hasonlóan – az idén sem rendezik meg a bankettet. A világ legmagasabb presztízsű elismerését minden érintett országban a svéd nagykövetségeken adják át, december 10-én. (Ezen a napon halt meg Nobel és ez egyben a fény, a Lucia ünnepe, amikor a svéd lányok – és a fiúk is – fehér ruhát öltenek, és gyertyával a kezükben, vagy a fejükön, próbálnak világosságot csempészni a hosszú svéd télbe.)

Maga a Nobel-hét december 6. és 12. között részben digitálisan, részben a helyszíni rendezvények formájában meg lesz tartva. A Nobel Prize Museum az idén is megszervezi a nagyon népszerű fényshowt, Stockholm több pontján. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is. A Nobel Week Lights keretében 16 fényinstalláció – számosat közülük közvetlenül a korábbi Nobel-díjak ihletett – látható majd, középületeken. A hagyományos koncertet is megtartják, december 8-án.

A népszerű fényshow a járvány ellenére sem maradhat el. Fotó: www.nobelprize.orgA népszerű fényshow a járvány ellenére sem maradhat el. Fotó: www.nobelprize.org

A Nobel Prize Museumban egész héten különböző események zajlanak, például a múzeum kedvelt éttermében be lehet fizetni Nobel-ebédre vagy Nobel-vacsorára. Az óváros, a Gamla Stan patinás épületében több állandó és időszaki kiállítás is foglalkozik a feltaláló különleges életútjával. December 10-én a Városháza kék termében ünnepséget tartanak, amelyre 300 hírességet hívtak meg, és amelyen a király, a királynő, Victoria, a trónörökös, és a férje, Daniel is részt vesz. A világhírű svéd színésznő, Lena Olin (a szintén Oscar-díjas Lasse Hallström rendező felesége) konferálja majd az estet. Több híres énekes fellép, és természetesen a tévé is közvetíti, majd Skandinávia-szerte. 

Azt, hogy a nagy bankett – amelyen több mint 1300-an szoktak részt venni – elmarad, a ruhatervezők mellett leginkább a svéd séfek bánják. Egy ilyen vacsora menüjét már akkor elkezdik tervezni, amikor az előző évi vendégek leteszik a desszertvillát. Ezen a napon Svédország legjobb szakácsai teamben dolgoznak. De csak azután, hogy a próbaevés lezajlott: a Nobel-díj bizottság tagjai előbb ugyanis megkóstolják a javasolt elő- és főételeket, valamint a desszertet. A bizottság tagjainak és a séfeknek, de még a konyhalányoknak is szigorú titoktartást kell fogadni, mert a menü a feltálalásig titkos, még a királynak sem árulják el.

Be lehet fizetni Nobel-ebédre vagy Nobel-vacsorára. Fotó: www.nobelprize.orgBe lehet fizetni Nobel-ebédre vagy Nobel-vacsorára. Fotó: www.nobelprize.org

Ami a menüt illeti, számos előírásnak kell minden évben megfelelni: a legfontosabb, hogy svéd alapanyagokból készüljön és kövesse a kulináris világtrendet. Legyen érdekes, vegye figyelembe, hogy a díjazott vegetáriánus-e, vagy éppen laktózmentes diétát követ.

Nagyon szigorú az ültetési és a terítési protokoll, külön e célra tervezett-gyártott porcelánszervizzel terítenek, amelyek másolatai megvásárolhatók a múzeum shopjában.

Nagyon szigorú az ültetési és a terítési protokoll. Fotó: www.nobelprize.orgNagyon szigorú az ültetési és a terítési protokoll. Fotó: www.nobelprize.org

Alfred Nobel életét számos rejtély és félreértés övezi. Zseni volt és világpolgár, aki úgy utazgatott a világon, mintha a XXI. században élneAz 1833-ban született Nobel (eredetileg Nobelius) édesapja mérnök volt, a családban mindenki tanult embernek számított. Később átköltöztek Szentpétervárra, amely akkortájt csillogó, nagyvilági metropolisként várta az ifjú tehetségeket.

A három Nobel-fiú a nagyváros atmoszférájában is nagyszerűen érezte magát, bár az az egyszerű, tipikus orosz faház, ahol eleinte éltek, még nem engedte sejtetni, hogy ifjú lakója milyen híres és gazdag lesz. A fiúkat kiváló professzorok tanították, oroszul, franciául, angolul és németül beszéltek a svéd mellett.

Nem lelkiismeretfurdalásból vagy bűntudatból alapította a feltaláló a díjat. Fotó: www.nobelprize.orgNem lelkiismeretfurdalásból vagy bűntudatból alapította a feltaláló a díjat. Fotó: www.nobelprize.org

Alfred különösen fogékony volt a kémiai tanulmányok iránt, köszönhetően tanárainak, köztük Nyikolaj Zinyinnek, aki az akkori világ leghíresebb kémikusaival állandó levelezésben állt. Nobel kalandos életének, sikertelen szerelmi kalandjainak, magányosságának, 355 bejegyzett találmányának, a világ 20 országában alapított több mint 90 (!) gyárának,  Európa különböző nagyvárosaiban berendezett lakásainak és laboratóriumainak számos tárgyi emlékét megtekinthetjük a Stockholm belvárosában lévő múzeumban. Főleg San Remo-t szerette – innen szokták szállítani a virágokat a december 10-i ünnepségre – mert nem bírta a hideg éghajlatot.

Félreértés azt gondolni, lelkiismeretfurdalásból vagy bűntudatból alapította testamentumában a feltaláló a díjat, hiszen leghíresebb találmányát, a dinamitot a bányarobbantásoktól kezdve számos más, építészeti és ipari helyszínen használták. Ő sem elsősorban katonai célokra szánta, arról nem is beszélve, hogy a többi bejegyzett szabadalma közül számosnak ma is élvezhetjük az utólagos, közvetett hasznát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló