<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kiszivárogtak a sajtónak a január 18-án egy óvodára zuhant helikopter ügyében indított vizsgálat eredményei.

Pontosan egy hete zuhant le Kijev külvárosában a többek közt Gyenisz Monasztirszkij ukrán belügyminisztert és első helyettesét, Jevhen Jenint, valamint Jurij Lubkovics államtitkárt szállító helikopter. A tragédiát még szörnyűbbé tette, hogy az Eurocopter EC225 "Super Puma" típusú gép egy óvodára zuhant, ahol hatalmas tűz tört ki. Összesen 14-en haltak meg, köztük egy gyermek, illetve a helikopter összes utasa, 25-en pedig megsérültek (az első hírek még több áldozatról szóltak).

De mi okozta a tragédiát? Orosz támadás? Emberi hiba? Műszaki probléma? Miután Volodomir Zelenszkij ukrán elnök néhány nappal később nagyszabású korrupcióellenes intézkedéseket jelentett be, amelyek nyomán már több magas rangú tisztviselő mondott le vagy került lapátra, olyan összeesküvéselméletek is felszínre kerültek, hogy valamilyen leszámolás is állhatott a helikopter lezuhanása mögött.

Az ukrán sajtóban tegnap megjelentek az első, állítólag a még zajló vizsgálat dokumentumaira alapozott információk a tragédia okairól.

Ezek alapján úgy tűnik, a helikopter elsősorban a pilóta hibája miatt zuhant le, azonban számos tényező hozzájárult a borzalmas végkifejlethez.

A gép egy esetleges orosz rakétatámadástól tartva, biztonsági okokból nagyon alacsonyan repült, miközben a ködös idő miatt korlátozottak voltak a látási viszonyok. A helikopter navigációs rendszere nem működött megfelelően az orosz repülőgépek, rakéták és drónok rendszereit zavarni hivatott ukrán elektronikus zavarótevékenység miatt.

A Brovari felett átvezető útvonalat szintén biztonsági okokból választották, azonban a Kijev külvárosának számító település magas épületein az áramszünetek miatt nem égtek a jelzőfények. A pilóta így nem vette észre, hogy egy sokemeletes lakóház felé közeledik, amikor pedig végül meglátta mi a helyzet, már nem volt esélye elkerülni a tragédiát. Ugyan a lakóháztól még el tudta kormányozni a helikoptert, az irányíthatatlanul zuhant rá a lakóház melletti óvodára.

Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG