2p

Japánban a születések száma nyolc éve csökken, tavaly is rekord alacsony volt.

Japánban a születések száma, immár nyolc éven át tartó folyamatos csökkenés után, rekord alacsony szintre esett tavaly, a csecsemők száma az egy évvel korábbihoz képest 5,1 százalékkal, 758 631-re csökkent - jelentette a Reuters hírügynökség. Az előzetes adatok rávilágítanak arra, hogy hogy milyen ijesztő feladattal kell szembenéznie az országnak az elnéptelenedés megfékezése terén.

A házasságkötések száma is lejtőn van. Tavaly számuk 5,9 százalékkal 489 281-re esett vissza - 90 év után először lett kevesebb, mint 500 000 -, ami a népesség további csökkenését vetíti előre.

Kisida Fumio japán miniszterelnök sem örülhet a népességfogyásnak. Fotó: MTI/EPA/Jiji Press
Kisida Fumio japán miniszterelnök sem örülhet a népességfogyásnak. Fotó: MTI/EPA/Jiji Press

Az urbanizáció miatt is

Az Earth.org újságírója Roos van Keulen szerint, Japán népességcsökkenésének fő oka az urbanizáció, amely általában visszaszorítja a születési számokat. A japán városokban is hosszúra nyúlhat a munkaidő, magasak a megélhetési költségek és a korlátozottak gyermekgondozási szolgáltatások. A városokban élő nők gyakran úgy érzik hogy választaniuk kell a karrierépítés és a családalapítás között. Különösen Japánban, amely a világ harmadik legdrágább országa - Kína és Dél-Korea után-  a gyermeknevelés költségeit illetően. A párok hajlamosak inkább a karrierjük mellett dönteni, a családalapítás helyett.

Ennek eredményeként Japán lakossága 2008 óta folyamatosan csökken és öregszik.

Az ENSZ előrejelzése szerint Japán összlakossága 2050-re 104,9 millióra csökkenhet, 2060-ra pedig akár 87 millióra is zsugorodhat.

Japán termékenységi rátája zuhan, jelenleg csak 1,37.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG