2p

Kijevben újabb szovet-kori lovasszobrot távolítottak el, Zelenszkij felesége segélykiáltással felérő interjút adott a BBC-nek. Háborús összefoglaló este. 

  • Előfordulhat, hogy Ukrajna 2025-ig nem tud elégséges erőforrást gyűjteni egy figyelemre méltó ellentámadás indításához – vélekedtek nyugati diplomaták és katonai stratégák a Wall Street Journalnak.
  • Elkészült a Gazprom megbénításának terve. Az Európai Unió tervezete szerint bármelyik uniós tagállam lehetőséget kap majd arra, hogy megakadályozza, hogy orosz és fehérorosz vállalatok kapacitást szerezzenek gázvezetékeikben és cseppfolyósított földgáz (LNG) termináljaikon.
  • Ukrán tisztviselők kampányt folytatnak a szovjet kori emlékművek eltávolítására, ezért Kijevben a központi sugárútról a hatóságok leszerelték a Vörös Hadsereg parancsnokának szobrát.
  • A BBC arról számolt be, hogy több olyan esetre is bizonyítékot talált, amikor Oroszország külföldi migránsokat vett őrizetbe Finnországgal közös határán, és arra kényszerítette őket, hogy csatlakozzanak a hadsereghez, ahelyett, hogy őrizetbe vették és kitoloncolták volna őket.

Megsérült autó és roncsok Harkivban 2023. december 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Legalább egy ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA
Megsérült autó és roncsok Harkivban 2023. december 8-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai várost. Legalább egy ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA

  • Az ukrán határőrök minden háborúköteles férfit feltartóztat, akik hegyvidéki vidékeken gyalogolnak, mert egyre többen akarják elhagyni az országot, hogy elkerüljék a sorkatonai szolgálatot. Egyesek papoknak, mások nőnek öltöznek ,vagy fogyatékosnak tettetik magukat, illetve sokan még mindig járművekbe bújva próbálnak átjutni a határon.
  • Ukrajna bírálta az olimpiai vezetők döntését, amely szerint az orosz és fehérorosz sportolók jövőre semlegesként versenyezhetnek a csapatversenyek kivételével, és ha nem támogatják aktívan az inváziót.
  • Olena Zelenska, Ukrajna first lady-je arra figyelmeztetett, hogy az ukránokat „halálos veszély fenyegeti”. Meg fognak halni, ha a nyugati országok nem folytatják pénzügyi támogatásukat.
  • Kijev elítélte az orosz terveket, hogy jövő tavasszal elnökválasztást tartsanak a megszállt területeken.
  • Ukrajna azt állítja, hogy erői 32 ellenséges támadást vertek vissza Avdiivka városában, ahol egy hatalmas kokszüzem áll. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Emmanuel Macron: "Minden egyes szavam megfontolt és átgondolt"
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 16:52
Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön kijelentette, hogy az ukrajnai háborúban javasolt nyugati részvétellel kapcsolatos "minden egyes szava kimért, átgondolt és megfontolt" volt.
Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG