Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Kína által igazgatott városállamot mély politikai válságba taszító politikai nyugtalanság hirtelen felszínre hozta az alkalmazottak és a cégvezetők közötti lappangó feszültségeket, az eddig is meglévő ellentéteket. Kérdés, hogyan viselkedjenek ilyen esetekben a cégvezetők.

A fenyegetések manapság már hatástalanok

Hogyan viselkedjen a vállalati menedzsment a nagy politikai felfordulások idején – veti fel a kérdést véleménycikkében a Financial Times internetes kiadása. A témát a hónapok óta tartó hongkongi tüntetések teszik aktuálissá.

A hongkongi légitársaság, a Cathay Pacific Airways eléről például távozott a cég vezérigazgatója, Rupert Hogg miután Kína azzal vádolta meg a cégvezetést, hogy nem tettek meg mindent azért, hogy a repülőtársaság alkalmazottait visszatartsák az utcai tüntetéseken való részvételtől. A Cathay Pacific Airways második legnagyobb részvényese a kínai állami légitársaság, az Air China, mely bevételeinek egy jó részét is innen realizálja.

Az úgynevezett Négy Nagy könyvvizsgáló cég, a PwC, az EY, a KPMG és a Deloitte helyi képviselete is komoly nyomás alá került Peking részéről. A szoros állami felügyelet alatt álló kínai média az után foglalkozott elítélően az érintett cégekkel, hogy néhány alkalmazottról kiderült, saját zsebből jelentős összegekkel támogatták olyan hirdetések megjelenését, melyek a tüntetők követelései mellett álltak ki.

A PwC pedig arra hívta fel alkalmazottai figyelmét, hogy alaposan fontolják meg, milyen formában is fejtik ki politikai nézeteiket. A rejtett fenyegetések ellenére az érintett cégek alkalmazottai jelentős számban vettek részt a demonstrációkon, többségük azonban eltakart arccal volt jelen az eseményeken.

A hongkongi cégvezetők többségének most leginkább azzal a komoly dilemmával kell szembesülnie, hogy, hogyan is őrizzék meg az alkalmazottak eredendő lojalitás, és biztosítsák ugyanakkor a kommunista Kína jóindulatát is, miközben oda kell figyelniük a cég profittermelő képességének fenntartására.

A közösségi média teljesen átírta a vállalatok lojalitási viszonyait

Az ezredforduló környékén vezető pozícióba kerülő hongkongi diplomás munkavállalók - többségük a mostani tüntetések motorjai – már nem különösebben tartanak attól, hogy nyíltan kifejezzék politikai véleményüket a különféle közösségi platformokon, így a Facebook-on, a Twitter-en, vagy az Instagram-on, ezzel a viselkedésükkel pedig gyakorta hozzák kellemetlen helyzetbe főnökeiket. Ugyanakkor egyre elterjedtebbé válik az alkalmazottak körében az „először cselekedj, és csak azután kérj engedélyt” hozzáállás.

Az egyik hongkongi székhelyű vállalat vezetője a Financial Times-nak egy példával illusztrálta a munkavállalók és a menedzsment megváltozott viszonyát: egy alkalmazotti csoportot arról értesítettek főnökeik, hogy éves szabadságuk terhére vehetnek csak részt a tüntetéseken, vagyis, hogyha demonstrálni van kedvük, azt megtehetik ugyan, de csak ha szabadságra mennek. A kollektíva válasza elutasító volt, a cégvezetést pedig végül engedett.

A közösségi média mára teljesen átírta a vállalatok bizalmi és lojalitási viszonyait, ez pedig megkönnyíti az alkalmazottak számára, hogy komoly kihívást intézzenek a menedzsment felé.

Mit tehetnek a vállalatvezetők?

A vezetőknek mindenekelőtt meg kell győződniük arról, hogy a vállalat vezetési struktúrája kellő mértékben tükrözi-e a szélesebb munkaerő kor, és nem szerinti, valamint etnikai összetételét. Másodszor, a vezetőknek egyértelmű értékeket kell meghatározniuk, amelyeket a testület egésze támogat – javasolja a Financial Times cikkírója. "Ha az igazgatótanács és a felső vezetés értékei különböznek a kritikus véleményen lévő alkalmazottaktól, abból csak nehézségek adódhatnak az ilyen kihívásokkal terhes időszakokban, mint amit napjainkban élünk meg Hongkongban" - mondta Mike Rosenberg a spanyol Iese Business School tanára, hozzátéve, hogy ezeket az elveket következetesen alkalmazni is kell a szervezet egészében.

Ugyanakkor mindezt nehéz átvinni a mindennapi gyakorlatba. A Google például távozni kényszerült 2010-ben Kínából az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak miatt, de más cégek, például a Cathay Pacific Airways nem tudja egyszerűen csak úgy otthagyni Kínát. Rupert Hogg lemondása azonban jelez valamit. "Nem tudom, igaz-e, hogy Hogg inkább lemondott, mintsem, hogy átadta volna a kínai hatóságoknak a tüntetésben részt vevők listáját" - mondta egy volt pilóta, utalva arra a spekulációra, hogy Hogg inkább kilépett, semmit cserben hagyta volna munkavállalóit.   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
hírlevél
depositphotos