TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha az új szabályozást a mostani formájában fogadják el, úgy milliónyi személyes adat kel majd útra Kína felé Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia fejlődő országaiból.
Kínai zászló és térfigyelő kamerák a Tienanmen téren. (EPA/HOW HWEE YOUNG)

Mindez elsősorban annak fényében tűnik érdekesnek, hogy kínai vállalkozások próbálnak csúcstechnológiát képviselő termékeik számára újabb és újabb piacokat megszerezni a fejlődő világ országaiban.

Olyan jelentős kínai tech-cégek, mint a ZTE, a Dahua, vagy éppen a China Telecom most olyan nemzetközi érvényű szabályozást fogadtatnának el az ITU-nál, vagyis a Nemzetközi Távközlési Egyesületnél, mely egyértelműen az általuk kialakított standardok alapján gyártott arcfelismerő és térfigyelő eszközök számára biztosítana piaci előnyöket a fejlődő országokban.

Az ENSZ szakosított szervezete által elfogadott szabványokat általában azok a fejlődő országok is magukévá teszik, és itt elsősorban Afrika, Közel-Kelet és Ázsia államaira érdemes gondolnunk, melyek az Egy Övezet Egy Út program keretén belül a kínai kormány infrastrukturális és technológiai fejlesztéseinek, beruházásainak célországai - írja a Financial Times.

Az afrikai államok hajlamosak automatikusan követni mindazt, amit Kína és az ITU elkészít, mivel általában nem rendelkeznek saját erőforrással ahhoz, hogy a megfelelő szabványokat saját maguk kidolgozzák  - mondta Richard Wingfield, a Global Partners Digital, egy az "emberi jogok netes környezetben"-területen dolgozó cég jogi szakértője. Európa és Észak-Amerika már régóta felállította azokat a szabályozó tesztületeket, ilyenek az IETF és az IEEE, melyek megalkották azokat az általános szabványokat, jelesül 3GPP-t, melyek a térség érintett vállalkozásai számára egyértelmű iránymutatásul szolgálnak.

Angolától Zimbabwéig

Az elmúlt néhány évben Kína gyakorlatilag elárasztotta arcfelismerő rendszereivel, térfigyelő kameráival Afrika országait, Angolától Zimbabwéig, így például ez év elején egy dél-afrikai cég, a Vumacam 15 ezer térfigyelő kamerát szerelt fel Johannesburgban, melyeket a kínai Hikvision szállított le. Augusztusban Uganda a Huawei-jel állapodott meg arcfelismerő eszközzel ellátott térfigyelő kamerák telepítéséről az országban, mint ahogy a szingapúri kormány lámpaoszlopokra szerelhető arcfelismerő kamerákat rendelt meg egy kínai start-up cégtől, a Yitu-tól.

Az ITU szabványai egyre kevésbé kormányzati és állami tisztviselők és egyre inkább magáncégek elvárásai szerint íródnak – vélik az ENSZ szakosított szervezetének munkatársai, az utóbbi években pedig egyértelműen növekedett Kína befolyása az ENSZ szabványainak kidolgozásában.

Az ITU szabványok - amelyek kidolgozása és elfogadása általában két évet vesz igénybe - nagy befolyást gyakorolnak a technológia fejlesztésének és alkalmazásának szabályainak meghatározására, különösen érvényes ez a fejlődő országokra. A tervezeteket a vállalatok és a kormányok terjesztik elő, majd azokat még a végleges jóváhagyás előtt több tagállam képviselőinek bevonásával meg is vitatják.

Számtalan, a technológiai iparban élen járó kínai cég szerzett az elmúlt időszakban komoly befolyást és részesedést a térfigyelő kamerák és az arcfelismerő rendszerek világpiacán – állítja Steven Feldstein a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békeért szervezettől. A kínai állam részéről az egy kifejezetten tudatos döntés volt, hogy támogassák a mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó hazai cégeket, és most már látjuk mindennek a szárba szökkenését is – tette hozzá.

Kínai zászló és térfigyelő kamerák a Tienanmen téren. (EPA/HOW HWEE YOUNG)

Hiányoznak az emberjogi és az adatvédelmi szakemberek

Kínai cégek kifejezetten érdekeltek abban, hogy az Afrikában feleszerelt arcfelismerő rendszereik adataiból minél többet meg tudjanak szerezni, ezzel ugyanis még pontosabbá, még szofisztikáltabbá tudják tenni technológiájukat; ez elsősorban a helyi lakosság felismerésében jelentene nagy segítséget számukra. Az egyik ilyen kínai technológiai cég, a CloudWalk, valamint a zimbabwei kormány a közelmúltban állapodott meg abban, hogy az afrikai országból egy több milliós adatbázist kap a kínai cég technológiája tökéletesítésére.

Az AI-termékek és -szolgáltatások minőségét előíró szabványok növelhetik az új technológiák társadalmi elfogadottságát az új piacokon – állítja egy amerikai think-tank, a New America Foundation 2018-ban nyilvánosságra hozott jelentése. Márpedig Kína, a kínai kormány az új standardokra úgy tekint, mint egy olyan eszközre, mely segíti az AI területén működő cégek piaci pozíciószerzését.

Az ITU-nak azokon az ülésein, melyeken a szabványok kialakítása kerül szóba, gyakorlatilag nincs jelen sem emberjogi, sem fogyasztóvédelmi, sem pedig adatvédelmi szakértő. Márpedig arcfelismerés esetén ezek a területek különösen veszélyeztetettek. Az arcfelismerésről szóló szabványtervezet, amelynek munkálatai várhatóan 2019 vége előtt fejeződnek be, elő fogja írni, hogy az arcfelismerő szoftver adatai, így a bőrszín, a faj, az arcforma, az anyajegyek, a sérülések és egyéb demográfiai jellemzők kerüljenek be egy adatbázisba, melyet aztán hosszú időn keresztül meg is kell majd őrizni.

A hongkongi példa figyelmeztet a veszélyekre

A szabályozásba bekerülne annak lehetősége is, hogy a potenciális bűnözök arcképét tegyék összehasonlíthatóvá a bűnügyi nyilvántartások adataival, de az is, hogy legyen lehetőség egy keresett személy kiszúrására azokon a helyeken, ahol tömegek fordulnak meg, így iskolákban, templomokban, repülőtereken, kórházakban, bevásárlóközpontokban, és így tovább.

Egy másik, a ZTE és a China Mobile által javasolt szabványelem az lenne, amelyik az okos utcai lámpák kötelező tartozékának ismerné el az arcfelismerő kamerákat és rendszereket.  (Talán nem véletlen, hogy a javaslattal egy időben jött ki a piacra a ZTE okos lámpa 2.0 modelljével.)

A neves amerikai polgárjogi szervezet, az American Civil Liberties Union szerint ez a megoldás alkalmas lenne arra, hogy megfigyeljék és nyomon kövessék az embereket az utcákon. Ezzel éppen most szembesülnek a hongkongi tüntetők.

Sok kritika éri az ITU-t a döntéshozatali mechanizmus átláthatatlansága miatt és hogy a civil szervezetek befolyása igencsak korlátozottan érvényesül a döntések során. Bilel Jamoussi, az ITU munkatársa nyilatkozatában kifejtette, hogy a szervezet igyekszik minden véleményt figyelembe venni, és ennek alapján konszenzussal dönteni. Megemlítette ugyanakkor, hogy a civil és a fogyasztóvédelmi szervezetek csak ritkán vesznek részt a szabványokat előkészítő üléseken.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél