3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Különösnek tűnt, hogy a jelenlegi brit miniszterelnök, Theresa May, akitől nyugodt kormányzást vártak, hivatalba lépése után mennyire megvadult a Brexit kérdésében. Kompromisszumkeresés helyett fenyegetőzik, alig bír vele parlamentje. Most kiderült, mi az ok: azt kellene végrehajtania, amitől ő félt a legjobban.

Ismét egy kiszivárgás: ezúttal a Guardian jutott birtokába egy hangfelvételnek, melyen a jelenlegi brit miniszterelnök, Theresa May befektetési bankárok előtt beszélt a népszavazás előtt egy hónappal azon félelmeiről, hogy ha az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépésre szavaz, sok cég kivonul az országból, és ez igen komoly károkat okoz a brit gazdaságnak.

Mást mutatott

A Goldman Sachsnak tett megjegyzéseiről készült titkos felvételek szerint sokkal jobban félt a Brexittől, mint ahogy azt a kampány során, közvetlenül a választások előtt mutatta. Ezek szerint tisztában volt a veszélyekkel, ahogy elvileg most is tisztában van velük, de mégis visszafogottnak tűnt a nyilvánosság előtt, feltehetően azért, hogy mindkét népszavazási eredmény esetén jók legyenek a további politikai lehetőségei.

Így is lett, mint mérsékelt EU-támogató, miniszterelnök lett belőle, viszont mintha most kompenzálna: hónapok óta bizonytalankodik a kilépés időpontját illetően, viszont közben fenyegetőzik az ún. hard Brexittel, vagyis a közös belső európai piac elhagyásával, ami igen komoly károkat fog okozni országának. Ráadásul ezzel országa integritását is veszélyezteti, mivel Skócia ezt semmiképpen nem akarja elfogadni, és Észak-Írország is elégedetlen lenne, ha újra határ választaná el nemzetének másik felétől.

180 fokos fordulat

A beszéd május 26-án zajlott, és May hosszasan ecsetelte az EU-ban maradás előnyeit, sőt az Egyesült Királyság európai vezető szerepéről is beszélt, és arról, hogy el kell felejteni a múltat, és a jövőbe kell nézni. Hozzátette: nagyon jelentős dolog egy 500 milliós egységes kereskedelmi blokk részének lenni, és hogy sokan azért fektetnek be az Egyesült Királyságban, mert az Európai Unió tagja. Ha az ország nem lenne az Unióban, sok cég tenné fel a kérdést, mi a jobb nekik, a különálló szigeten maradni, vagy átvonulni az EU-tagállamokba.

Mindez nem lenne olyan különös, ha az utóbbi időben nem nyilatkozna lépten-nyomon vadul Európa-ellenesen. Most azt mondja, hogy az egységes belső piac fontos, de nem azon az áron, hogy országa ne vezethessen be szigorú kontrollt a munkaerő áramlást illetően. Ráadásul eddig olyan kompromisszumra sem volt hajlandó, hogy a parlamentet és országának kisebb népeit bevonja a teljes tárgyalási folyamatba.

Szépíthetne

A Goldmans Sachs elismerte, hogy Theresa May beszédet tartott náluk, amikor meghívott vendégként részt vett a bank egy programján. Felmerül, hogy ha mindezt tényleg így gondolta, ahogy a bankban előadta, akkor miért nem figyelmeztette népét a kampányban ugyanígy, hisz mint belügyminiszternek, volt szava. Tim Farron, a liberális demokraták vezetője is azt kifogásolja, hogy amire néhány bankárt figyelmeztetett, azt miért nem osztotta meg a szélesebb közönséggel is. Hozzáteszi: most itt a lehetőség, hogy a miniszterelnök a bankároknak elmondott aggodalmai szerint járjon el, és azt tekintse a legfontosabbnak, hogy országát benntartsa a közös piacon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG