3p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Különösnek tűnt, hogy a jelenlegi brit miniszterelnök, Theresa May, akitől nyugodt kormányzást vártak, hivatalba lépése után mennyire megvadult a Brexit kérdésében. Kompromisszumkeresés helyett fenyegetőzik, alig bír vele parlamentje. Most kiderült, mi az ok: azt kellene végrehajtania, amitől ő félt a legjobban.

Ismét egy kiszivárgás: ezúttal a Guardian jutott birtokába egy hangfelvételnek, melyen a jelenlegi brit miniszterelnök, Theresa May befektetési bankárok előtt beszélt a népszavazás előtt egy hónappal azon félelmeiről, hogy ha az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépésre szavaz, sok cég kivonul az országból, és ez igen komoly károkat okoz a brit gazdaságnak.

Mást mutatott

A Goldman Sachsnak tett megjegyzéseiről készült titkos felvételek szerint sokkal jobban félt a Brexittől, mint ahogy azt a kampány során, közvetlenül a választások előtt mutatta. Ezek szerint tisztában volt a veszélyekkel, ahogy elvileg most is tisztában van velük, de mégis visszafogottnak tűnt a nyilvánosság előtt, feltehetően azért, hogy mindkét népszavazási eredmény esetén jók legyenek a további politikai lehetőségei.

Így is lett, mint mérsékelt EU-támogató, miniszterelnök lett belőle, viszont mintha most kompenzálna: hónapok óta bizonytalankodik a kilépés időpontját illetően, viszont közben fenyegetőzik az ún. hard Brexittel, vagyis a közös belső európai piac elhagyásával, ami igen komoly károkat fog okozni országának. Ráadásul ezzel országa integritását is veszélyezteti, mivel Skócia ezt semmiképpen nem akarja elfogadni, és Észak-Írország is elégedetlen lenne, ha újra határ választaná el nemzetének másik felétől.

180 fokos fordulat

A beszéd május 26-án zajlott, és May hosszasan ecsetelte az EU-ban maradás előnyeit, sőt az Egyesült Királyság európai vezető szerepéről is beszélt, és arról, hogy el kell felejteni a múltat, és a jövőbe kell nézni. Hozzátette: nagyon jelentős dolog egy 500 milliós egységes kereskedelmi blokk részének lenni, és hogy sokan azért fektetnek be az Egyesült Királyságban, mert az Európai Unió tagja. Ha az ország nem lenne az Unióban, sok cég tenné fel a kérdést, mi a jobb nekik, a különálló szigeten maradni, vagy átvonulni az EU-tagállamokba.

Mindez nem lenne olyan különös, ha az utóbbi időben nem nyilatkozna lépten-nyomon vadul Európa-ellenesen. Most azt mondja, hogy az egységes belső piac fontos, de nem azon az áron, hogy országa ne vezethessen be szigorú kontrollt a munkaerő áramlást illetően. Ráadásul eddig olyan kompromisszumra sem volt hajlandó, hogy a parlamentet és országának kisebb népeit bevonja a teljes tárgyalási folyamatba.

Szépíthetne

A Goldmans Sachs elismerte, hogy Theresa May beszédet tartott náluk, amikor meghívott vendégként részt vett a bank egy programján. Felmerül, hogy ha mindezt tényleg így gondolta, ahogy a bankban előadta, akkor miért nem figyelmeztette népét a kampányban ugyanígy, hisz mint belügyminiszternek, volt szava. Tim Farron, a liberális demokraták vezetője is azt kifogásolja, hogy amire néhány bankárt figyelmeztetett, azt miért nem osztotta meg a szélesebb közönséggel is. Hozzáteszi: most itt a lehetőség, hogy a miniszterelnök a bankároknak elmondott aggodalmai szerint járjon el, és azt tekintse a legfontosabbnak, hogy országát benntartsa a közös piacon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Matolcsy György sem tudja, mikor lesz ennek vége
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 17:26
Egységes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi döntésén a kamattartásról, más opció fel sem merült. A jelenlegi kamatszintet akár hosszabb időtávon is vállalja a jegybank a hazai kamatfelár relatív növekedésének ódiumával együtt. Kamatemelésről szó sincs, és nem indokolt a forintárfolyamba történő beavatkozás sem. A Monetáris Tanács döntését kedden Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke indokolta.
Makro / Külgazdaság Intézkedtek Matolcsy Györgyék, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 14:00
Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat mértékén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
Makro / Külgazdaság A cseppfolyós orosz gáznak már nincs szaga?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 13:44
Oroszország szerepe az Európai Unió cseppfolyósított földgáz piacán növekszik, annak ellenére, hogy a gazdasági blokk igyekszik az orosz gáztól szabadulni.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hogy még többe került a Nemzeti Összefogás Hídja
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 11:40
Félmilliárd forinttal drágult a világ leghosszabb kötélhídjaként aposztrofált sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídja. Így már 4,57 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály fáradhatatlan, mindig talál valami pozitívumot a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:33
A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Korai káröröm a kormány német iparkritikája?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:07
A magyar iparszerkezetben nem ment végbe szerkezetátalakulás, a németekkel szemben el sem kezdődött a politikaváltás - írja lapcsoportunk, a Klasszis Média állandó szerzője, Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság Forrongó BRICS-csúcstalálkozó kezdődik kedden a háborúk árnyékában
Káncz Csaba | 2024. október 22. 09:32
A BRICS folyamatos terjeszkedése egy olyan időszakban történik, amikor a széttöredezettség erői felemelkedőben vannak, és a multilateralizmus formális struktúrái folyamatosan gyengülnek. Ez a problémamegoldás központi elemévé tette az informális csoportosulásokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság KSH: kiderült, hogy mennyi a nettó átlagkereset
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 08:32
2024 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 628 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 433 100 forint volt - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Miért lett drágább a lakás Kolozsváron, mint Bukarestben?
Bózsó Péter | 2024. október 21. 19:42
A kolozsvári ingatlan egész Románia viszonyítási pontja lett, nem feltétlenül pozitív értelemben. Sokan "indokolatlanul magasnak" tartják az árakat.
Makro / Külgazdaság Mit forgatnak a fejükben Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 15:29
Erről is beszélt a Trend FM hétfő délelőtti műsorában főszerkesztőnk, Csabai Károly. Annak apropóján, hogy kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. Hogy változhat-e a most 6,5 százalékos jegybanki alapkamat, az is kiderül az adásból, amelyet - ha netán lemaradt volna róla - most visszahallgathat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG