Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Órásiak a tétek a koronavírus-vakcina kifejlesztése körül, egyes államok már dezinformációval akarják lejáratni más kormányok hitelességét. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium két kínai, az állambiztonság által támogatott hekkerrel szemben is vádat emelt. Káncz Csaba jegyzete.

A világon napról napra dönt rekordokat az új koronavírusos fertőzöttek száma. Márpedig a kormányokon már szinte elviselhetetlen lett a politikai nyomás, hogy állítsák vissza a gazdaságot és a társadalmi életet a hagyományosan megszokott kerékvágásba. Ez olyan elvárás, amelynek teljesítése nagyban függ a COVID-19 elleni hatékony vakcina kifejlesztésétől.

Dezinformációs vetélkedés

A vakcina kifejlesztése körül tehát érthető módon megnőtt a nemzetközi politikai feszültség, mivel a kormányok elsőként akarják megkötni megállapodásaikat a vezető vakcinafejlesztőkkel. Ez a politikai verseny már dezinformációs vetélkedéssé alakult, amint a kormányoknak meg kell felelniük a közvéleményük elvárásainak, egyben kedvezően alakítani az adott kormány képét a nemzetközi közvéleményben. Ebben az összefüggésben Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy olyan „globális narratíva-versenyre” figyelmeztetett, amelynek keretein belül egyes államok már dezinformációk használatával akarják lejáratni más kormányok hitelességét.

Az amerikai kibervédelemmel foglalkozó National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC) arlingtoni központja Virginiában. Illusztráció. (Fotó: Reuters / Larry Downing)Az amerikai kibervédelemmel foglalkozó National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC) arlingtoni központja Virginiában. Illusztráció. (Fotó: Reuters / Larry Downing)

A feszültséget csak fokozta Moszkva augusztus 11-i döntése, amellyel megadta az engedélyt egy vakcinára. Mindezt úgy, hogy a kritikus, harmadik szakaszát a tesztelésnek (ahol önkéntesek nagyobb csoportján tesztelik és kontroll csoportot is alkalmaznak) csak a hivatalos jóváhagyás utáni napon kezdték. Márpedig a harmadik fázis nélkülözhetetlen információforrás az esetleges vakcina hatékonyságát és biztonságát tekintve. A vakcina jóváhagyás kritikus fázisának és a klinikai kísérletek elvégzésének kihagyásával Moszkva méginkább kiélezte a nemzetközi vitát.

Állami hekkercsoportok

A kormányok világszerte nagy pénzekkel támogatják a vakcina kifejlesztését. Ezen központi támogatásokat elnyert szervezetek és cégek szinte törvényszerűen válnak kibertámadások célpontjaivá. Idén májusban az amerikai és a brit kibervédelmi ügynökség – a US Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) és a UK National Cybersecurity Centre (NCSC) – közös figyelmeztetésben hívták föl a figyelmet arra, hogy államilag támogatott hekkercsoportok céloznak meg olyan egészségügyi szerveket, gyógyszercégeket és orvosi kutatóállomásokat, amelyek részt vesznek a vakcina kifejlesztésében. Szintén májusban olyan brit szuperszámítógépeket támogató hálózatokat kellett ideiglenesen lekapcsolni, amelyek részt vettek a koronavírus kutatásban.

Az pedig a legtermészetesebb, hogy a Kína és az USA között örvénylő politikai feszültség erre a területre is kiterjed. Amerikai és európai hivatalnokok szerint Kína, Oroszország és Irán állami dezinformációs kampányokat folytat. Ezek során azzal vádolják a Nyugatot, hogy képtelen kezelni a járványt.

Akcióban a kínai állambiztonság

Az FBI vizsgálatai szerint Peking egyben aktívan próbálja aláásni a vakcinán dolgozó amerikai szervezetek, akadémiai intézmények és cégek kutatómunkáját. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium, helyt adva az FBI vizsgálatainak, júliusban két kínai, az állambiztonság – Guangdong State Security Department (GSSD) – által támogatott hekkerrel szemben is vádat emelt.

Ezek az ütésváltások mára egyértelműen a geopolitikai versengés szerves részei lettek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Makro / Külgazdaság Jutnak százmilliók a Gazdaságvédelmi Alapból a Római Magyar Akadémiára is
Csabai Károly | 2021. május 13. 08:22
Diplomáciai érdekekkel magyarázza a kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében, hogy 2021-2023 között közel 1 milliárd forintot biztosít az olasz fővárosban található épület felújítására.
Makro / Külgazdaság „Ez a válság is el fog múlni” – helyszíni interjú az indiai Covid-krízisről
Wéber Balázs | 2021. május 13. 05:37
Bár Indiát tavasszal valóban telibe kapta a Covid-válság, a negatív hatások egyes államokra, régiókra, városokra korlátozódnak, mondta el a Privátbankár.hu-nak Rajesh Ranganathan. A Dél-Indiában élő pénzügyi tanácsadó szerint az emberek a jövőben többet tesznek majd félre, és kevesebbet mozdulnak majd ki, ugyanakkor néhány éven belül nagyrészt visszatérhetnek a normális élethez. A lapunknak adott interjúban beszélt arról is, hogy miért most ugrott meg a fertőzésszám, kiket sújt leginkább a krízis, vannak-e halottégetések a krematóriumokon kívül, betartják-e a helyiek a karantént, bíznak-e a vakcinákban, és összességében hogyan tekintenek a mostani időszakra.
Makro / Külgazdaság Csányi Sándor szerint azokra a cégekre kellene koncentrálni, amelyeknek nehézséget okoz az újraindítás
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 19:37
Többek között a gazdasági újraindítás lehetőségeiről, az OTP eredményeiről, valamint a magyar euró is beszélt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottságnál a magyar helyreállítási alap terve
MTI | 2021. május 12. 18:31
Az 5800 milliárd forintos keretből 2500 milliárdot hívnánk le.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.