TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Órásiak a tétek a koronavírus-vakcina kifejlesztése körül, egyes államok már dezinformációval akarják lejáratni más kormányok hitelességét. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium két kínai, az állambiztonság által támogatott hekkerrel szemben is vádat emelt. Káncz Csaba jegyzete.

A világon napról napra dönt rekordokat az új koronavírusos fertőzöttek száma. Márpedig a kormányokon már szinte elviselhetetlen lett a politikai nyomás, hogy állítsák vissza a gazdaságot és a társadalmi életet a hagyományosan megszokott kerékvágásba. Ez olyan elvárás, amelynek teljesítése nagyban függ a COVID-19 elleni hatékony vakcina kifejlesztésétől.

Dezinformációs vetélkedés

A vakcina kifejlesztése körül tehát érthető módon megnőtt a nemzetközi politikai feszültség, mivel a kormányok elsőként akarják megkötni megállapodásaikat a vezető vakcinafejlesztőkkel. Ez a politikai verseny már dezinformációs vetélkedéssé alakult, amint a kormányoknak meg kell felelniük a közvéleményük elvárásainak, egyben kedvezően alakítani az adott kormány képét a nemzetközi közvéleményben. Ebben az összefüggésben Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy olyan „globális narratíva-versenyre” figyelmeztetett, amelynek keretein belül egyes államok már dezinformációk használatával akarják lejáratni más kormányok hitelességét.

Az amerikai kibervédelemmel foglalkozó National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC) arlingtoni központja Virginiában. Illusztráció. (Fotó: Reuters / Larry Downing) Az amerikai kibervédelemmel foglalkozó National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC) arlingtoni központja Virginiában. Illusztráció. (Fotó: Reuters / Larry Downing)

A feszültséget csak fokozta Moszkva augusztus 11-i döntése, amellyel megadta az engedélyt egy vakcinára. Mindezt úgy, hogy a kritikus, harmadik szakaszát a tesztelésnek (ahol önkéntesek nagyobb csoportján tesztelik és kontroll csoportot is alkalmaznak) csak a hivatalos jóváhagyás utáni napon kezdték. Márpedig a harmadik fázis nélkülözhetetlen információforrás az esetleges vakcina hatékonyságát és biztonságát tekintve. A vakcina jóváhagyás kritikus fázisának és a klinikai kísérletek elvégzésének kihagyásával Moszkva méginkább kiélezte a nemzetközi vitát.

Állami hekkercsoportok

A kormányok világszerte nagy pénzekkel támogatják a vakcina kifejlesztését. Ezen központi támogatásokat elnyert szervezetek és cégek szinte törvényszerűen válnak kibertámadások célpontjaivá. Idén májusban az amerikai és a brit kibervédelmi ügynökség – a US Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) és a UK National Cybersecurity Centre (NCSC) – közös figyelmeztetésben hívták föl a figyelmet arra, hogy államilag támogatott hekkercsoportok céloznak meg olyan egészségügyi szerveket, gyógyszercégeket és orvosi kutatóállomásokat, amelyek részt vesznek a vakcina kifejlesztésében. Szintén májusban olyan brit szuperszámítógépeket támogató hálózatokat kellett ideiglenesen lekapcsolni, amelyek részt vettek a koronavírus kutatásban.

Az pedig a legtermészetesebb, hogy a Kína és az USA között örvénylő politikai feszültség erre a területre is kiterjed. Amerikai és európai hivatalnokok szerint Kína, Oroszország és Irán állami dezinformációs kampányokat folytat. Ezek során azzal vádolják a Nyugatot, hogy képtelen kezelni a járványt.

Akcióban a kínai állambiztonság

Az FBI vizsgálatai szerint Peking egyben aktívan próbálja aláásni a vakcinán dolgozó amerikai szervezetek, akadémiai intézmények és cégek kutatómunkáját. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium, helyt adva az FBI vizsgálatainak, júliusban két kínai, az állambiztonság – Guangdong State Security Department (GSSD) – által támogatott hekkerrel szemben is vádat emelt.

Ezek az ütésváltások mára egyértelműen a geopolitikai versengés szerves részei lettek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél