BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 30. 15:13

Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Arab Emírségekben (UAE) található, 3,3 millió lakosú Dubaj városa rendkívül módon kitett a globális pénzügyi és (geo)politikai turbulenciáknak, legyen az az olajár beszakadása, az iráni-szaúdi konfliktus, a kínai-amerikai kereskedelmi kötélhúzás, vagy - a tengerparti fekvése és mesterséges szigetei miatt - a globális felmelegedés. Dubaj az utóbbi hónapokban még lendületesen építette a futurisztikus épületeket azon Expo 2020 számára, amely eredetileg október 20-án nyitotta volna meg kapuit, és a szervezők 3 millió látogatóval számoltak.

Védőmaszkot viselő turista fényképet készít a dubaji Burdzs al-Arab luxusszállodáról 2020. március 20-án. MTI/AP/Jon Gambrell Védőmaszkot viselő turista fényképet készít a dubaji Burdzs al-Arab luxusszállodáról 2020. március 20-án. MTI/AP/Jon Gambrell

Expo 2020

Politikailag is minden le volt vajazva, az Egyesült Államok pavilonjának megépítését a UAE finanszírozta volna. De a koronavírus-járvány és a globális pénzügyi nehézségek miatt a szervezők ezen a héten akarják megvitatni az Expo 2020 elhalasztását egy évvel. Nem elképzelhetetlen, hogy az egész megaprojekt becsődöl, hiszen már az előjelek is borúsak voltak.

A világszerte beharangozott Expo 2020 megrendezése előtt egy évvel már komoly pénzügyi problémák törtek a felszínre a gigantikus projekteknél.  Ezért Dubaj tavaly szeptemberben bejelentette, hogy leállítja gigarepterének (Dubai World Central) az építését. Márpedig ennek a létesítménynek kellett volna évi akár 260 millió utast menedzselnie, egyben ez lett volna a Közel-Kelet legnagyobb légicégének, az Emirates légitársaságnak az új központja.

Úgy tűnik, hogy Dubaj „megépítjük és majd jönnek az új befektetők”-modellje egyre inkább nem működik. Napjainkban ráadásul a járvány miatt a világ legmagasabb felhőkarcolója, a 828 méter magas Burdzs Kalifa már le van zárva a turisták előtt, ahogyan Dubaj strandjai is mindenki számára lezárt övezetté váltak. Az Emirates légitársaság múlt szerdán állította le összes járatát, az Abu-Dzabi központú Etihad Airways pedig múlt pénteken. Az Emirates a munkatársainak három hónapra megkurtítja a fizetését 25-50 százalékkal, és egyelőre nem akarja elbocsátani alkalmazottait.

Ábrándok kergetése

De nemcsak a légitársaság állt le Dubajban, hanem az ingatlanpiac is. Sorra zárnak be a frissen megnyitott és a régebben üzemelő luxus-szállodák is. Olyan óriási szállodaláncok, mint a Jumeirah Csoport nem csak Dubaj leállása miatt szenved. Az elmúlt években az egész Arab-öbölben komoly befektetéseket hajtott végre, amely hotelek most üresen állnak.

Hasonló megrendülést látunk a teljes ingatlanpiacon, ahol lasszóval kell fogni az új vevőket. Mi több, az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnőtt az állásukat elvesztettek száma, akik ezért képtelenek fiizetni a jelzáloghiteleiket. Egy piaci összeomlást megakadályozandó Dubaj kormánya úgy döntött, hogy április 1-től kamatmentes halasztást engedélyez a törlesztőrészletekre.

Egyben felfüggesztették a jelzáloghitelek és lakásbérletek nemfizetése miatti kilakoltatásokat. Az UAE ezen felül egy 34 milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomagot jelentett be. Múlt szombaton pedig bevezetett egy gazdasági élénkítő csomagot a szabadkereskedelmi övezetei számára is.

Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel, így a 2008-as válság egyik percről a másikra vetett véget akkor a település építkezési lázának.  A bankrendszere is megrendült, ezért a UAE 2008 októberében 19 milliárd dollár gyorssegéllyel támogatta meg a szektort.  A „Dubai World”, amely a település befektetéseit kezelte, 2009 novemberében kérte adósságainak átütemezését.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél