TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Arab Emírségekben (UAE) található, 3,3 millió lakosú Dubaj városa rendkívül módon kitett a globális pénzügyi és (geo)politikai turbulenciáknak, legyen az az olajár beszakadása, az iráni-szaúdi konfliktus, a kínai-amerikai kereskedelmi kötélhúzás, vagy - a tengerparti fekvése és mesterséges szigetei miatt - a globális felmelegedés. Dubaj az utóbbi hónapokban még lendületesen építette a futurisztikus épületeket azon Expo 2020 számára, amely eredetileg október 20-án nyitotta volna meg kapuit, és a szervezők 3 millió látogatóval számoltak.

Védőmaszkot viselő turista fényképet készít a dubaji Burdzs al-Arab luxusszállodáról 2020. március 20-án. MTI/AP/Jon Gambrell Védőmaszkot viselő turista fényképet készít a dubaji Burdzs al-Arab luxusszállodáról 2020. március 20-án. MTI/AP/Jon Gambrell

Expo 2020

Politikailag is minden le volt vajazva, az Egyesült Államok pavilonjának megépítését a UAE finanszírozta volna. De a koronavírus-járvány és a globális pénzügyi nehézségek miatt a szervezők ezen a héten akarják megvitatni az Expo 2020 elhalasztását egy évvel. Nem elképzelhetetlen, hogy az egész megaprojekt becsődöl, hiszen már az előjelek is borúsak voltak.

A világszerte beharangozott Expo 2020 megrendezése előtt egy évvel már komoly pénzügyi problémák törtek a felszínre a gigantikus projekteknél.  Ezért Dubaj tavaly szeptemberben bejelentette, hogy leállítja gigarepterének (Dubai World Central) az építését. Márpedig ennek a létesítménynek kellett volna évi akár 260 millió utast menedzselnie, egyben ez lett volna a Közel-Kelet legnagyobb légicégének, az Emirates légitársaságnak az új központja.

Úgy tűnik, hogy Dubaj „megépítjük és majd jönnek az új befektetők”-modellje egyre inkább nem működik. Napjainkban ráadásul a járvány miatt a világ legmagasabb felhőkarcolója, a 828 méter magas Burdzs Kalifa már le van zárva a turisták előtt, ahogyan Dubaj strandjai is mindenki számára lezárt övezetté váltak. Az Emirates légitársaság múlt szerdán állította le összes járatát, az Abu-Dzabi központú Etihad Airways pedig múlt pénteken. Az Emirates a munkatársainak három hónapra megkurtítja a fizetését 25-50 százalékkal, és egyelőre nem akarja elbocsátani alkalmazottait.

Ábrándok kergetése

De nemcsak a légitársaság állt le Dubajban, hanem az ingatlanpiac is. Sorra zárnak be a frissen megnyitott és a régebben üzemelő luxus-szállodák is. Olyan óriási szállodaláncok, mint a Jumeirah Csoport nem csak Dubaj leállása miatt szenved. Az elmúlt években az egész Arab-öbölben komoly befektetéseket hajtott végre, amely hotelek most üresen állnak.

Hasonló megrendülést látunk a teljes ingatlanpiacon, ahol lasszóval kell fogni az új vevőket. Mi több, az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnőtt az állásukat elvesztettek száma, akik ezért képtelenek fiizetni a jelzáloghiteleiket. Egy piaci összeomlást megakadályozandó Dubaj kormánya úgy döntött, hogy április 1-től kamatmentes halasztást engedélyez a törlesztőrészletekre.

Egyben felfüggesztették a jelzáloghitelek és lakásbérletek nemfizetése miatti kilakoltatásokat. Az UAE ezen felül egy 34 milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomagot jelentett be. Múlt szombaton pedig bevezetett egy gazdasági élénkítő csomagot a szabadkereskedelmi övezetei számára is.

Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel, így a 2008-as válság egyik percről a másikra vetett véget akkor a település építkezési lázának.  A bankrendszere is megrendült, ezért a UAE 2008 októberében 19 milliárd dollár gyorssegéllyel támogatta meg a szektort.  A „Dubai World”, amely a település befektetéseit kezelte, 2009 novemberében kérte adósságainak átütemezését.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem a Biden-Trump csörte lesz az eddigi legextrémebb verseny az amerikai elnökválasztások történetében
Szarvas György | 2020. október 31. 13:54
Sorsdöntőnek bizonyulhat a november 3-án megtartandó amerikai elnökválasztás, kérdés ugyanis Trump miként reagál egy esetleges elvesztett, vagy éppen megnyert választásra. A The Wall Street Journal felidézi azokat a korábbi amerikai elnökválasztásokat, melyek a mostanihoz hasonló kiélezett helyzetben zajlottak. 
Makro / Külgazdaság Még a Puskás Arénánál is drágább lesz a Nemzeti Atlétikai Központ
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 12:51
Közel 204 milliárd forintot szán egy friss kormányhatározat szerint az ország a 2023-as világbajnokságra épülő Nemzeti Atlétikai Központra.
Makro / Külgazdaság Megint milliárdokkal löki meg a munkásszálló bizniszt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 11:19
Újabb 5 milliárd forintot ad a kormány munkásszállások kialakítására. Három hónapon belül ez már a második injekció ennek az ágazatnak. Főleg a keleti megyék iparvárosaiban ugorhat meg a férőhelyek száma és már gazdasági társaságok is igényelhetik a pénzt. A beruházók akár a költségek 70-80 százalékát is közpénzből szerezhetik meg.
Makro / Külgazdaság Így nem közeledünk, hanem még jobban leszakadunk Európától
Király Béla | 2020. október 31. 08:56
Pénteken tették közzé a harmadik negyedévre vonatkozó első becsléseket s német és a francia GDP-re is, amelyek a vártnál erősebb növekedésről tanúskodtak. Ezen a napon erősítette meg Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a korábbinál nagyobb visszaesést várnak. Ez pedig azt vetítheti előre, hogy a lemaradásunk idén nem csökken, hanem növekszik a centrumhoz képest.
Makro / Külgazdaság Trump és Biden kalandjai egy párhuzamos univerzumban – A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2020. október 30. 19:44
Amikor Joe Biden bekerült a Szenátusba, Elvis Presley  még élt, Vietnámra pedig hullottak az amerikai bombák. Amikor Donald Trump dolgozni kezdett apja cégbirodalmában, még nem járt ember a Holdon.
Makro / Külgazdaság Nem tetszik az EU-nak Orbán Viktor vakcinavásárlási terve?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 18:33
Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak - jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője.
Makro / Külgazdaság 70 milliárd dollár a tét – elvennék a tüntetők a király vagyonát
Káncz Csaba | 2020. október 30. 14:34
A globális recesszió időszakában a thaiföldi tüntetők már nem nézik el a király élvhajhász életmódját. A tét a 70 milliárd dolláros vagyon, amelyet most a nép visszakövetel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 272 millió eurós exporttöbblet a külkereskedelmi áruforgalomban
MTI | 2020. október 30. 10:53
Augusztusban az export euróban kifejezett értéke 2,2 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az áruforgalmi mérleg egyenlege 257 millió euróval javult, 272 millió euró exporttöbbletet mutatott - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Makro / Külgazdaság Augusztusban 9,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 10:36
A 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5,0 százalékkal emelkedtek a nyári hónapban. 
Makro / Külgazdaság Pedagógusok: zárják be az iskolákat az alsó tagozatok kivételével!
Kormos Olga | 2020. október 30. 09:28
Petíció aláírásával kérik a pedagógusok a kormányt, hogy sürgősen tegyen a tavaszihoz hasonló lépéseket, a vírus oktatási intézményekben való terjedésének megfékezése érdekében.  
Friss
hírlevél