Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szlovák miniszterelnök szívinfarktusa lebénította a kormányzatot és a legerősebb pártot. Holott Ficónak kellene egyben tartani egy négy, egymástól ideológiailag is különböző politikai formációt, amelyek most, a kormányváltás után egy hónappal sem tudtak még megegyezni egy sor kardinális kérdésben. A szlovák politikai lebénulás komoly kérdéseket vet föl a hazai folyamatokkal kapcsolatban is. Káncz Csaba és Zsoldos Ákos jegyzete.
Robert Fico szlovák miniszterelnök márciusban a brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve. Fotó: EPA/Laurent Dubrule

Robert Fico szlovák miniszterelnök a múlt héten saját autójával érkezett a pozsonyi Kramáre kórházba, miután tartósan rosszul érezte magát. A kórház és a kormány szóvivője is megerősítette, az orvosok szívinfarktusra gyanakszanak, ezért azóta bent tartják a kormányfőt. Az utóbbi napokban kiszivárgott információk szerint az orvosok műtétre készülnek. A kormány médiumain és szóvivőkön keresztül ennek ellenére masszívan dolgozik a dolog eljelentéktelenítésén, annak politikai súlyát pedig egész egyszerűen elbagatellizálják.

A legerősebb párt lebénul

A szlovák közvéleményt sokkolta a miniszterelnök súlyos állapota. Egy ország első számú politikai vezetőjének egészségügyi problémája általában több kérdést is felvet, Szlovákia esetében a miniszterelnök rosszulléte viszont az egész politikai rendszert ingatta meg. A kormányzó Smer párt – mintha leforrázták volna – megbénulva áll, és aggódva várja a fejleményeket. Ami ijesztőbb probléma, hogy ez a helyzet az egész – kizárólag a hatalom és a források megszerzésének céljából létrejövő - kormánykoalícióra is igaz.

A Smer Szlovákia legerősebb, és egyetlen stabil szavazóbázissal rendelkező pártja. A politikai palettán nincs olyan párt, amely akár csak megközelíthetné a Smer népszerűségét. Valójában azonban nem a Smer, hanem Robert Fico és az ő populista, „kisemberbarát”, nemzeti-népi-antiurbánus, demagóg politikája a népszerű. Van ugyan a Smernek egy Lázár Jánosa Robert Kaliňák személyében, de ahogy Magyarországon Lázár, Kaliňák is legfeljebb a Smeren belül lehet tényező. A Smer pedig Fico nélkül egész egyszerűen nem létezik.

Nem véletlenül került kiemelésre a Ficóról szóló kormányzati állapotjelentésben, hogy saját autóját vezetve érkezett a kórházba, és nem véletlenül tagadják hivatalosan azt, ami azóta már sejthető: a miniszterelnököt szívinfarktussal kezelik. Az erős, karizmatikus vezető is egy törékeny ember, és ha kiesik a rendszerből – ha csak egy kis időre is – a rendszer összeomlik, mert egy hibásan felépített séma szerint működik, ami a tekintélyen és az üres, csak a hatalomra fókuszáló populista politikán alapszik.

Előre az orbáni úton

Robert Fico 2012-es hatalomra kerülése után tanult korábbi kormányzása hibáiból: tökéletesen lemásolta az orbáni példát, és a bíróságokon, médiumokon és egyetemeken át a legfőbb ügyészig a saját embereit ültette. Nem történt ez másképp a gazdasági életben sem. Noha Fico – jó szociáldemokrata lévén – nagyfokú államosítási szándékot jelentett be (mint ahogy azt véghez is vitte a piacilag kevésbé jelentős ágazatok esetén), a nagy nyereséget termelő állami vállalatokat kivétel nélkül átjátszotta a Smer-hez közeli oligarcháknak. Mindemellett a mély reformot igénylő alrendszereket érintetlenül hagyta, hogy a népszerűsége még csak véletlenül se csökkenjen egy társadalmi szféra esetleges érdeksérelme által. A négy éves ciklusát így a politikai szélcsend, a korrupció és a populista szólamok (patetikus migráns-szidalmazás, ár- és adócsökkentés) jellemezték.

Az erős vezérek köré épülő politikai tömörülések a vezető kiesésével alapjaikban rendülnek meg. Hogy a Smer nem több egy egyemberes pártnál, azt az is bizonyítja, hogy Fico már megalakulása óta vezeti a pártot, ráadásul túlélt egy papíron megnyert választást és egy elnökválasztási vereséget is. A Smer nem tudott kitermelni még egy olyan karizmatikus vezetőt, aki Ficot ezen kritikus időszakok alatt váltani tudta volna. A pártelnök pozíciója kikezdhetetlen. Fico ennek ellenére talán mégis fenyegetve érzi magát, hiszen betegsége óta a különböző őt illető feladatokat nem egy kézben összpontosította, hanem megosztotta a Smer második és harmadik emberei, Kaliňák és Peter Pellegrini között.

Ráadásul éppen ebben az időszakban Ficonak kellene egyben tartania egy négy, egymástól ideológiailag is különböző politikai formációt, amelyek most, a kormányváltás után egy hónappal sem tudtak még megegyezni egy sor kardinális kérdésben. Mindezt tetézi, hogy a Smer a márciusi választásokon a korábbi támogatottságához képest 15%-ot veszített és kellemetlen kompromisszumokra kényszerült, hogy kormányozni tudjon.

Súlyos hatalmi megingás lenne hazánkban is

De milyen hatalmi és belpolitikai megingás következne be hazánkban egy hasonló, nem kívánt esemény bekövetkezésekor? Az utóbbi időszakban a kormányzat második vonalában inkább egymással konkuráló hatalmi vonulatokat épített ki a miniszterelnök (Lázár kontra Rogán), miközben a Fidesz Orbán hiányában könnyen beomlana karizmatikus vezető híján.

Az a ’teljes pályás’ személyi hatalomkoncentráció, amelyet a pártelnök-miniszterelnök az utóbbi években véghezvitt, párosítva a kiegyensúlyozó intézményrendszer szisztematikus legyengítésével (Legfőbb Ügyészség, Alkotmánybíróság, Állami Számvevőszék stb.), szintén jogossá teszi a probléma felvetését és szükségessé a mostani szlovák belpolitikai folyamatok tanulmányozását.

Káncz Csaba és Zsoldos Ákos jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egészségügyi munkaszerződések: volt, akinek 5 perce volt megnézni és dönteni
Kormos Olga | 2021. március 2. 17:43
Véget ért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétvégi jogsegély-kampánya, amelyet az egészségügyi dolgozók számára tartott annak érdekében, hogy tisztábban lássanak az új munkaszerződésük aláírása előtt. Arra kértük a TASZ-t, hogy osszák meg lapunkkal a tapasztalataikat.
Makro / Külgazdaság Mérlegen az egészségügy: a dolgozók 5 százaléka nem írt alá
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 16:46
Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint - közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató, aki óriási eredménynek nevezte ezt.
Makro / Külgazdaság Forrongások Európa határán – radikalizálódik a fiatalság
Káncz Csaba | 2021. március 2. 15:27
Európa déli szomszédságában a túlnépesedés, a korrupt kormányzatok, a hadsereg túlzott befolyása és a munkahelyek hiánya a fiatalokat egyre inkább radikalizálja.  Két forrongó országot veszünk górcső alá.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezekben az egészségügyi intézményekben lehet fennakadásokkal számolni
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 10:38
Bár nem hivatalosan, de március 1-jéig kitolta az Országos Kórházfőigazgatóság az egészségügyi dolgozók jogállásával kapcsolatos új munkaszerződések aláírását, ennek ellenére már tegnap érkeztek hírek arról, mely intézményekben 'kapcsolták le' a villanyt. Ma pedig újabb egészségügyi intézményekről jönnek információk, hol látják el márciustól kevesebben a betegeket.
Makro / Külgazdaság KSH: a GDP 1,4 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben
MTI | 2021. március 2. 09:25
A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 6071 beteget ápolnak kórházban
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 09:05
Folyamatosan zajlik az oltás, már 721 677 fő a beoltottak száma, közülük 252 847 fő már a második oltását is megkapta. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján ismertetik a következő egy hét oltási programját.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: A cseheknél a bérek száz százalékára emelik a táppénzt
MTI | 2021. március 2. 08:21
A bérek szász százalékára emelik a táppénz összegét márciusban és áprilisban Csehországban - döntött hétfőn este a cseh kormány.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklósnak van még ötlete, hogy mit lehetne még szigorítani
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 07:37
A miniszter szerint az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartását is szigoríthatják.
Makro / Külgazdaság Íme a Szijjártó-lista: Kínából és Oroszországból is korlátozás nélkül lehet hazajönni!
Privátbankár.hu | 2021. március 2. 07:05
Ezekből az országokból is korlátozás nélkül lehet visszajönni egy üzleti út után.
Makro / Külgazdaság Még, hogy 5 másodperc? Az átutalások közel kétharmada 1 másodpercen belül célba ért
Csabai Károly | 2021. március 2. 06:07
Ma napra pontosan egy éve, hogy a legfeljebb 10 millió forint értékben indított átutalásainknak azonnal el kell jutniuk A-ból B pontba, ami a gyakorlatban maximum 5 másodpercet jelent. Megnéztük, mennyire teljesültek e jogszabályban rögzített elvárások és hogy mit hozhat a jövő. Nem is gondolnánk, milyen hatalmas pénzmennyiség fordult meg egy év alatt az új rendszerben.
Friss
hírlevél