Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szlovák miniszterelnök szívinfarktusa lebénította a kormányzatot és a legerősebb pártot. Holott Ficónak kellene egyben tartani egy négy, egymástól ideológiailag is különböző politikai formációt, amelyek most, a kormányváltás után egy hónappal sem tudtak még megegyezni egy sor kardinális kérdésben. A szlovák politikai lebénulás komoly kérdéseket vet föl a hazai folyamatokkal kapcsolatban is. Káncz Csaba és Zsoldos Ákos jegyzete.
Robert Fico szlovák miniszterelnök márciusban a brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve. Fotó: EPA/Laurent Dubrule

Robert Fico szlovák miniszterelnök a múlt héten saját autójával érkezett a pozsonyi Kramáre kórházba, miután tartósan rosszul érezte magát. A kórház és a kormány szóvivője is megerősítette, az orvosok szívinfarktusra gyanakszanak, ezért azóta bent tartják a kormányfőt. Az utóbbi napokban kiszivárgott információk szerint az orvosok műtétre készülnek. A kormány médiumain és szóvivőkön keresztül ennek ellenére masszívan dolgozik a dolog eljelentéktelenítésén, annak politikai súlyát pedig egész egyszerűen elbagatellizálják.

A legerősebb párt lebénul

A szlovák közvéleményt sokkolta a miniszterelnök súlyos állapota. Egy ország első számú politikai vezetőjének egészségügyi problémája általában több kérdést is felvet, Szlovákia esetében a miniszterelnök rosszulléte viszont az egész politikai rendszert ingatta meg. A kormányzó Smer párt – mintha leforrázták volna – megbénulva áll, és aggódva várja a fejleményeket. Ami ijesztőbb probléma, hogy ez a helyzet az egész – kizárólag a hatalom és a források megszerzésének céljából létrejövő - kormánykoalícióra is igaz.

A Smer Szlovákia legerősebb, és egyetlen stabil szavazóbázissal rendelkező pártja. A politikai palettán nincs olyan párt, amely akár csak megközelíthetné a Smer népszerűségét. Valójában azonban nem a Smer, hanem Robert Fico és az ő populista, „kisemberbarát”, nemzeti-népi-antiurbánus, demagóg politikája a népszerű. Van ugyan a Smernek egy Lázár Jánosa Robert Kaliňák személyében, de ahogy Magyarországon Lázár, Kaliňák is legfeljebb a Smeren belül lehet tényező. A Smer pedig Fico nélkül egész egyszerűen nem létezik.

Nem véletlenül került kiemelésre a Ficóról szóló kormányzati állapotjelentésben, hogy saját autóját vezetve érkezett a kórházba, és nem véletlenül tagadják hivatalosan azt, ami azóta már sejthető: a miniszterelnököt szívinfarktussal kezelik. Az erős, karizmatikus vezető is egy törékeny ember, és ha kiesik a rendszerből – ha csak egy kis időre is – a rendszer összeomlik, mert egy hibásan felépített séma szerint működik, ami a tekintélyen és az üres, csak a hatalomra fókuszáló populista politikán alapszik.

Előre az orbáni úton

Robert Fico 2012-es hatalomra kerülése után tanult korábbi kormányzása hibáiból: tökéletesen lemásolta az orbáni példát, és a bíróságokon, médiumokon és egyetemeken át a legfőbb ügyészig a saját embereit ültette. Nem történt ez másképp a gazdasági életben sem. Noha Fico – jó szociáldemokrata lévén – nagyfokú államosítási szándékot jelentett be (mint ahogy azt véghez is vitte a piacilag kevésbé jelentős ágazatok esetén), a nagy nyereséget termelő állami vállalatokat kivétel nélkül átjátszotta a Smer-hez közeli oligarcháknak. Mindemellett a mély reformot igénylő alrendszereket érintetlenül hagyta, hogy a népszerűsége még csak véletlenül se csökkenjen egy társadalmi szféra esetleges érdeksérelme által. A négy éves ciklusát így a politikai szélcsend, a korrupció és a populista szólamok (patetikus migráns-szidalmazás, ár- és adócsökkentés) jellemezték.

Az erős vezérek köré épülő politikai tömörülések a vezető kiesésével alapjaikban rendülnek meg. Hogy a Smer nem több egy egyemberes pártnál, azt az is bizonyítja, hogy Fico már megalakulása óta vezeti a pártot, ráadásul túlélt egy papíron megnyert választást és egy elnökválasztási vereséget is. A Smer nem tudott kitermelni még egy olyan karizmatikus vezetőt, aki Ficot ezen kritikus időszakok alatt váltani tudta volna. A pártelnök pozíciója kikezdhetetlen. Fico ennek ellenére talán mégis fenyegetve érzi magát, hiszen betegsége óta a különböző őt illető feladatokat nem egy kézben összpontosította, hanem megosztotta a Smer második és harmadik emberei, Kaliňák és Peter Pellegrini között.

Ráadásul éppen ebben az időszakban Ficonak kellene egyben tartania egy négy, egymástól ideológiailag is különböző politikai formációt, amelyek most, a kormányváltás után egy hónappal sem tudtak még megegyezni egy sor kardinális kérdésben. Mindezt tetézi, hogy a Smer a márciusi választásokon a korábbi támogatottságához képest 15%-ot veszített és kellemetlen kompromisszumokra kényszerült, hogy kormányozni tudjon.

Súlyos hatalmi megingás lenne hazánkban is

De milyen hatalmi és belpolitikai megingás következne be hazánkban egy hasonló, nem kívánt esemény bekövetkezésekor? Az utóbbi időszakban a kormányzat második vonalában inkább egymással konkuráló hatalmi vonulatokat épített ki a miniszterelnök (Lázár kontra Rogán), miközben a Fidesz Orbán hiányában könnyen beomlana karizmatikus vezető híján.

Az a ’teljes pályás’ személyi hatalomkoncentráció, amelyet a pártelnök-miniszterelnök az utóbbi években véghezvitt, párosítva a kiegyensúlyozó intézményrendszer szisztematikus legyengítésével (Legfőbb Ügyészség, Alkotmánybíróság, Állami Számvevőszék stb.), szintén jogossá teszi a probléma felvetését és szükségessé a mostani szlovák belpolitikai folyamatok tanulmányozását.

Káncz Csaba és Zsoldos Ákos jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kevesebb vakcinát kapunk a jövő héten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 17. 10:33
 Erről Müller Cecília beszélt egy ma reggel közölt interjúban.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Friss
hírlevél