TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  

Az idei év eddigi kihívásai alaposan megtépázták Észak-Korea (KNDK) társadalmi rendjét. A súlyos áradások, a COVID-járvány és az alapvető élelmiszerek hiányát megérzi a társadalom szinte összes csoportja. A nélkülözés olyan szintet ért el, hogy kiszivárgott beszámolók szerint drámaian megugrott a kábítószer-kereskedelem és a prostitúció.

Orosz kiberbűnözőket bérelhettek fel. Fotó: depositphotos Orosz kiberbűnözőket bérelhettek fel. Fotó: depositphotos

A rezsim veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is egyre kétségbeesettebben kezd bűnözői tevékenységekbe. Az Intel 471 nevű biztonsági cég szakértőinek múlt havi beszámolója szerint a phenjani rezsim orosz kiberbűnözőket bérelhetett föl, hogy behatolhasson bankok rendszereibe és pénzt, valamint adatokat lophasson el.

A dán művelet

De ez mind kismiska ahhoz képest, amit két, önmagát fegyverkereskedőnek kiadó dán aktivista szagolt ki hosszas kutatómunkával a KNDK-ban. A titkos felvételeikből 2 órás dokumentumfilmet állítottak össze, amely az elmúlt napokban nagy port vert föl a skandináviai közönség és a politikusok között. A 10 éven át felépített műveletet gondosan megtervezték: egyikük, Ulrich Larsen először is beépült a Koreai Baráti Társaságba (angol rövidítéssel: KFA), amely a hivatalos észak-koreai adatok szerint a világ 120 államában működik azzal a céllal, hogy terjessze a „valóságot” a bezárkózott országról.

Larsen hamarosan összeismerkedett a szervezetben egy spanyol aktivistával, akinek közvetlen szálai voltak a phenjani rezsimhez. A spanyolnak ráadásul már feladata is volt, „befektetőket” kellett találnia a pénztelen Phenjan számára. Itt jött a képbe egy másik dán, egy idegenlégiót és börtönt is megjárt személy, aki „Mr. James” néven adta ki magát befektetőnek.

Mr. James olyan ügyesen kezelte az illegális fegyverüzleteket észak-koreai megbízói számára, hogy végül azt a megbízást kapta, hogy vásároljon egy szigetet a kelet-afrikai Uganda partjainál. Ott kellett volna neki felhúznia feddésként egy üdülő-falut, amely alatt valójában egy fegyver- és drogkereskedő bunker jött volna létre. Ezen a ponton a dánok kivonultak az együttműködésből és borítottak a televízióban.

Karikába lőtt rezsim

A lebukott rezsim nagykövetsége elhatárolódott a dokumentumfilmtől, azt hamisnak nevezve.  Phenjan most nincsen könnyű helyzetben, ugyanis az ország ellen fennálló nemzetközi szankciók megtiltják a rezsim számára a fegyverkereskedelmet.

A svéd, valamint a dán külügyminiszter a dokumentumfilm levetítése után a hétvégén közös közleményben jelentették be, hogy országaik ENSZ-képviseletén keresztül a világszervezet szankciós bizottságához fordulnak. A következő lépésként pedig EU-s szinten is meg akarják vitatni az ügyet.

Az EU a világ összes országa közül a KNDK-val szemben alkalmazza a legszigorúbb szankciós intézkedéseket. Ezek bevezetésére az ország nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztésére irányuló tevékenységeire válaszul került sor, mivel ezek a tevékenységek számos ENSZ BT-határozatot sértenek.

Az EU átültette az ENSZ Biztonsági Tanácsának valamennyi vonatkozó határozatát, és saját autonóm szankciórendszert vezetett be a KNDK-val szemben, amely kiegészíti és megerősíti az ENSZ által elfogadott szankciókat. Az ENSZ 80 személlyel és 75 szervezettel szemben vezetett be szankciókat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél