<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közparkként születne újjá a jelenleg javarészt önkormányzati parkolóként üzemelő Városháza Park. Jó esetben a ciklus végére nyílhatna meg, de addig még túl kell jutni néhány nem is annyira apró bukkanón.
Karácsony Gergely főpolgármester a Főpolgármesteri Hivatal 1956-os rendezvényén a Városháza parkolójában 2019. október 23-án. Illusztráció. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nyissunk új fejezetet, a felelősségvállalás új korszakát, legyen ennek a szimbóluma ez a tér, amely a megújulása után minden nap nyitva áll majd az emberek előtt - mondta Karácsony Gergely az október 23-i ünnepi beszédében a Városháza megnyitott parkolójában. (A képen Karácsony Gergely beszéd utáni spontán ölelgetése a parkolóban.)

A parkavatóra azonban bizonyosan sok évet kell még várnunk. A terület ugyan a fővárosi önkormányzat tulajdonában áll, így a megvételére nem kell költeni, viszont a kialakítása és főként Városháza meglehetősen romos állapotban leledző határoló homlokzatának felújítása tetemes összeget emészthet majd fel – mutat rá Bardóczi Sándor tájépítész.

Közelítő becslése szerint is legalább 15-20 milliárd forintos költséggel számolhat az új városvezetés. Ebből legkevesebb 8 milliárdot vihet el a homlokzat helyreállítása, különös tekintettel a műemlékvédelmi előírásokra.

– Nagyon szomorú lennék, ha egy 250-300 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodó város öt év alatt nem tudná ezt a pénzt kigazdálkodni – teszi hozzá a szakember, aki szerint okos tervezéssel, illetve megfelelően kidolgozott üzemeltetési koncepcióval a vállalkozás talán kevesebből is kihozható, hiszen a park szélére galériák és kávézók telepíthetőek, amelyektől bérleti díjat szedhető. A bevételre alapozva pedig akár befektetőtárs vagy banki hitel is bevonható. Kérdés persze, hogy ehhez hozzájárulna-e a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és főként az Orbán-kormány, lévén utóbbi hozzájárulása nélkül nem vehet fel hitelt egyetlen önkormányzat sem.

A most 15-20 milliárdra taksált, később minden bizonnyal jócskán meghízó kiadás forrását a szakember bizakodása ellenére nem lesz könnyű megtalálni az erős financiális gondokkal űzdő fővárosi önkormányzatnál. Ráadásul a Fővárosi Közgyűlésben is jól meg kell tudni indokolni majd, hogy a kampányban ígért CT-berendezések helyett, miért látvány beruházásra költi Budapest pénzét.

A finanszírozási modell kialakítása előtt azonban még számos fontos lépést kell megtennie a városvezetésnek – figyelmeztet a Liget-projekt és a római-parti védmű elleni fellépéséről ismert szakember. Az első két évet minden bizonnyal elviszi az előkészítés. Elsőként el kell készíteni a tervezési programot. Ezt követheti a társadalmi egyeztetés és a nyílt tervpályázat lebonyolítása. Előbbi nem hagyható el, hiszen nagyon sok érdeket – urbanisztikai elvek, fővárosi és kerületi önkormányzati elképzelések, a budapestiek kívánsága, valamint a tűzoltóság és az ott élők elvárásai, stb. - kell egyeztetni. Ez önmagában is egy hosszadalmas, nagy körültekintést igénylő feladat. A vállalható konszenzus kialakítása után meghirdethető a tervezői pályázat, amelynek mindenképpen nyílt és kevés megkötést tartalmazónak kell lenni. Ez az alap a sikeres megvalósításhoz. Ezt követi a tervezési, majd az engedélyezési fázis.

Ezzel szintén akadhatnak majd gondok. Az V. kerület polgármestere az a Szentgyörgyvölgyi Péter maradt, aki 2014-ben váltotta a többek között belvárosi ingatlanértékesítési gyakorlatáról elhíresült Rogán Antalt. A kerületvezetés jellege azóta sem sokat változott, így aligha bizonyulnak segítőkésznek. Másrészt az építési engedélyt várhatóan a budapesti kormányhivatal V. kerületi hivatalának építésügyi osztálya adja majd ki, amelyet a megbízható és a kormányhoz rendkívül lojális Kosztyu Anikó vezet.

Ez a hatóság jár el szinte minden a kormány számára ilyen vagy olyan szempontból fontos ügyben, legyen az kiemelt kormányzati sportberuházás, Liget-projekt, Tiborcz István belvárosi hotelépítése vagy éppen Orbán Viktor barátjaként ismert török vállalkozó által indított közvágóhídi projekt. Az engedélyezési eljárás könnyen elhúzódhat vagy akár meg is akadhat.

Mindezek sikeres lezárása után hirdethetik meg a kivitelezői pályázatot, ami szintén elhúzódhat az esetlegesen túlárazott ajánlatok miatt. A szerződéskötés után kezdődhet a munka, ami szintén sok hónapot vihet el. A városvezetésnek azonban jó lesz igyekezni a projekt indításával, hogy a következő választásokig végezzenek, különben könnyen úgy járhatnak a terület átépítésével, ahogy Demszky Gábor.

Forrás: Facebook
hirdetés

A frissen megválasztott Tarlós István és csapata az építési engedély kiadása előtti pillanatban fújta le a Városháza Fórum beruházást, amikor már csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pecsétje hiányzott a tervlapokról.

A 2005-ben elbontott Károly körúti bazársor mögötti, a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a 2012-ben kipaterolt Merlin Színház épületét és a Belvárosi Tűzőrséget is magába foglaló, 40 ezer négyzetméteres tömb beépítésére egy 2006-os ötletpályázat után 2008 áprilisában írt ki építészeti tervpályázatot a Demszky Gábor vezette főváros. A tendert Erick van Egeraat nyerte meg három különböző funkciót – kultúra, kereskedelem és közigazgatás – összeolvasztó tervével. (Ez látható a fenti képen.)

A 118 ezer négyzetméter bruttó alapterületű épületegyüttesből 40 ezer négyzetméter épült volna újonnan. Az üzleteket, kávéházakat és éttermeket befogadó földszint fölött a városházi irodák, dizájnhotel és egy multifunkcionális színház is helyet kapott volna. Időközben a Rogán Antal vezette belvárosi önkormányzat a főváros Fashion Street folytatásához szükséges kerületi bontások miatti tiltakozására válaszul változtatási tilalmat rendelt el a területen. S nem csak ez volt a gond. Egyre többen támadták Egeraat terveit a túlzott beépítés miatt. Egeraat előbb csődöt jelentett, majd az új csapattal átdolgozta a terveket: az épülethez hozzá toldottak egy 65 méteres kilátótornyot. A városvezetés pedig nem mondott a megvalósításról.

A komplexum megvalósítását kezdetektől egy széles pénzügyi alapokkal rendelkező befektetői csoport bevonásával képzelték el a városvezetők. (Az ingatlan fővárosi tulajdonban maradt volna, a beruházó hosszú távú használati jogáért cserébe.) A befektetői pályázatot azonban nem írták ki.

A beruházással kapcsolatban kötött szerződések összértéke meghaladja a 811 millió forintot. A legjelentősebb tétel a tervezési szerződés volt – 416 millió – míg például pénzügyi és jogi tanácsadásra 115 milliót, fedezetkezelésre 55 milliót, technikai közreműködésre 1,8, míg a tervpályázat előkészítésére több mint hatmilliót fizettek ki. Mindez eltörpült a beruházás akkoriban 42 milliárd forintra taksált összköltsége mellett.

A projektet elindító Demszky Gábor korábbi főpolgármester a választások előtt többször is hangsúlyozta, hogy egy jól előkészített projektet hagynak a leendő városvezetőkre. A Fidesz választási győzelme után nem sokáig volt kérdéses a beruházás sorsa. Tarlós István főpolgármester már a választások előtt sem titkolta ellenérzését a tervvel kapcsolatban. A néhai Népszabadságnak adott interjújában kijelentette:

„ha rajtam múlik, nem épül meg a Városháza Fórum. Nem kell mindig, mindent beépíteni. A projekt szerepel az újratárgyalandó beruházások listáján. Úgy vélem, egy valódi közpark a város közepén sokkal hasznosabb egy mégoly látványos épületnél. Ráadásul ez már az első ciklusban elkészülhetne”.

Forrás: Facebook

Sokan örültek a beruházás lefújásának és a közpark ötletének. De azután csak annyi történt, hogy parkolóvá alakították az elzárt területet, ahol a városháza dolgozói ingyen tárolhatták a kocsijukat. (A fenti képen az időközben belső udvar és az alaposan lerobbant homlokzat. ) A közelgő választásokra megébredve Tarlós csapata 2014-ben kidolgozott egy 3 milliárd forintos tervet, amelynek célja új közösségi terület nyitása volt a parkoló helyén, illetve a Merlin épületének teljes körű felújítása és kulturális hasznosítása.Egyikből se lett semmi. Tarlós István második ciklusa is anélkül telt el, hogy felszámolták volna az ingyen parkolást és kezdtek volna valamit a térrel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló