BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. március 13. 06:07

Megijedtek a légitársaságok, miután a Boeing két egyforma típusú, viszonylag új repülőgépe katasztrófát szenvedett: egyre többen a földre parancsolják a gépeket. Milyen lehet az iparágra gyakorolt hatás, hogyan érinti a gyártót, mekkora a baj?

Közismert, hogy a repülés a közlekedés legbiztonságosabb formája: messze a legkisebb az egy utasra egy adott adott távon, vagy akár járatonként jutó halálesetek száma. Ez persze sovány vigasz a mostani etiópiai balesetben érintetteknek, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 10 éve nem történt halált okozó baleset a légitársaságok által bonyolított utasforgalomban.

Vizsgálatok

Nos, az iparág tehát úgy tűnik, rendben van, de most mégis ijesztő, hogy ugyanaz a modern típus kis idő elteltével hasonló módon szenvedett balesetet, igaz, hogy nem a legfejlettebb országokban, hanem Indonéziában és Etiópiában. A legutóbbi baleset okait vélhetően hamar tisztázni fogják, és ha szükséges, a gyártó kiküszöböli a problémát, esetleg javítja a pilóták tájékoztatását. Az nem valószínű, hogy emiatt a Boeing egyik legnépszerűbb típusának gyártása és eladása leállna.

Árfolyamhatás

A Boeing részvényének árfolyama 11 százalékkal került lejjebb az eset óta, 422-ről 375 dollárra, ami elsőre soknak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy decemberben 290 is volt az ár, akkor ez már nem is olyan vészes. Kicsi az esélye, hogy ha van is hiba a géptípussal, ne küszöbölje ki a gyártó, és ne oldódjon meg a probléma, majd ne álljon helyre a bizalom a típussal kapcsolatban.

Emlékezzünk vissza 2001. szeptember 11-re: akkor a repülőeltérítéses terrortámadások miatt a piac azt árazta, hogy a légiforgalom hosszú időre visszaesik, a légitársaságok papírjai a mélybe zuhantak. Néhány hónap múlva azonban már minden a megszokott módon zajlott, az utasforgalom túl is lépte a terrortámadások előtti szintet, a befektetők közül az járt jól, aki bevásárolt a légitársaságok papírjaiból a pánikban.

Géphiba vagy emberi mulasztás?

Nézzük meg végül, hogy lehet az, hogy Amerikában 10 év alatt nem történt baleset, pedig elképesztő méretű légiforgalom zajlik: naponta összesen 43 ezer belföldi, vagy az országba érkező, illetve onnan induló nemzetközi járat van. A korábbi vizsgálatok szerint a legtöbb balesetet a pilóták fáradtsága vagy képzetlensége okozta, ezért megszigorították a munkakörülményeikre, pihenőidejükre, egészségi állapotukra és a képzésükre, gyakorlatukra vonatkozó szabályokat. Ezek után kérdés, hogy a mostani esetben a géptípus volt hibás, emberi mulasztás történt, vagy esetleg a kettő együtt.

Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
hírlevél