5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miközben a világ képtelen megemészteni Andreas Lubitz, a zavaros elmeállapotát eltitkoló német pilóta szörnyű tettét, a lengyelek még mindig az 5 évvel ezelőtti, Szmolenszk melletti tragédiával foglalkoznak, melyben Kaczynski elnök és a katonai vezetés színe-java életét vesztette. Megtudjuk-e valaha, mi volt a teljes igazság?

Miért pont most

A lengyel ügyészség két orosz légiirányítót vádol gondatlansággal, amiért az elnök gépét ködös repülőtéren hagyták leszállni. A lengyelek ki akarják hallgatni a két személyt, és ha bűnösnek találják őket, akár 8 év büntetést is kaphatnak. Szinte kizárt, hogy az oroszok beleegyeznének a kihallgatásba, ők már lezárták az ügyet.

A mostani lengyel aktivitás két okból is érdekes. Egyrészt a lengyeleken jól láthatóan elhatalmasodott az orosz-fóbia, és egyre gyakrabban húzogatják az orosz medve bajszát. Másrészt Lubitz szörnyű tette után ismét előkerülnek más teóriák is azzal kapcsolatban, mi történhetett a lengyel elnök gépén az utolsó percekben.

A lengyelek nem szándékossággal vádolják a légiirányítókat, hanem gondatlansággal. Csakhogy ez teljesen értelmetlen: a légiirányítók többször közölték a gép személyzetével, hogy Szmolenszk ködös, nem biztonságos a leszállás, menjenek inkább Minszkbe vagy Moszkvába. Végül a személyzet döntött úgy, hogy megpróbálják a leszállást, és ha 100 méteres magasságban nem ítélik biztonságosnak, továbbmennek.

Felelőtlen leszállás

Nos, a 100 méteres magasságnál valóban nem láttak semmit a ködben, a repülőtéren nem volt megfelelő irányítóberendezés, vagyis gyakorlatilag vakon repültek. Mégsem módosítottak 100 méternél, pedig itt már a gép is riasztott, hogy közel vannak a talajhoz. Nem is egyszer: innentől kezdve a riasztás folyamatos volt. Jóllehet a szmolenszki reptér nem volt beprogramozva a gép adatbázisába, így nem észlelhette a rendszer, hogy leszállás történik. Így a pilóták elvileg figyelmen kívül hagyhatták, de akkor is furcsa, hogy ilyen mélységben úgy süllyednek tovább, hogy nem látnak semmit.

Ráadásul a vizsgálatok szerint a süllyedés meredeksége is erősebb volt az indokoltnál (Lubitz direkt növelt rajta, talán mert félt, hogy a kapitánynak sikerül végül bejutni a fülkébe). Amikor 60 méterre voltak a földtől, végül elszánták magukat a leszállás megszakítására, de ez csak abból állt, hogy elhangzott a döntés, és a magassági kormánnyal próbálták vízszintesbe hozni a gépet. A Tupoljev viszont lomha jármű, a meredek ereszkedés szögét nem tudta ezzel rögtön korrigálni. Teljes gázt kellett volna adni, és kikapcsolni a robotpilótát. Egyik sem történt meg, értékes másodpercek vesztek el. Amikor meglátták a fák tetejét, hirtelen megtették a szükséges intézkedéseket, de ekkor már késő bánat volt. Egy méretes faág levágta a bal szárny felét, és innen már nem lehetett mit tenni.

Hányan voltak a fülkében?

Normál esetben azt mondhatnánk, hogy a pilóták gyakorlatlanok voltak, sokat hezitáltak, esetleg féltek az útvonal módosítástól és az ebből adódó késedelemtől, miután feletteseik (a légierő parancsnoka és maga az elnök, mint a hadsereg főparancsnoka) a gépen voltak. Igen ám, de az „air force one”-t, az elnöki gépet vajon rábízza-e valaki tapasztalatlan pilótára? Ha igen, az már maga a gondatlanság, sőt már önmagában gyanút vet arra, aki kiválasztja a pilótát.

A helyzet azonban ennél sokkal összetettebb, és itt adódik egy hasonlóság a Germanwings mostani esetével. Andreas Lubitz bezárkózott a fülkébe, hogy egyedül lehessen, és úgy hajthassa végre a 149-szeres gyilkosságot. A lengyel gépen viszont egy kisebb tömeg, négy ember tartózkodott a szűkös fülkében! A pilótákon kívül ott volt Andrzej Blasik, a légierő főparancsnoka, valamint a diplomáciai protokollszolgálat vezetője. Utóbbi a leszállás előtt kiment, de a főparancsnok végig ott maradt.

Ki vezetett?

Mit kereshetett ott Blasik az utolsó pillanatig? Jelenléte már eleve nyomást jelentett a pilótákra, hisz ott áll a főnök a nyakukon, kevésbé tudnak figyelni, idegesek, félnek tőle, nem merik 100 méternél azt mondani, hogy na most húzzunk innen. Utána pedig, mikor az utolsó lehetőség adódik, idegesen kapkodnak. És ez még a jobbik eset, de ez is elég szomorú a lengyelek szempontjából, hisz a légifőparancsnok vastagon hozzájárult a tragédiához. Ráadásul vérében alkoholt is találtak.

A másik lehetőség sokkal rosszabb. Olyan elmélet is napvilágot látott, hogy maga Blasik vezette a gépet a leszálláskor. Ha igen, miért? Ügyesebbnek képzelte magát, és odébb lökte a pilótát? Vagy, ahogy egy korábbi összeesküvés-elmélet szól, azért ült oda, hogy Andreas Lubitz módjára viselkedjen. Nem mintha őrült lett volna, korántsem. Egyszerűen csak hirtelen egy lehetőséget látott, hogy a maga elképzelése szerint segítsen a hazáján, pláne ha alkoholos befolyásoltsága erősen oldotta gátlásait.

A hazáért

Az esemény ugyanis nem sokkal az elnökválasztás előtt volt, és Kaczynski elnökségét igen ellentmondásosan ítélték meg. Sokan gondolták úgy, hogy agresszív, konfrontatív fellépésével sok kárt okoz az országnak, és jó lenne tőle megválni. Nos, itt egy hirtelen lehetőség adódhatott. És ez akkor is lehetséges, ha Blasik nem a pilótaülésben ült, hanem csak állt a pilóta mögött. Elég volt neki egy utasítást adni, amivel megzavarja a pilótát, vagy egy pillanatra a kormányhoz, a gázkarhoz, vagy a robotpilótához nyúlni. Korrekcióra már nem maradt idő.

Nos, hogy lehet-e realitása az elméletnek, vagy sem, az talán sosem derül ki. Mindenesetre úgy tűnik, sokkal több volt a hiba a gépen tartózkodók oldaláról, mint a légiirányítók részéről. Nem feltétlenül okos dolog lengyel részről az utóbbiakat piszkálni, mert ki tudja, mi van még az orosz kivizsgálók tarsolyában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
Makro / Külgazdaság Tizenkilencre húz lapot Orbán Viktor júliusban, ebből botrány lehet az Európai Parlamentben - ezt is elárulta Ujhelyi István
Litván Dániel | 2024. április 30. 05:39
Vírusként kezelik a magyar miniszterelnököt uniós körökben, Orbán Viktor pedig 19-re próbál meg lapot húzni. Erről is beszélgettünk Ujhelyi Istvánnal, aki tíz év után hagyja ott az Európai Parlamentet, de nem csalódott, hanem várja, mi sül ki a Magyar Péter által begyújtott tűzből.
Makro / Külgazdaság Megmenekül a román Malév
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:42
Az Európai Bizottság 95,3 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá a román állami légitársaság számára - közölte hétfőn egy Facebook-bejegyzésben Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter.
Makro / Külgazdaság Már nem romlott tovább az euró Németországban
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:31
A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Ukrán-arab kereskedelmi megállapodás született
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 15:16
Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek a hétfőn kiadott közös közlemény szerint befejezte a piacra jutást kölcsönösen megkönnyítő kétoldalú kereskedelmi megállapodás aláírását előkészítő tárgyalásokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG