Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kedden kiderül. Az Európai Bizottság akkor teszi közzé előrejelzéseit. Számítások szerint 2013-ban és 2014-ben is rendben lehet a hiány, a gond 2015-ben kezdődhet.

Az Európai Bizottság kedden teszi közzé téli makrogazdasági előrejelzéseit, a BruxInfo értesülései szerint nem kell tartani attól, hogy a testület újra "elővenné" a deficiteljárásból 2013 nyarán kiengedett Magyarországot. Még kevésbé fenyeget jelenleg a deficiteljárás újraindítása, hiszen ahhoz az kellene, hogy az utolsó lezárt évben (vagyis 2013-ban) tilos zónában (azaz 3 százalék fölött) legyen a hiány, ez most nem áll fenn.

2014-ben is 3 százalék?

Bár a Bizottság kedden nyilvánosságra kerülő új számait még nem ismerjük, jó okkal feltételezhető, hogy a téli előrejelzés után sem kerülnek reflektorfénybe a magyar költségvetési folyamatok. Mindenképpen ezt a benyomást erősíti az, hogy az államháztartás 2013-as egyenlege akár a GDP 0,5 százalékával is kedvezőbb lehet, mint az Európai Bizottság által novemberben a tavalyi évre tippelt 2,9 százalékos hiány.

Nevük elhallgatását kérő brüsszeli források szerint nem lenne meglepetés, ha a Bizottság 2014-ben is 3 százalék körüli államháztartási hiányt jósolna, ahogy azt novemberi előrejelzésében is tette.

A Bizottság ősszel GDP-arányosan 2,7 százalékos deficitet jelzett előre 2015-re, de hozzátette, hogy ezt a prognózist elég nagy kockázatok övezik. Ha a kormány a kedvező növekedési adatok és kilátások miatt optimistán is tekint 2015 elé, ezt az analízist ugyanakkor nem szükségszerűen osztja majd legfrissebb előrejelzésében a testület. Óvatosságra intő körülmény lehet a rendkívül alacsony, nulla százalék körüli infláció, aminek nyomán csökkenhetnek a költségvetési bevételek, miközben a büdzsében előirányzott kiadások szintje nem változik. Hasonló kockázatot láthat a Bizottság abban, hogy egyelőre nem látszanak annak a jelei, hogy lábra kapna a lakossági fogyasztás.

Mi lesz, ha nem a kívánt mértékben csökken az államadósság?

Akad azonban egy másik adat is, ami szemet szúrhat Brüsszelnek, és egyes vélemények szerint potenciálisan akár a deficiteljárás újraindításának mérlegelését eredményező körülménnyé is nőheti ki magát valamikor 2015 tavaszán. A konvergencia programban az egyensúlyi pályát felvázoló középtávú céllal összhangban Magyarország strukturális hiányának a GDP 1,75 százalékán kellene lennie. A számítások szerint ugyanis ebben az esetben csökkenne a kívánt mértékben a bruttó államadósság.

Bár nemrég 1 százalék alá is kúszott a magyar strukturális egyenleg, egy ideje megfordult a trend és a referenciaérték fölé került, sőt attól távolodik a strukturális hiány. Euróövezeten kívüli tagállamként hazánkat emiatt ugyan nem fenyegetik közvetlen szankciók, de a folyamatot jól ismerők szerint a 2014-es számok alapján a Bizottság jövő tavasz környékén akár azt is megállapíthatja, hogy az ország nem tett eleget az adósságszabálynak. És ez a 2011 végén hatályba lépett hatos csomaggal összhangban eljárás megindítását is maga után vonhatná, ha ez nem is lenne automatikus.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
depositphotos