<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Londoni elemzők szerint az euróövezet néhány gyengébb tagállamának távozása nem okozna globális katasztrófát, sőt hosszabb távon akár kedvező gazdasági hatásai is lehetnének Európában és a világgazdaságban.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai átfogó elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy ha például Görögország és Portugália távozna a valutaunióból, annak azért nem lenne katasztrofális hatása a világgazdaságra, mivel erre a fejleményre a piaci szereplők széles köre számít.

A Lehman összeomlásának az elemzők szerint éppen azért voltak rendkívül súlyos globális következményei, mivel a bankot mindenki túl nagynak tartotta ahhoz, hogy csődbe mehessen, egészen addig a pillanatig, amíg a csőd végül mégiscsak bekövetkezett. Most viszont úgy tűnik, hogy a szakemberek már megint a heti görög fejleményekre figyelnek, vagyis arra, hogy a Szamarasz kormány képes lesz-e keresztülvinni a parlamenten az újabb, 13 milliárd eurós megszorító csomagot.

A Capital Economics szakértőinek számításai szerint Görögország, Portugália és Írország egyenként 2 százalékkal vagy ennél kevesebbel részesedik az euróövezeti gazdaság összesített kibocsátásából, a világ teljes GDP-értékén belül pedig hozzávetőleg 0,3 százalék a részarányuk. Ha azonban e kis eurógazdaságok távozása nyomán olyan nagy déli tagállamok is kilépnének az euróövezetből, mint Spanyolország és Olaszország, annak már sokkal súlyosabb tovagyűrűző globális hatása lenne.

hirdetés

A cég szakértői kimutatták, hogy Spanyolország, Olaszország, Görögország, Portugália és Írország együtt már 6,4 százalékkal részesedik a globális GDP-értékből, az euróövezet hazai össztermékének 34 százalékát adják, összesített bruttó külső adósságuk a világgazdaság éves össztermékének 10 százalékához közelít, és 1900 milliárd eurós együttes nettó küladósságuk is csaknem a 4 százaléka a globális GDP-értéknek.

Ehhez képest a Lehman Brothers kötelezettségállománya, amely 600 milliárd dollárt tett ki az összeomlás pillanatában, csekélynek volt mondható: ez mindössze az 1,1 százalékát tette ki a világgazdaság GDP-értékének, vagyis az öt perifériális eurótagállam jelenlegi bruttó külső adósságállományának 11 százalékával volt egyenlő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bolsonaro azt mondta, a Covid-vakcinák növelik az AIDS vírusával való megfertőződés veszélyét
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:37
A brazil elnök ellen most vizsgálatot rendelt el egy bíró.
Makro / Külgazdaság Bedőlhetnek-e hotelek és éttermek a 4. hullám miatt? - A Hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. december 3. 18:56
Papíron tele lesznek a hazai hotelek és éttermek az adventi időszakban, de a 4. hullám keresztbe tehet nekik. Van-e, lesz-e elég külföldi turista? Mire és mennyit költenek itt, ha jönnek? És mi lesz, ha a magyarok sem özönlenek? Budapesti helyzetkép munkatársainktól: Mester Nándortól és Izsó Mártontól.
Makro / Külgazdaság Meglepetés jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:03
Novemberben a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: keserű, ha eltörik a törökméz 
Valkai Nikoletta | 2021. december 3. 16:03
Hónapok óta tartja lázban a világot a dél-koreai sorozat, a Squid Game – és persze az abban szereplő játékok.
Makro / Külgazdaság Energiasokkokat jósol Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 15:26
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ami most van, az még csak egy miniválság. 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály az adóelkerülés csökkenését ünnepli, egyes kommentelők szerint ünnepelhetnénk ezt jobban is
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:43
Például áfacsökkentéssel.
Makro / Külgazdaság Rekordmennyiségű pénzt költöttünk el októberben
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:16
Többet költöttünk, mint decemberben szoktunk.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: a kormány nagyobbat is dobhatott volna az oltóbuszokkal
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 09:02
Szél Bernadett független képviselőnek három hónap után adta ki a Magyar Honvédség az oltóbuszokkal végzett vakcináció adatait. Ezek alapján elmondható, hogy a mobiloltási programra nehezen lehet kijelenteni, hogy nagy siker volt. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: idén az a legnagyobb ajándék, ha beoltjuk egymást
Tiszai Balázs | 2021. december 3. 08:39
Hamarosan indul is az újabb oltási kampány.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló