<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az alapkamat-csökkentés ma már nem az egyetlen, sőt nem is a fő eszköze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési folyamatának, amely több fronton zajlik - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői az MNB előző napi 0,20 százalékpontos kamatcsökkentése kapcsán összeállított elemzésükben kifejtik, hogy jóllehet a monetáris enyhítés hatása lassan átszivárog a hitelkamatokba, azonban a reálgazdaságba még mindig csak mérsékelt mennyiségű új hitel áramlik ki.

A hitelprogram de facto kamatcsökkentésnek felel meg

Ha nem vett részt a Privátbankár Növekedés 2013 konferenciáján, itt elolvashatja, mit gondolnak a magyar szakemberek a növekedésről.

A ház szerint az MNB által nemrégiben kétezer milliárd forinttal kibővített növekedésösztönző célú hitelkeret "ennél messze nagyobb ügy" a monetáris enyhítés szempontjából, mivel a piacihoz képest diszkontkamattal folyósított finanszírozások "de facto hatalmas mértékű" kamatcsökkentésnek felelnek meg a program által megcélzott kis- és középvállalatok számára.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a program érdemi hatást gyakorolhat a magyar gazdaság növekedésére is, a ház ezért felfelé ható kockázatokat lát 2014-re érvényes, 1,5 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsítő saját előrejelzésére.

A növekedésre összpontosulnak az erők

Más nagy londoni házak már érvényesítették a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisaikban a monetáris enyhítés és a növekedésösztönző program általuk várt hatását. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai, akik nemrégiben Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett elemzésükben megerősítették azt az előrejelzésüket, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben 2,6 százalékkal növekedhet.

A cég szakértői elismerték, hogy ez messze meghaladja a londoni elemzői közösség előrejelzési átlagát, amely 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít jövőre a magyar gazdaságban. A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai szerint ugyanakkor két olyan tényező is van, amely alátámasztja növekedési várakozásukat. Az egyik az, hogy a költségvetési és a monetáris politika most már egyaránt a növekedés élénkítésére összpontosít, a másik az, hogy a hazai kereslet ötévi zsugorodás után valószínűleg elérte mélypontját. A ház szerint emellett a monetáris enyhítési ciklus kedvező hatásai is egyre láthatóbbak a magyar gazdaságban.

A  Morgan Stanley szerint akár 3 százalék alá is mehet az alapkamat

A Morgan Stanley londoni elemzői szerdai értékelésükben az MNB várható kamatpályájával kapcsolatban arra a következtetésre jutottak, hogy a cég alapeseti előrejelzési forgatókönyvében 3 százalékos idei MNB-kamatmélypontnak kellene szerepelnie, tekintettel a monetáris tanács előző napi kamatdöntését követő közlemény tónusára.

A Morgan Stanley eddigi előrejelzése 3,50 százalékos idei kamatmélypontot valószínűsített, de a ház londoni szakértői szerdai elemzésükben közölték, hogy most már alapesetben 3,00 százalékig süllyedő MNB-kamatot várnak az év végéig, és új előrejelzésük szerint a magyar jegybank három, egyenként 0,20 százalékpontos további kamatcsökkentéssel éri el ezt a kamatszintet.

A cég elemzői szerint egyértelműen van lehetőség arra, hogy 2014 elején 3,00 százalék alá csökkenjen az MNB alapkamata, ez azonban egyelőre nem a Morgan Stanley alapeseti prognózisa.

A Barclays szerint óvatosabbak lesznek

Egy másik nagy londoni befektetési bankcsoport, a Barclays szakelemzői szerdai értékelésükben ennél óvatosabb előrejelzést adtak. Várakozásuk szerint az MNB a következő két hónapban 3,20 százalékig csökkenti alapkamatát, és ezen a szinten megáll. A Barclays elemzői közölték, hogy jelenleg ez az alapeseti forgatókönyvük, elismerték ugyanakkor annak lehetőségét, hogy ha a piaci kondíciók engedik, az MNB e kamatszinten túl is folytathatja később az enyhítési ciklust.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG