4p
A magyar jegybank tartós tartásra rendezkedett ugyan be, de londoni elemzők szerint ez nem fog összejönni a külső hatások miatt. Az az érdekes azonban, hogy míg van olyan ház, amelyik kamatemelésre számít, többen azt várják, hogy további kamatcsökkentés jöhet.

Matolcsy György jegybank elnök a kamatcsökkentési ciklus befejezésekor azt nyilatkozta, hogy tartós tartásra, vagyis arra rendezkedik be az MNB, hogy 2,1 százalékon tartja a jegybanki alapkamatot 2015 végéig. Ennek ellenére a UBS bankcsoport közgazdászai azzal számolnak, hogy  az MNB jövőre 0,9 százalékponttal fogják jövőre emelni az alapkamatot. 2015-2016-os időszakra szóló átfogó prognózisukban közölték: az idei évre 3,1 százalékos, jövőre 2,2 százalékos, 2016-ban 2,4 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

Külső hatások miatt emelhetnek

A ház szerint a magyar hazai össztermék (GDP) idei növekedését több egyszeri tényező is hajtotta. A háztartások elkölthető jövedelmi hányadát a közműdíj-csökkentésekből eredő dezinfláció duzzasztotta, az autóipari kapacitásbővülés élénkítette az ipari termelést. Ehhez járult a választások előtti lazább költségvetési politika, és az előző, 2007-2013-as európai uniós költségvetési ciklusból származó EU-folyósítások felhasználásának gyorsítása, amely lendületet adott a beruházásoknak. A UBS londoni közgazdászai szerint 2015-ben ezek a hatások már halványulnak, emellett a lanyha euróövezeti teljesítmény és a szigorodó magyar költségvetési politika is lassítja majd a magyar gazdaság növekedési ütemét.

A ház ugyanakkor azzal számol, hogy az MNB jövőre 0,9 százalékponttal 3 százalékra, 2016 végéig további 0,5 százalékponttal 3,5 százalékra emeli alapkamatát a jelenlegi 2,10 százalékról. Ennek a piaci várakozásokat jóval meghaladó előrejelzésnek az alapja a UBS azon prognózisa, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2015 második negyedében végrehajtja első kamatemelését, a tízéves amerikai kincstárjegy hozama 3,5 százalékig emelkedik 2015 végére, miközben az eurójegybank (EKB) nem kezd tényleges mennyiségi enyhítésbe.

A UBS elemzői azzal számolnak, hogy ebben a környezetben a forint és a magyar kötvénypiac 2015 közepén portfóliótőke-kiáramlási nyomás alá kerül. Ráadásul 2015 második felétől valószínűleg az infláció is gyorsulni kezd, és mindez várhatóan kamatemelésre készteti az MNB-t - jósolták pénteki előrejelzésükben a UBS londoni szakértői.

Más londoni ház pedig éppen kamatcsökkentésre számít

A magyar gazdaság növekedésének lassulását más nagy londoni házak is jósolják, az MNB várható kamatpályájának citybeli megítélése azonban nem egyértelmű; vannak kamatcsökkentéssel számoló előrejelzések is.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a felzárkózó térségről összeállított novemberi prognózisukban szintén a magyar gazdaság növekedésének lendületvesztését valószínűsítették, arra a véleményükre hivatkozva, hogy a választások előtti erőteljes költségvetési beruházás-ösztönzés hatásai gyengülnek, és a járműiparból is "fogy a gőz". Jövőre várhatóan a devizahiteleseknek járó visszatérítésből eredő fogyasztási többlet, valamint az MNB kiterjesztett növekedési hitelprogramja lesz a magyar gazdaság fő hajtóereje, de ezek sem lesznek elégségesek ahhoz, hogy 3 százalék felett maradjon az éves GDP-növekedési ütem - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

A ház ennek alapján 2015-ben 2,2 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban az idei évre valószínűsített 3,3 százalékos bővülés után.

A JP Morgan közgazdászai szerint a magyar gazdaság növekedési ütemének lassulása, az MNB célszintje alatti infláció és az EKB várható további monetáris enyhítési lépései miatt megnőtt a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank 2015 elején újabb kamatcsökkentéseket hajt végre.

A City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői közölték legutóbbi értékelésükben, hogy a ház "más véleményen van", mint az MNB monetáris tanácsa, amelynek alapállása és nyilatkozatai hosszú távú kamattartásra utalnak. A Barclays elemzői azt valószínűsítették, hogy a magyarországi inflációs környezet és a romló euróövezeti kilátások végül ráveszik az MNB-t a kamatcsökkentési ciklus újraindítására, akár már 2015 első negyedében.

Ha a magyar jegybank a következő inflációs jelentésekben a gyenge adatok miatt lefelé korrigálja 2015-re és 2016-ra szóló prognózisait, az megteremtené a lehetőséget a további kamatcsökkentésekhez - vélekedtek a Barclays közgazdászai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG