4p
67 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.

Átlagosan 4 millió 445 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma a 2018. február-áprilisi időszakban, 67 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek létszáma 32 ezer fővel 177 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből.

A foglalkoztatottak közül 4 millió 393 ezren tartoztak a 15–64 évesek közé, foglalkoztatási rátájuk csaknem 69 százalékra emelkedett. A férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket, és esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt.

A fiatal korcsoportban 291 ezer a foglalkoztatottak létszáma, a ráta több mint 28 százalék, míg a 25-54 és az 55-64 éves korosztályba tartozók körében egyaránt nőtt a foglalkoztatottak száma; foglalkoztatási rátáik is javultak, előbbieké 1,1 százalékponttal, 84,1 százalékra, utóbbiaké 3 százalékponttal, 53,3 százalékra nőtt.

A 20-64 éves korcsoport esetében a foglalkoztatási ráta 1,6 százalékkal 74 százalékra nőtt, míg az Európai Unió 75 százalékos célt tűzött ki. Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál csaknem 82 a nőknél több mint 66 százalék.

Egyre kevesebb a munkanélküli

Az idei február-áprilisi időszakban a férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a nőket, és esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt. A 15-74 éves férfiak körében 20 ezer fővel, 87 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma, rátájuk 3,4 százalékra csökkent. A nőknél ezzel szemben kisebb méretű volt a változás, számuk 12 ezer fővel, 90 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,6 százalékponttal, 4,3 százalékra mérséklődött.

A fiatalok munkanélkülisége 31 ezer fő, rátájuk 9,6 százalékos volt. (A munkanélküliek több mint egyhatoda került ki ebből a korcsoportból.) A 25–54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak és az 55–74 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 0,5 százalékponttal, 3,6 százalékra, az utóbbiaké 1,7 százalékponttal, 2,5 százalékra csökkent. Az idősebb korosztály rátája is enyhe csökkenést mutat, náluk egyaránt emelkedett a foglalkoztatottak száma; foglalkoztatási rátáik is javultak, előbbieké 1,1 százalékponttal, 84,1 százalékra, utóbbiaké 3,0 százalékponttal, 53,3 százalékra nőtt.

A munkanélküliség átlagos időtartama 17,1 hónap volt, a munkanélküliek 43,5 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

Mindent kihozott a magyar gazdaság

Az adatokra reagálva Virovácz Péter, az ING senior elemzője elmondta: a  foglalkoztatás bővülése továbbra is kedvező szerkezetű. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma közel 128 ezer fővel emelkedett egy év alatt, mindeközben a közmunkások és a külföldi telephelyen dolgozók száma együttesen szűk 61 ezer fővel mérséklődött. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a külföldi telephelyen dolgozók statisztikája nem egyenlő azzal a ténylegesen külföldön dolgozók számával. Az Eurostat napokban közzétett adata szerint nagyjából 339 ezer magyar dolgozhat külföldön.

"Előre tekintve, az első négy hónap adatai alapján a továbbiakban markáns változást már nem várunk, az idei év végére a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék körül alakulhat. Jelentősebb csökkenés abban az esetben lehetséges, ha a most a fennálló strukturális problémákra például képzettségbeli, földrajzi eltérések a kereslet és kínálat között a gazdaságpolitika megfelelő választ ad" - tette hozzá az elemző.

Elkeserítő, ami Magyarországon megy: semmi sem állítja meg a fiatalokat?

Az uniós statisztika és a Portfolio becslése szerint tavaly több mint 610 ezer magyar élhetett az Európai Unióban, ami 25 ezerrel több, mint a megelőző évben. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG