<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Sok politikus és gazdasági döntéshozó próbálta elhitetni az utóbbi hetekben, hogy nem reménytelen a gazdasági helyzet, és a különböző intézkedések révén gyorsan helyre fog állni a helyzet a világgazdaságban. Az IMF ma közzétett elemzése viszont ezekhez képest erősen kiábrándító.

Az 1929-es világgazdasági válság óta a legrosszabb év elé nézünk, állítják az IMF közgazdászai. Mindez ráadásul annak ellenére fog bekövetkezni, hogy a Nemzetközi Valutaalap is elismeri a kormányok határozott mentőintézkedéseit. A szervezet szerint a világszerte meghirdetett kormányzati és jegybanki lépések ellenére is 3 százalékkal fog csökkenni globálisan a gazdasági teljesítmény. Ez önmagában is elég súlyos kijelentés, úgy viszont kifejezetten riasztó, ha hozzátesszük, hogy két hónappal ezelőtt még úgy látták, éves szinten 3,3 százalékkal bővülhet a világ GDP-je.

A helyzetet javítja, hogy felfele módosították ugyanakkor a jövő évi növekedési kilátásokat, igaz ennek hátterében az áll, hogy az idei alacsony bázishoz képest könnyebb lesz erősebb bővülést produkálni. Az IMF így jövőre 5,8 százalékos globális gazdasági növekedést valószínűsít most. A 2021-re várható fellendülés kapcsán ugyanakkor megjegyzik, a GDP szintje a járvány előtti trend alatt marad, és jelentős bizonytalanságot mutat a fellendülés ereje is. Az IMF egyébként más nagy nemzetközi gazdasági szervezetekkel összhangban van a most publikált véleményével. A napokban tette ugyanis közzé előrejelzését a WTO, amely az jelezte, hogy akár 30 százalékkal is visszaeshet a nemzetközi kereskedelem. Az OECD pedig arra figyelmeztetett, hogy a mostani járvány okozta gazdasági sokkot "hosszú időn keresztül" érezni fogjuk.

Sokan kopogtatnak most pénzért az IMF-nél
Sokan kopogtatnak most pénzért az IMF-nél

Az egészségügyi intézkedések soha nem tapasztalt helyzetet teremtettek

Magyarországon a saját bőrünkön is tapasztalhattuk, hogy kijárási korlátozásokat vezettek be. Ehhez hasonló, vagy akár szigorúbb döntés született számos más országban, amely ugyan a járvány terjedését lassította, ám a gazdasági életet is teljesen megbénította. Nem véltelen, hogy az IMF a mostani helyzetre a "the Great Lockdown" (nagy bezárkózás) jelzőt használta. Mindez viszont olyan helyzetet teremtett, amelyre korábban a modern korban nem volt példa, éppen ezért ez olyan válság, amilyet korábban senki sem tapasztalt még meg.

A hirtelen beütött sokkon túl súlyos bizonytalanság van annak az időtartamát és intenzitását illetően is. Emellett nehéz megjósolni, hogy mennyi idő alatt lehet újra felpörgetni a világgazdaság motorját. Az IMF szakértői megjegyzik, hogy a gazdaságösztönzés is sokkal nagyobb kihívást jelent, tekintettel a megkövetelt társadalmi távolodási és elszigetelési szabályokra. Az már csak hab a tortán, hogy sok ország olyan kezdőállapotból zuhant a válságba, ami egyébként is fejtörést okozott volna, az elmúlt évtizedben ugyanis jelentősen eladósodtak dollárban. Nem véletlen, hogy rekordmértékű és összegű sürgősségi finanszírozási igényt kapott az IMF, a 189 tagja közül több mint 90 pénzügyi támogatást kért. Sőt, a helyzetet látva a szervezet meglepő gyorsasággal reagált, és 25 országnak már pénzügyi könnyítést is adtak.

Európa mély szakadékba kerül

A nagy gazdasági régiók közül várhatóan Kína ússza meg legjobban a helyzetet, mindez azt jelenti, hogy a korábbi 6 százalék körüli gazdasági növekedésük 1 százalékos szint környékére szelídül. Súlyos recesszióba kerül idén az Egyesült Államok, amelynek gazdasága 5,9 százalékkal esik vissza. Mindez azonban még mindig kevesebb lesz, mint az euróövezet 7,5 százalékos zuhanása. Ezen belül egyébként a mediterrán országok kilátásai a legrosszabbak, hiszen az olasz gazdaság 9 százalék feletti visszaesést szenved el, de a spanyolok is 8 százalékkal gyengülnek.

A helyzet kezelésére is tesznek néhány javaslatot. Az IMF azt tanácsolja az országoknak, hogy először összpontosítsanak az egészségügyi válságra, tesztelésre, orvosi berendezésekre és egyéb egészségügyi ellátással kapcsolatos költségekre fordítsanak minél nagyobb összegeket. Emellett amire rövid távon szerintük figyelni kell, az a vállalkozások és alacsonyabb jövedelmű polgárok "életben tartása". Szerintük ennek eszközei lehetnek az adóhalasztás, a bértámogatás, vagy akár a közvetlen állami transzfer is, amelyet a válság miatt leginkább érintett polgárok és cégek kaphatnak meg.

Makro / Külgazdaság Pentagon: kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:52
Megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok légtere fölött, Kínát gyanúsítják.
Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG