3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Moody's elveheti befektetésre ajánlott minősítését is, ha nem lép az új olasz kormány.

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő immár másodszorra helyezte kilátásba Olaszország leminősítését, amennyiben a következő olasz kormány nem az államadósság-ráta csökkentésére helyezi a hangsúlyt. Az olasz belpolitikai bizonytalanság miatt meredeken megugrott az irányadó olasz államkötvény hozama a keddi londoni kereskedésben.

A hitelminősítő napokon belül másodszor helyezte kilátásba a leminősítést. A cég pénteken jelentette be, hogy leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette a Baa2 szintű olasz államadós-osztályzatot. Az intézkedést akkor azzal indokolták, hogy az új olasz koalíciós kormány költségvetési tervei miatt jelentősen megnőtt az olasz államháztartás érdemi gyengülésének kockázata, emiatt pedig fennáll a szerkezeti reformok lefulladásának, illetve az eddigi reformok visszafordításának kockázata is.

Rengeteg megy a nyugdíjakra

Olaszország már most is a GDP 16 százalékát költi nyugdíjakra, ami az egyik legmagasabb a fejlett gazdaságok között. Amennyiben a cég egy fokozatnál nagyobb mértékben rontaná a jelenlegi besorolást, azzal Olaszország elveszítené befektetési ajánlású minősítését.

Politikai földrengés Európában: Putyin beengedi a franciákat

Egyre kevésbé látszik, hogy az eurozóna kényszerzubbonyában hogyan tudna az olasz gazdaság talpra állni. Berlin számára az európai integráció elmélyítése már nem elsőrangú feladat. Putyin és Macron jelenlétében aláírtak egy óriási szibériai cseppfolyós földgáz szerződést.

Tovább a cikkhez >>>

Az elemzésben kiemelték: a jelenlegi kormányzati szerződés nem részletezi a költségvetés konszolidációját, helyette költséges kiadási és adóintézkedésekről, ugyanakkor nem tartalmaz semmiféle egyértelmű javaslatot ezek finanszírozására.

A Moody’s a felülvizsgálat során különösen az egykulcsos tervezett adórendszerre és az alanyi jogon járó jövedelemre vonatkozó javaslatokat, valamint ezek potenciális finanszírozási forrásait és a javasolt intézkedések bevezetési menetrendjét fogja vizsgálni. Hozzátették: a GDP-arányos olasz államadósság-ráta meghaladja a 130 százalékot.

Megszólalt a hitelminősítő - ünnepelhetnek a franciák

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Franciaország államadós-osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service, mindenekelőtt a francia kormány jelentős reformprogramjával és a költségvetési konszolidáció melletti elkötelezettségével indokolva a lépést. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG