1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kifejezetten optimista forgatókönyvet vázolt fel az IMF-megálapodásról és a forintárfolyamról az Equilor. A növekedéssel kapcsolatban viszont már nem annyira derűlátóak.

Bár a kormány szeptember elején egy horror-forgatókönyvet vázolt fel a lakosságnak az IMF elvárásaival kapcsolatban, az Equilor Befektetési Zrt. elemzői arra számítanak, hogy mindez csak a megállapodás kommunikációjának előkészítését jelentette és jó eséllyel még idén megszülethet az egyezség a hitelkeretről. A felvázolt és az IMF-nek tulajdonított követelés-listához képest a megállapodás megkötésekor bevállalt feltételeket nagy sikerként lehet majd eladni, ami azt mutatná, hogy a kormány megakadályozta a Valutaalapot a drasztikus feltételek Magyarországra erőltetésében. A megállapodással akár évi 400 milliárd forintot megtakaríthatna az ország hosszú távon, mivel sokkal kedvezőbb hozamszint alakulhatna ki a magyar kötvénypiacokon. Az Equilor szerint sikeres EU/IMF tárgyalások esetén, az inflációs nyomás ellenére az év végéig akár 6,25 százalékig csökkenhet az alapkamat, míg az euró árfolyama 280-290 forint között mozoghat.

A kockázatosabbnak ítélt piacok, így Magyarország is lélegzethez jutott a szeptember 12-én bejelentett újabb amerikai monetáris expanziós programnak köszönhetően, igaz emiatt viszont némileg csökkent a valószínűsége az idei EU/IMF megállapodásnak. A magyar devizakötvény-piacon a történtek hatására ugyanis jelentősen csökkent a hozamszint, és a bűvös 5 százalékot is megközelítette. Mindez arra késztetheti a kormányt, hogy korábban kimerészkedjen a devizakötvények piacára, jóllehet ezt megelőzően többször hangsúlyozták, hogy IMF-megállapodás előtt erre nem kerül sor.  A magyar piac megítélésével kapcsolatban fontos tényező lesz a jövő évi költségvetésben tátongó lyuk, mely a munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárdos hatásával és a tranzakciós adóbevételből származó bevételek jelentős csökkentése nyomán keletkezett.

Jelen formájában kb. 600 milliárd forintos bizonytalan tételt tartalmaz a legfrissebb költségvetési tervezet. Ezek közé tartozik az IMF által ellenzett, de a költségvetésbe betervezett, a Magyar Nemzeti Bankra kiterjesztett tranzakciós adóból származó 116 milliárd forint, az adóbeszedés hatékonyságából 160 milliárd forint, a túlzónak tűnő jövő évre kalkulált 100 milliárd forintos kamatkiadás csökkenés, az elektronikus útdíjból beszedni tervezett 75 milliárdos tétel, valamint az alapvető élelmiszerek esetében tervezett 60 milliárd forintos ÁFA-csökkentés. Emellett jelentős kockázat övezi a nagyjából 400 milliárd forintra tervezett önkormányzati támogatáscsökkentést, amit a feladatok központi átvételével indokol a kormány. Emellett az is további kiigazítási igényt jelenthet, hogy a kormány idén 0,1 százalékos, jövőre pedig 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, mely a legoptimistább a piacon.

Ezzel szemben az Equilor elemzői 0,8 százalékos recessziót várnak idénre és mindössze 0,9 százalékos növekedést jövőre, mely összesen közel 1,6 százalékkal alacsonyabb GDP bázist eredményez a hiány számításához. Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban még mindig nincs hivatalos kormányzati álláspont, de az tudható, hogy a költségvetési terv átalakítására készül a kormány. A bevételi és kiadás oldal közötti lyuk betömésére Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője inkább bevétel oldali intézkedésekre számít, hiszen a radikális kiadáscsökkentő lépések egyre inkább tabunak számítanak a kormányzatnál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG