1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Márciusban a kivitel és a behozatal volumene 0,9, illetve 3,2%-kal volt alacsonyabb a tavaly márciusi szintnél. A külkereskedelmi forgalom volumene az első negyedévben az előző évhez képest nem változott. Autóexportban erősítettünk, a mezőgazdaság lehúzta a kivitelt, de a külkermérleg tovább javult.

A számok

A KSH friss jelentése szerint a kivitel értéke az év első három hónapjában 5891 milliárd forint (19,9 milliárd euró), a behozatalé 5367 milliárd forint (18,2 milliárd euró) volt.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 524 milliárd forintot (1,7 milliárd eurót) tett ki, 29 milliárd forinttal (51 millió euróval) többet, mint 2012 azonos időszakában.

A forgalom forintban mért árszínvonala 2013 január–márciusában az előző év első negyedévéhez viszonyítva importban 1,2%-kal csökkent,  az exportban szinte nem változott. A cserearány 0,8%-kal javult. A forint árfolyama a dollárhoz és az euróhoz képest alig változott.

Autóexportban erősítettünk

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 0,5, az importé 1,7%-kal maradt el a 2012. január–márciusi szinttől. A híradástechnikai hangrögzítő és -lejátszó készülék behozatalának csökkenése a negyedéven belül hónapról hónapra lassult, kivitelét – hasonló tendenciát követően márciusban már – egyszámjegyű növekedés jellemezte. Az energiafejlesztő gép és berendezés kereskedelme nem érte el a bázisidőszaki szintet, elsősorban az elektromos áramfejlesztők kivitelében, valamint a motorok és alkatrészeinek behozatalában mért visszaesés miatt. A közúti jármű exportja a gyártókapacitás bővülése következtében dinamikusan nőtt. Tovább folytatódott az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés forgalmának növekedése.

Több vegyszert, kevesebb gyógyszert exportálunk

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 3,9, illetve 3,5%-kal haladta meg 2012 azonos időszakának szintjét. Több mint tizedével bővült a szerves vegyi termék exportja, a vas és acél, továbbá a műtrágya importja, illetve növekedett a műanyag-alapanyag mindkét irányú forgalma. Ezzel szemben az árufőcsoport kereskedelmében meghatározó részarányú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének növekedése márciusra megállt, míg behozatala tovább csökkent.

Az energiahordozók behozatalának volumene 2,4%-kal haladta meg az előző év első három hónapjának szintjét. A két legjelentősebb árucsoport közül kőolaj és kőolajtermék importvolumene 2013. január–márciusban csaknem tizedével nőtt, a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene nem érte el a bázisszintet.

A gabonafélék húzták le a számokat

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,9, az importé 5,5%-kal csökkent az 2012 első három hónapjához képest. Tavaly október óta tart a kivitelben meghatározó súlyú gabona és gabonakészítmény exportvolumenének visszaesése: az elmaradó kukoricakiszállítások következtében a termékkör forgalma az év első negyedévében csaknem kétötödével csökkent.

A behozatalban a volumencsökkenés hasonló mértékű árnövekedés mellett következett be. A legnagyobb csökkenést a cukor és cukorkészítmény volumenében regisztrálta a KSH.

Hogy áll a keleti nyitás?

2013 első három hónapjában az export 77, az import 69%-át bonyolítottuk le az EU tagállamaival; a kivitel volumene 0,2%-kal volt több, míg a behozatalé 1,7%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 90 milliárd forinttal 806 milliárd forintra javult.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 0,8%-kal csökkent, az importé 4,8%-kal bővült az egy évvel ezelőttihez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 281 milliárd forint volt, 60 milliárd forinttal több, mint 2012. január–márciusban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG