<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az amerikai gazdaság várhatóan nem fogja nagyon megszenvedni a márciussal életbe lépett költségvetési megszorításokat, és az sem valószínű, hogy az idei év egészére tervezett teljes kiadáscsökkentési program végigfut, mivel a kongresszus és a Fehér Ház minden bizonnyal hamarosan kompromisszumra jut - vélekedtek hétvégi helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az automatikus, hosszú távra szóló költségvetési megszorítás - amelyből az idei pénzügyi év hátralévő részére 85 milliárd dollárnyi ((majdnem 20 billió forint) jutna - az amerikai államadósság-limit emeléséről 2011 augusztusában kötött megállapodás része, és eredetileg azt a célt szolgálta volna, hogy a drasztikus kiadáscsökkentések kilátása stabil, kiérlelt költségvetési konszolidációs program kidolgozására késztesse a republikánusokat és a demokratákat. Ez azonban a gazdaságpolitikai prioritásokban mutatkozó mély nézetkülönbségek miatt elmaradt, és a megszorító intézkedések a hétvégén életbe léptek.

A S&P szerint hamar lecserélik a csomagot

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoport befektetők számára összeállított, vasárnap Londonban ismertetett első helyzetértékelése szerint a fejleménynek "messze ható, ugyanakkor valószínűleg csak sekély hatása" lesz az amerikai gazdaságra és különösen az amerikai gazdaság kilábalásának ütemére.

Az S&P londoni szakelemzői közölték, hogy a ház megítélése szerint jelenleg 10-15 százalékos az esélye egy újabb amerikai recessziónak.

A Standard & Poor's szakértői ugyanakkor azt jósolják, hogy a megszorító program csak átmeneti ideig lesz érvényben, és már a második negyedévben hosszú távra szóló, kiadáscsökkentési és bevételnövelő - vagyis adóemelési - intézkedéseket egyaránt tartalmazó csomag lép a helyébe.

Ha ez az előrejelzés helytállónak bizonyul, akkor a most életbe lépett takarékossági programnak csak enyhe lefelé mutató hatása lenne az amerikai gazdaság idei teljesítményére. Ha a kiadáscsökkentési program mégis az idei év egészében érvényben marad - ami az S&P elemzői szerint valószínűtlen -, az sem siklatná ki az amerikai gazdaság kilábalási folyamatát, de ebben az esetben az éves növekedési ütem 2 százalék körüli lenne a Standard & Poor's alapeseti előrejelzésében szereplő 2,7 százalék helyett - áll a hitelminősítő vasárnapi londoni elemzésében.

A CEBR elemzői szerint az amerikai gazdaság növekedési pályán marad

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai azt emelték ki értékelésükben, hogy bár a jelenlegi pénzügyi évre előirányzott 85 milliárd dolláros kiadáscsökkentés önmagában "rengeteg pénz", mégis, az éves amerikai hazai összterméknek (GDP) mindössze a 0,5 százaléka.

A CEBR elemzői szerint valószínűtlen, hogy a lefaragások a közszféra intézményeinek hirtelen leállását okoznák, mivel a takarékossági intézkedések zömét várhatóan "adagolva" vezetik be. Az is valószínűtlen, hogy a kiadáscsökkentéstől leginkább sújtott védelmi kiadások visszafogásának hatása teljes mértékben és azonnal jelentkeznek az amerikai gazdaságban, mivel egyes tételek a külföldi műveleteket érintik, és időbe telik, mire az ezeket érintő takarékossági lépések visszaszűrődnek a hazai gazdaságba - áll a CEBR londoni elemzésében.

A ház számításai szerint a kiadáscsökkentési program hozzávetőleg egy negyedévnyi teljesítménybővülésnek felel meg az év egészére prognosztizált amerikai növekedési ütem alapján, de a CEBR szakértői ezzel együtt is valószínűtlennek tartják, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyed.

A cég megítélése szerint az amerikai gazdaság idei kilátásai továbbra is "mérsékelten pozitívak", annak figyelembevételével is, hogy a kiadáscsökkentési program visszahúzó erővel hat a kilábalás lendületére.

A CEBR szakértői szerint az ingatlanszektor az amerikai gazdaság egyik bíztató eleme. Az elemzés felidézi, hogy a magánszektorban elkezdett új ingatlanépítkezések száma januárban 23,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, az ingatlanárak mozgását követő Case/Shiller index pedig decemberben 6,9 százalékkal emelkedett éves szintre vetítve. Az építőipari tevékenység élénkülése elősegítheti a munkanélküliség csökkenését, és így a háztartások fogyasztási kiadásának emelkedését.

A CEBR londoni elemzői mindezek alapján azt jósolják, hogy "a költségvetés körüli politikai játszmák ellenére" az amerikai gazdaság növekedési pályán marad az idén.

Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG