1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai gazdaság várhatóan nem fogja nagyon megszenvedni a márciussal életbe lépett költségvetési megszorításokat, és az sem valószínű, hogy az idei év egészére tervezett teljes kiadáscsökkentési program végigfut, mivel a kongresszus és a Fehér Ház minden bizonnyal hamarosan kompromisszumra jut - vélekedtek hétvégi helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az automatikus, hosszú távra szóló költségvetési megszorítás - amelyből az idei pénzügyi év hátralévő részére 85 milliárd dollárnyi ((majdnem 20 billió forint) jutna - az amerikai államadósság-limit emeléséről 2011 augusztusában kötött megállapodás része, és eredetileg azt a célt szolgálta volna, hogy a drasztikus kiadáscsökkentések kilátása stabil, kiérlelt költségvetési konszolidációs program kidolgozására késztesse a republikánusokat és a demokratákat. Ez azonban a gazdaságpolitikai prioritásokban mutatkozó mély nézetkülönbségek miatt elmaradt, és a megszorító intézkedések a hétvégén életbe léptek.

A S&P szerint hamar lecserélik a csomagot

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoport befektetők számára összeállított, vasárnap Londonban ismertetett első helyzetértékelése szerint a fejleménynek "messze ható, ugyanakkor valószínűleg csak sekély hatása" lesz az amerikai gazdaságra és különösen az amerikai gazdaság kilábalásának ütemére.

Az S&P londoni szakelemzői közölték, hogy a ház megítélése szerint jelenleg 10-15 százalékos az esélye egy újabb amerikai recessziónak.

A Standard & Poor's szakértői ugyanakkor azt jósolják, hogy a megszorító program csak átmeneti ideig lesz érvényben, és már a második negyedévben hosszú távra szóló, kiadáscsökkentési és bevételnövelő - vagyis adóemelési - intézkedéseket egyaránt tartalmazó csomag lép a helyébe.

Ha ez az előrejelzés helytállónak bizonyul, akkor a most életbe lépett takarékossági programnak csak enyhe lefelé mutató hatása lenne az amerikai gazdaság idei teljesítményére. Ha a kiadáscsökkentési program mégis az idei év egészében érvényben marad - ami az S&P elemzői szerint valószínűtlen -, az sem siklatná ki az amerikai gazdaság kilábalási folyamatát, de ebben az esetben az éves növekedési ütem 2 százalék körüli lenne a Standard & Poor's alapeseti előrejelzésében szereplő 2,7 százalék helyett - áll a hitelminősítő vasárnapi londoni elemzésében.

A CEBR elemzői szerint az amerikai gazdaság növekedési pályán marad

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai azt emelték ki értékelésükben, hogy bár a jelenlegi pénzügyi évre előirányzott 85 milliárd dolláros kiadáscsökkentés önmagában "rengeteg pénz", mégis, az éves amerikai hazai összterméknek (GDP) mindössze a 0,5 százaléka.

A CEBR elemzői szerint valószínűtlen, hogy a lefaragások a közszféra intézményeinek hirtelen leállását okoznák, mivel a takarékossági intézkedések zömét várhatóan "adagolva" vezetik be. Az is valószínűtlen, hogy a kiadáscsökkentéstől leginkább sújtott védelmi kiadások visszafogásának hatása teljes mértékben és azonnal jelentkeznek az amerikai gazdaságban, mivel egyes tételek a külföldi műveleteket érintik, és időbe telik, mire az ezeket érintő takarékossági lépések visszaszűrődnek a hazai gazdaságba - áll a CEBR londoni elemzésében.

A ház számításai szerint a kiadáscsökkentési program hozzávetőleg egy negyedévnyi teljesítménybővülésnek felel meg az év egészére prognosztizált amerikai növekedési ütem alapján, de a CEBR szakértői ezzel együtt is valószínűtlennek tartják, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyed.

A cég megítélése szerint az amerikai gazdaság idei kilátásai továbbra is "mérsékelten pozitívak", annak figyelembevételével is, hogy a kiadáscsökkentési program visszahúzó erővel hat a kilábalás lendületére.

A CEBR szakértői szerint az ingatlanszektor az amerikai gazdaság egyik bíztató eleme. Az elemzés felidézi, hogy a magánszektorban elkezdett új ingatlanépítkezések száma januárban 23,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, az ingatlanárak mozgását követő Case/Shiller index pedig decemberben 6,9 százalékkal emelkedett éves szintre vetítve. Az építőipari tevékenység élénkülése elősegítheti a munkanélküliség csökkenését, és így a háztartások fogyasztási kiadásának emelkedését.

A CEBR londoni elemzői mindezek alapján azt jósolják, hogy "a költségvetés körüli politikai játszmák ellenére" az amerikai gazdaság növekedési pályán marad az idén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG